Äntligen dags att börja planera för vårens och sommarens odling!

Datum

21 Mars 2018

Drömmer du om en storslagen trädgård? Eller funderar du på att odla dina egna tomater i fönstret i vår? Vare sig du odlar ute på landet eller i din lägenhet så har vi böckerna som ger dig tips och inspiration. Odlarliv är boken för dig som drömmer om att skapa en personlig trädgård som präglas av långsiktighet, medan Spenat i stan ger smarta och kreativa tips till dig som odlar på balkong, i fönster eller på en kolonilott.

I Odlarliv berättar trädgårdsmästarna André Strömqvist och Andreas Graveleij om sin längtan att odla mer och större. Med stor entusiasm och djup kunskap visar författarna hur man kan ta över en plats, och göra den till sin egen. I Kniva utanför Falun hittade de sitt trädgårdsparadis, en 1600 kvadratmeter stor tomt och en intakt gammal lanthandel från 1930-talet. Lanthandeln är idag en välsorterad trädgårdsbutik och den nästan växtfria tomt de tog över har fyllts med odlande i alla dess former. Här berättar de om hur de skapat en hållbar trädgård, präglad av platsens landskap och historia. Följ med på en odlarresa som går från noll till hundra på bara några år. Det handlar om att så och ta sticklingar, om växthusodling som förlänger säsongen och om den viktiga pollineringen bland frukt och bär.

Spenat i stan är boken som vänder sig till alla stadsbor med gröna fingrar. Författarna Anna Rökaeus och Olof Söderén guidar lägenhetsbor till en vardag med odling och självhushållning. Många som bor i stan drömmer inte om att flytta ut på landet till en liten röd stuga; och för dig som ändå vill odla finns det alla möjligheter även i staden. På kolonilotter, gårdar, balkonger, terrasstak och i fönster - bara fantasin sätter gränserna. I denna heltäckande och praktiska handbok guidas du till att odla din egen mat i staden. Hur du hittar din plats, vilka grödor du ska plantera och vad du behöver tänka på när det gäller jorden. Självklart får du goda recept som hjälper dig att äta det som är i säsong. Författarna tipsar även om hur du bär dig åt för att lämna din odling utan vattning ett par sommarveckor - när lusten att resa blir för stor.

Relaterat

Om boken

Många med gröna fingrar bor i stan och alla drömmer inte om att flytta ut på landet till en liten röd stuga. För dig som vill odla själv finns det alla möjligheter även i staden. På kolonilotter, gårdar, balkonger, terrasstak och i fönster bara fantasin sätter gränserna.

I denna heltäckande och praktiska handbok guidas du till att odla din egen mat i staden. Hur du hittar din plats, vilka grödor du ska plantera och vad du behöver tänka på när det gäller jorden.

Självklart får du goda recept som hjälper dig att äta det som är i säsong. Författarna tipsar även om hur du bär dig åt för att lämna din odling utan vattning ett par sommarveckor - när lusten att resa blir för stor.

Hela boken präglas av ett hållbarhetsfokus och värnande om naturen och våra resurser liksom tankarna på att äta bättre och kunna njuta av egna, nyskördade grönsaker.

Läs mer

Anna Rökaeus, Olof Söderén, Kristin Lidström

Spenat i stan

Om boken

Många drömmer om ett liv på landet. Trädgårdsmästarna André Strömqvist och Andreas Graveleij längtade dessutom efter att få odla mer och större. I Kniva, utanför Falun, hittade de sitt paradis: 1600 kvadratmeter tomt och en intakt gammal lanthandel från 1930-talet.

Lanthandeln är idag en välsorterad trädgårdsbutik och den nästan växtfria tomt de tog över har fyllts med odlande i alla dess former. Här berättar de om hur de skapat en hållbar trädgård, präglad av platsens landskap och historia. Följ med på en odlarresa som går från noll till hundra på bara några år. Det handlar om att så och ta sticklingar, om växthusodling som förlänger säsongen och om den viktiga pollineringen bland frukt och bär.

Lär dig att anlägga en sparrislist och hur du fyller din trädgård med nattdoftande blommor. Läs om måste-ha-växterna och värdefulla rariteter som gått i arv. Men också monsterväxterna som snabbt ger en frodigare känsla, så att du likt en Nils Karlsson Pyssling kan gå runt bland höga solrosor och långa rankor av skogsklematis.

Med stor entusiasm och djup kunskap visar författarna hur man kan ta över en plats, och göra den till sin egen.

Läs mer

Odlarliv

Andreas Graveleij, André Strömqvist

Odlarliv

Relaterade artiklar

Foto: André Strömqvist

17 mars 2023

Nu är trädgårdssäsongen här