Kristina Sandberg får Selma Lagerlöfs Litteraturpris 2019

Foto: Kjell Sundström

Datum

9 Maj 2019

Foto

Kjell Sundström

Kristina Sandberg får Selma Lagerlöfs Litteraturpris 2019. Hon får priset på 100 000 kronor för sina tre romaner om hemmafrun Maj. Motiveringen lyder:

”För ett helgjutet verk om borgerskapligt liv via klassresenärens indignerade blick. Kristina Sandberg visar en lika ömsint omsorg om detaljer i vardag, historia, socialt och psykologiskt liv som någonsin hennes huvudperson om hem och familj.”

– Jag är glad, omtumlad och hedrad över att få vara en i raden av författare som får låna glans av Selma Lagerlöfs författarskap och livsgärning, säger Kristina Sandberg. Det är också så roligt att få komma till fantastiska Mårbacka och Sunnetrakten och jag ser verkligen fram emot att fördjupa mig i Selma Lagerlöfs verk och liv i sommar. Hon är ju en på så många sätt imponerande och inspirerande föregångare.

Kristina Sandberg växte upp i Sundsvall och är född 1971. Hon debuterade 1997 med I vattnet flyter man, gav ut Insekternas sång (2000) och fick sitt genombrott med Ta itu (2003). Med de tre romanerna om hemmafrun Maj, Att föda ett barn (2010), Sörja för de sina (2012) och den Augustprisbelönade Liv till varje pris (2014) skrev hon in sig för gott i den svenska litteraturhistorien. För trilogin har hon också fått Moa Martinson-stipendiet 2014.

Relaterade artiklar

Foto: Maria Annas

26 maj 2021

”En skildring jag kommer bära med mig resten av livet”