Fredagsreceptet: Grön sparris med currypicklad lök, pistaschmajjo & körvel

Foto: Martin Botvidsson

Datum

28 April 2017

Foto

Martin Botvidsson

Äntligen fredag och ett nytt recept till helgen! Det börjar dra ihop sig till sparrissäsong och den här veckan bjuder vi på en underbar förrätt från Björn Frantzéns bok The Flying Elk. Så här skriver Björn själv om rätten:

”På papperet är det här en smått bisarr kombination. Pistasch och sparris har alltid fungerat. Curry och pistasch funkar också. Tillsammans ter det sig som en omöjlighet som är en möjlighet – med andra ord, det fungerar. På en bistro i Paris serverades pistasch och körvel till sparris. Det verkade märkligt, men det fungerade. Med omöjliga curryn blev det ännu bättre … hur konstigt det än låter.”

Recept och tillvägagångssätt hittar du nedan!

Alla våra fredagsrecept finns här.

***

Fyra portioner

Sparris
20 gröna sparrisar
neutral rapsolja

Currypicklad lök
150 g schalottenlök (ej bananschalotten), skalad
neutral rapsolja
curry
100 g vatten
50 g champagnevinäger
50 g strösocker

Pistaschmajjo
1 ägggula
1 tsk ljus vinäger eller citronsaft
2 tsk vatten
1 ½ dl neutral rapsolja
1 ½ dl pistascholja 

Garnityr
25 g körvelkvistar, lagda i isvatten
2 msk hackade pistaschnötter

***

Metod

Sparris
Skala och ansa ev. sparrisen. Stek den hastigt i en panna med oljan, ca 1 minut per sida. Krydda med salt.

Currypicklad lök
Halvera löken. Bryn den hastigt i olja på snittytan. Tillsätt resten av ingredienserna, koka upp och låt sjuda i 5 minuter. Smaka av med salt. Låt ligga i lagen i minst 1 timme, gärna över natten i kylen. Plocka sedan löken i lameller.

Majonnäs
Börja med att vispa äggula, vinäger eller citronsaft och vatten i en bunke. Tillsätt oljan droppvis till en början under vispning. När det börjat tjockna kan du tillsätta mer olja åt gången. Fortsätt hälla i olja och vispa tills du fått en tjock majonnäs. Smaka av med salt.


Björn Frantzén är född 1977. Han driver, förutom Restaurant Frantzén, även The Flying Elk, Catering Frantzén, Studio Frantzén, Corner Club och Gaston vin. Han har utöver två stjärnor i Guide Michelin fått utmärkelser i White Guide, tilldelats Gulddraken, Gästdraken och Kockarnas Krog. The Flying Elk av Björn Frantzén (med bilder av Martin Botvidsson) finns ute nu.

Relaterat

Om boken

Gastropuben The Flying Elk är döpt efter en gammal skröna. I de jämtländska skogarna har människan ända sedan 1600-talet pratat om en älg med en mankhöjd vars like aldrig tidigare skådats och en krona prydd med oräkneliga taggar. Genom tiderna har jägare försökt fälla denna skogens sanna konung, men varje gång har älgen lyckats undkomma i sista sekund.

Den flygande älgen har inte bara landat, den har verkligen funnit sig till rätta i hörnlokalen i Gamla stan där maten har nått nya höjder. På The Flying Elk serveras det mat med som är både klassisk, stabil och fantasifull, ofta med en nordisk touch. Synbart enkla rätter tillreds med perfekt smakgehör och förhöjande accenter. Här kommer nu kokboken med rätterna och matfilosofin bakom restaurangen. Allt anpassat för hemmakocken. Vi får dessutom veta mer om den där mytomspunna flygande älgen.

Läs mer

Björn Frantzén

The Flying Elk

Relaterade artiklar

Foto: Sveriges Radio

13 juni 2019

En rad Norstedtsförfattare bland årets sommarvärdar!