Fredagsreceptet: Släck törsten med Lotta Kühlhorns lemonad

Foto: Fabian Kühlhorn

Datum

9 Juni 2017

Foto

Fabian Kühlhorn

Bland det godaste man kan dricka en varm sommardag är iskall lemonad. Lotta Kühlhorn bjuder i sin bok Frukt o grönt – nominerad till det prestigfyllda priset Gourmand World Cookbook Awards – på ett lika enkelt som gott recept.

”Det allra enklaste är att bara pressa citroner och dricka som de är, kanske med en isbit. Jag känner många som gör det varje morgon. Men om man tycker att det är för surt så kan man blanda till det på olika sätt. Här är en favorit som vi ofta brukar göra hemma.”

2 ½ ekologiska citroner
1 ½ dl strösocker
550 ml vatten
en nypa salt
½ kruka mynta

Skär en citron i bitar med skalet kvar och lägg dem i en matberedare eller mixer. Tillsätt juicen från resten av citronerna, sockret, lite av vattnet, saltet och myntan. Mixa till en puré och lägg sedan till resten av vattnet. Smaka av och justera med mer socker om du vill.

Häll upp i en karaff och ställ kallt.

Här hittar du alla våra fredagsrecept

Relaterat

Om boken

Den där speciella känslan när man botaniserar bland stånden på en marknad, eller kommer in i en välsorterad saluhall. Hur det fullkomligt exploderar inför alla sinnen av färgintensiva och härligt doftande frukter och grönsaker, välorganiserade i höga pyramider och djupa korgar. Allt är perfekt moget, noga utvalt, plockat och sköljt.

Det är i den här känslan som Lotta Kühlhorn tar avstamp. Hon synar citronerna, kålen och tomaterna från alla tänkbara håll, och presenterar sedan en mängd roliga och utsökta recept där varje råvaras karaktär kommer till fulla sin rätt. Här finns goda tillbehör, drinkar, såser och marinader men även pajer, grytor och desserter. Picklad blomkål och äppelsnö, sauterad purjoblast och Bloody Mary varvas med roliga smakkombinationer som päron och salvia. Vi får också läsa om hur päronen kan odlas i flaska och citronen bli ett effektivt blek- och putsmedel, eller varför inte en hemmagjord eau de toilette? De cirka hundra recepten varvas med Lottas underbara illustrationer och fakta om sorter, mognad och gamla husmorsknep.

Så gör plats i kyl och skafferi, lyft ner de stora faten och ge dig i kast med allt fantastiskt man kan göra av frukt och grönt.

Läs mer

Lotta Kühlhorn, Lotta Kühlhorn

Frukt o Grönt

Relaterade artiklar

Foto: Magnus Liam Karlsson

12 mars 2020

Boken som väcker städglädjen!