Fredagsreceptet: SOUR

Datum

3 Mars 2017

Varje fredag bjuder vi på ett recept ur en av alla våra kokböcker. Den här veckan bjuder vi på tre varianter av sour ur Lotta Kühlhorns bok Frukt o Grönt.

PS. Drinkar med äggvita ska först »torrskakas« utan is, för att jobba upp skummet ordentligt. Tillsätt sedan is och skaka igen.

***

Whiskey Sour

5 cl bourbon whiskey
3 cl citron
2 cl sockerlag
1 äggvita
Angostura Bitter, ovanpå skummet

***

Southside

5 cl gin
3 cl citron
2 cl sockerlag
5 myntablad, muddlas i shakern innan drinken skakas

***

Conquistador

3 cl rom
2 cl tequila
3 cl citron
2 cl sockerlag
1 äggvita
3 droppar orange bitters

Relaterat

Om boken

Den där speciella känslan när man botaniserar bland stånden på en marknad, eller kommer in i en välsorterad saluhall. Hur det fullkomligt exploderar inför alla sinnen av färgintensiva och härligt doftande frukter och grönsaker, välorganiserade i höga pyramider och djupa korgar. Allt är perfekt moget, noga utvalt, plockat och sköljt.

Det är i den här känslan som Lotta Kühlhorn tar avstamp. Hon synar citronerna, kålen och tomaterna från alla tänkbara håll, och presenterar sedan en mängd roliga och utsökta recept där varje råvaras karaktär kommer till fulla sin rätt. Här finns goda tillbehör, drinkar, såser och marinader men även pajer, grytor och desserter. Picklad blomkål och äppelsnö, sauterad purjoblast och Bloody Mary varvas med roliga smakkombinationer som päron och salvia. Vi får också läsa om hur päronen kan odlas i flaska och citronen bli ett effektivt blek- och putsmedel, eller varför inte en hemmagjord eau de toilette? De cirka hundra recepten varvas med Lottas underbara illustrationer och fakta om sorter, mognad och gamla husmorsknep.

Så gör plats i kyl och skafferi, lyft ner de stora faten och ge dig i kast med allt fantastiskt man kan göra av frukt och grönt.

Läs mer

Lotta Kühlhorn, Lotta Kühlhorn

Frukt o Grönt

Relaterade artiklar

Foto: Magnus Liam Karlsson

12 mars 2020

Boken som väcker städglädjen!