Storslam för Norstedts i prisutdelningen Årets Svenska Måltidslitteratur 2016

Foto: David Back

Datum

24 November 2016

Foto

David Back

Jenny Neikells bok Fermentera vann kategorin Speciallitteratur – metod. Tom Sjöstedt och Daniel Räms som driver restaurangen Lilla Ego och givit ut boken med samma namn tog hem förstapriset i kategorin Kokböcker med restauranganknytning.

Motiveringen för Jenny Neikell lyder:

"Jästanes vilken bra bok om fermentering! För den som vill ta steget från enkel surkål till ost, yogurth, kvass, kombucha, kimchi, gräddfil och syrat bröd är denna behändiga volym ypperlig. Synnerligen säkert om syrning."

- Det känns fantastiskt roligt att ha vunnit priset! Det är ju ett väldigt fint erkännande, både för mig som författare och alla duktiga människor som har jobbat med boken, säger Jenny Neikell.

Varför tror du att metoden att fermentera mat har blivit så bred och populär på sistone?

- Jag tror att folk har tröttnat på allt lurendrejeri som uppdagats inom livsmedelsindustrin de senaste åren med konstiga tillsatser och fusk med råvaror och tillverkning. Folk vill veta vad de äter, upptäcka nya smaker och förstå tillverkningsprocessen bakom. Fermentering är ju något väldigt ursprungligt, något människan hållit på med i tusentals år och ett fascinerande sätt att "laga mat" på. Det går inte att skynda på eller ta genvägar och det tror jag många tycker känns befriande idag när allt ska gå så snabbt.

Motiveringen för Tom Sjöstedt och Daniel Räms bok Lilla Ego:

"Ja, det är en kokbok, men definitivt årets roligaste läsning. Dessutom uppvisar de medaljerade småegona en sjukt imponerande samling kreativa och oväntat tillgängliga recept."

Grattis Tom! Hur känns det?

- Det känns jävligt bra. Alltid roligt att vinna något.

Hur har er bok Lilla Ego tagits emot?

- Helt okej. Många som ätit hos oss och har en koppling till restaurangbranschen köper boken och det är skönt. Sedan kanske den inte har tagits emot lika bra i Jukkasjärvi. Men vi kämpar på....

Övriga vinnare:

Kristina Sandberg, Lotta KühlhornI köket hos Maj. En hemmafrus bästa recept. Andra pris i kategorin Vardagsmåltider.
Göran EverdahlNytt från Bildningsakuten. Bli expert på 5 minuter. Andra pris i kategorin Social kompetens.
Björn FrantzenThe Flying Elk. Gastropub by Björn Frantzen. Andra pris i kategorin Kokböcker med restauranganknytning.
Leif Mannerström, Britt-Marie Mattsson: Matens makt. Bland världsledare, kungligheter, rockelit, påvar och kejserliga presidenter. Andra pris i kategorin Ceremoniella måltider.
Holly Farrell: Odla från kärnor. Enkel krukodling för hela familjen. Vinnare i kategorin Bäst översatta - köksträdgård.

Måltidsakademien grundades år 2000 med syftet att främja forskning kring och utveckling av måltiden ur ett helhetsperspektiv. Det innebär att Måltidsakademien uppmuntrar forskning och utveckling av måltiden inom universitets- och högskolevärlden samt strävar efter att vara en länk mellan forskare och allmänhet. 

Relaterade artiklar

Foto: Lina Eidenberg Adamo

9 november 2023

Möt våra författare på Sthlm Food & Wine