Boken som väcker städglädjen!

Foto: Fotograf: Magnus Liam Karlsson

Datum

12 Mars 2020

Foto

Fotograf: Magnus Liam Karlsson

Estrid Holm och Lotta Kühlhorn hjälper oss att se städning som en lyx, väl värd att unna sig. Det handlar om att ta sig tid, tid att ta hand om sitt hem och sitt liv. För detta krävs rätt förutsättningar, kunskap och bra rutiner.
I Städa får vi lära oss att panikstäda effektivt och att storstäda grundligt, om vikten av rätt bakgrundsmusik och belöningar efter ett väl utfört värv. Smarta råd, miljövänliga alternativ och husmorstips varvas med härliga illustrationer.

– Idén till boken föddes under en middag hemma hos mig, där Lotta och jag samlat några utvalda personer vi gillade och som vi ville dela med oss av till varandra, berättar Estrid Holm. En sån där middag där det pratas och dricks mycket vin. Det var någon kommentar om hur rent det var hos mig som fick igång en vild diskussion, som slutade med att jag – på riktigt – drog ut spisen en bit på köksgolvet och visade att det var fullt möjligt att komma åt att rengöra där bakom. Samt behövligt. Förvånade tillrop från vissa fick mig också att lyckligt demonstrera att badkarsfronten går att ta loss. Redan måndagen efter kom ett samtal från den mest förvånade middagsgästen, som visade sig jobba på förlag och hade bestämt att en bok om städning kunde bli en stor succé.

Det är tjugo år sedan boken kom ut första gången, vad har hänt på städfronten sedan sist? 

– På produktsidan, mycket – väldigt mycket onödigt, och väldigt mycket anpassat till en större miljömedvetenhet, säger Estrid Holm.
Politiskt har det också hänt mycket: pigdebatten har i stort sett dött ut och att ta hjälp med städning, ofta eller ibland, något naturligt i vida kretsar.
Kunskapsmässigt skulle jag gissa väldigt lite, trots många nya böcker i ämnet och tv-program (som mest handlat om att låta publiken förskräckas över människor vars största problem kanske inte alltid varit städningen).

Vilka är era tre bästa tips för att få städningen rolig och, kanske framförallt, gjord?

1) Att ha ändamålsenliga redskap och produkter av bra kvalitet (och göra sig av med grejer som inte uppfyller de kraven).

2) Att ha med i planeringen att det behöver bli gjort och kommer att ta en del tid.

3) Och allt behöver kanske börja med en översyn av hemmet: var är det jobbigast/tråkigast att städa? Kan jag göra något för att förändra det?

Relaterat

Om boken

När boken Städa! kom ut år 2000 var den något så ovanligt som en lustfylld bok om rengöring. Den blev snabbt en succé. Mycket har hänt sedan dess och det är därför hög tid för en uppdaterad version av denna klassiska och peppande städbok.

Estrid Holm och Lotta Kühlhorn hjälper oss att se städning som en lyx, väl värd att unna sig. Det handlar om att skapa rätt förutsättningar för ordning i kaos och ytor härliga att ta i och gå på. Vad ska man angripa direkt för att spara städtid på sikt? Vad bör man göra varje vecka, en gång per år?

Vi får lära oss att panikstäda effektivt och storstäda grundligt. Att sommaröppna och höststänga. Det handlar om vikten av rätt bakgrundsmusik och om hur en mikrostädning av en liten yta kan trigga igång lusten att fortsätta med ett helt rum. Alltifrån fettfläckar i vita fogar till skovård och fönsterputs beskrivs med en aldrig sinande entusiasm. Rum för rum gås igenom. Smarta råd, miljövänliga alternativ och gamla husmorstips varvas med härliga illustrationer.

Läs mer

Estrid Holm, Lotta Kühlhorn, Lotta Kühlhorn

Städa

Relaterade artiklar

Foto: Magnus Liam Karlsson

12 mars 2020

Boken som väcker städglädjen!