Fridegårdsstipendiet till Kristina Sandberg

Foto: Maria Annas

Datum

30 April 2021

Foto

Maria Annas

Uppsala kommuns kulturnämnd delar ut Fridegårdsstipendiet till Kristina Sandberg med motiveringen:

”Stipendium till Jan Fridegårds minne 2021 om hundratusen kronor tilldelas Kristina Sandberg för hennes skildringar av utanförskap och sociala motsättningar som är generella men som synliggörs genom det lilla perspektivet. På samma sätt som Fridegård lyfter och ger upprättelse åt sin far stataren Johan Alfred ger Sandberg genom sin mormor Maj röst åt nedvärderade och bortglömda kvinnor.”

Kulturnämnden delar vartannat år sedan 2008 ut ett penningstipendium till Jan Fridegårds minne till en författare som verkar i Jan Fridegårds anda. Kulturnämndens stipendieutskott föreslår att kulturnämnden beslutar att tilldela 2021 års stipendium till Kristina Sandberg.

Kristina Sandbergs nya bok En ensam plats ges ut den 3 maj.

Relaterat

Om boken

Det är våren 2016 och efter Augustpriset till romanen Liv till varje pris två år tidigare har Kristina Sandberg blivit en av landets mest efterfrågade författare. Hon vet att hon måste ta vara på den här tiden fast hon börjar känna sig på bristningsgränsen. Och så är det den där smärtan, en värk som strålar från bröstet ut i armen, handen domnar. Men hon skjuter upp mammografitiden, det är ju så mycket som ska göras först, texter som ska skrivas, resan med familjen till Cornwall, och så är hon inbjuden till Bergmanveckan på Fårö. Hon befinner sig i ett slags utmattningens frenesi, men vet att hon snart ska få vara ledig.

Så kommer ett samtal. Hennes pappa har dött. Han har hittats på golvet i sitt hus i Moliden. Och strax efter detta kommer hennes egen dom: aggressiv bröstcancer, tre tumörer, en stor och två små. Livet vänds till att handla om förlust, om sorg, om kroppens skörhet och skräcken att dö från sina barn.

Kristina Sandbergs självbiografiska skildring av denna tid är en stark, djupt gripande och inträngande text. Den blickar också tillbaka på uppväxten i 1970-talets Sundsvall. På trådarna bakåt i släkten och allt som går förlorat när hon tillsammans med sin syster måste sälja det som också varit faderns föräldrahem. Men framför allt handlar det om hur cancersjukdomen placerar henne på en mycket ensam plats. Där andras bemötande och tystnader drabbar, där orden inte når fram.

Läs mer

Kristina Sandberg

En ensam plats

Relaterade artiklar

Foto: Maria Annas

26 maj 2021

”En skildring jag kommer bära med mig resten av livet”