Lilla Ego utnämnd till Årets krog på Restauranggalan

Datum

17 Oktober 2017

I går kväll delades priserna i Restauranggalan 2017 ut och bland pristagarna finns Tom Sjöstedt och Daniel Räms och deras restaurang Lilla Ego i Stockholm.

Lilla Ego fick utmärkelsen Årets krog och juryns motivering lyder:

”Årets Krog präglas av idén om hur ett bärkraftigt krogföretag och en härlig kväll på krogen skapas. Det är raka rör och samtidigt gastronomi med finess. De stjärnor som krögarduon eftersträvar är lyster och saligt skimmer i gästerna ögon. Ödmjukt och frejdigt har krogen positionerat sig i huvudstadens restauranglandskap som en mötesplats, med stämning av ett evigt gästgiveri. Man äter, njuter, pratar och skrattar samtidigt som den överraskande och chockerande goda maten förför smaklökar och ögon.”

Lilla Ego har sedan starten belönats med en rad priser och är ständigt fullbokad. Idén att bjuda lyxmat till budgetpris blev en succé. Flera år efter öppnandet är kön till borden fortfarande lika lång som raden av hyllningsord från Matsverige. Förra året gav Norstedts ut Lilla Egos kokbok, där restaurangens fokus på att kombinera olika smaker, konsistenser och vackra uppläggningar fångas på ett unikt sätt.

Relaterat

Om boken

Lilla Ego gick från uppstickare till fullbokad toppkrog på nolltid. Årets kock-vinnarna Tom Sjöstedt och
Daniel Räms har personligen lagt handen vid allt från inredning till de handskrivna menyerna. Idén att bjuda lyxmat till budgetpris blev en succé. Flera år efter öppnandet är kön till borden fortfarande lika lång som raden av hyllningsord från Matsverige. Denna oklassiska krog får nu sin första oklassiska kokbok.

Fläsktartar från Småland. Löjromsservering för två. Torsk med chorizosabayonne. Gruyèresemla. Brottarkorv. Vissa rätter lagar du utan svårighet i hemmaköket, andra kräver lite mer tid och utrustning. Ett stort fokus på att kombinera olika smaker, konsistenser och vackra uppläggningar gör att Lilla Egos mat går hem hos alla matälskare.

Möt Rafid och de andra färgstarka personligheterna bakom krogen. Daniels uppfinning majonnäsmaskinen får en egen presentation och vi får läsa om alla de dåliga idéerna som ratats längs vägen av experimenterande. Där hittar vi bland annat chokladtartaren, som inte liknade något annat när den kom ur köttkvarnen. Opretentiöst men ändå toppklass. Och framför allt de gudomligt goda recepten från hålet i väggen på Västmannagatan.

Läs mer

Tom Sjöstedt, Daniel Räms

Lilla Ego

Relaterade artiklar

17 oktober 2017

Lilla Ego utnämnd till Årets krog på Restauranggalan