Årets svenska Måltidslitteratur

Foto: Karoline Jönsson

Datum

16 November 2018

Foto

Karoline Jönsson

Måltidsakademien har delat ut priser till vinnarna av Årets Svenska Måltidslitteratur 2018. En rad böcker från Norstedts finns bland årets vinnare.

Rutiga kokboken har vunnit i kategorin Grundkokböcker.

Johanna Kullman, förläggare hos Norstedts, kommenterar vinsten:

– En riktig klassiker som aldrig går ur tiden! Vår långa erfarenhet av att ge ut och revidera Vår kokbok har hjälpt oss i att ta varsamt hand om Rutiga kokboken. Göra den ny men samtidigt låta läsaren känna igen sig var ledorden vi höll oss till. Vi är så glada över att Rutiga kokboken har vunnit i den här kategorin.

Den goda gröna julen av Karoline Jönsson har vunnit i kategorin Vegetarisk måltidslitteratur.

– Det kommer, som vi vet, ut en hel del vegetariska kokböcker varje år men däremot ingen om årets största högtid julen. Därför var det extra roligt att få göra denna bok men underbara författaren Karolin Jönsson som inte bara skrivit boken, recepten och lagat upp maten utan även fotograferat hela boken, säger Johanna Kullman.

Vegomejerier av Emelie Holm har vunnit i kategorin Speciallitteratur - metod.

– Den gröna trenden borrar ner sig i ett ämne som från början kanske verkar något smalt men som visat sig falla väl ut, säger Johanna Kullman. Här har vi boken som går rakt in i trenden med ökad försäljning av vegomejerier, fler vill nu kunna göra sin egen mandelmjölk som inte innehåller 2% mandel och en massa tillsatser och vi är därför mycket glada över priset!

Boken om lagom av Göran Everdahl får pris i kategorin Social kompetens. Bokens förläggare Cecilia Kerstell:

– Inte för mycket och inte för lite – plötsligt blev det svenska ”lagom” en internationell livsstilstrend. Underhållande, intelligent och med ett särskilt öga för detaljer går Göran Everdahl på djupet med hur strävan efter lagom tar sig uttryck i våra liv och i vår samvaro. Genom nedslag i vår historia får vi upp ögonen för svenska egenheter som fredagsmys, mellanmjölk och allemansrätt.

Spenat i stan har vunnit i kategorin Köksträdgårdslitteratur och bokens förläggare Gunilla Bergmark kommenterar priset:

­

– Det här är odlingsboken för alla som älskar att odla men som inte har tillgång till en gård eller stuga på landet. Stan bjuder på många möjligheter till odling och det gäller bara att hitta sin plats och sedan följa råden i boken för att lyckas med själva odlandet. Hållbarhet är den röda tråden och det finns förstås härliga recept att laga av sin skörd. Att en trädgårdsbok nu också får ett måltidspris känns extra hedrande!

Relaterade artiklar

22 oktober 2019

Värmande vegetarisk mat!