Nominerade till Årets Trädgårdsbok 2018

Datum

5 September 2018

Nu har juryn för Sveriges äldsta trädgårdsförening beslutat vilka trädgårdsböcker som nomineras till utmärkelsen Årets Trädgårdsbok 2018. Priset delas ut på Bok & Biblioteksmässan i Göteborg den 27 september. Norstedts har två titlar bland de 11 nominerade som valts ut av Gartnersällskapets fackmannajury.

Odlarliv på Kniva Trädgård av André Strömqvist & Andreas Graveleij

Gartnersällskapets jurymotivering:

”En trädgårdsbok som berättar historien om hur trädgårdsmästarna André Strömqvist och Andreas Graveleij bryter upp från Stockholm och satsar på drömmen om att skapa en trädgårdsbutik i en gammal nedlagd lanthandel i Dalarna. Om att finna en ny plats att leva och verka i, om kärleken till landskapet och odlingen, men även om modet att testa hur långt passionen för växter kan ta en. Med vackra bilder på Kniva Trädgård, omgivande växter och landskap, följer en inspirerande, lättläst och lockande text. Varvat med berättelsen om Kniva, ger författarna många goda trädgårdsråd om att lyckas med sin odling. En bok som ger mersmak för allt det vackra i André och Andreas trädgårdsvärld.”

Spenat i stan av Anna Rökaeus & Olof Söderén

Gartnersällskapets jurymotivering:

”En bok som bevisar att livet i staden och längtan efter egenodlat går att kombinera. Anna Rökaeus och Olof Söderén tar sig an utmaningen att odla hållbart för eget bruk, i en lika hållbar odlingskedja. Vi får ta del av deras kunskap om allt från EU:s frödirektiv till hur vi kan tillverka egen god jord. Hur vi ska göra sortval, förkultivera och vad av det egenodlade som går att vinterförvara, och på vilket sätt. Här finns även något som oftast lyser med sin frånvaro i trädgårdslitteraturen: en uppfriskande konsumentjournalistik. En värdefull läsning för dem som vill odla hållbart, på en egen jordplätt eller bara en fönsterbräda. Spenat i stan är modern både till innehåll och form. Kristina Lidström har gjort formgivningen och de vackra illustrationerna.”

Priset instiftades 2003 för att lyfta fram trädgårdsböcker av god kvalité. Stockholms Gartnersällskap samlar yrkesutövare inom trädgårdsområdet sedan 1848 och utgör en kulturbärande kunskapsbank. Se alla nominerade här

Relaterat

Om boken

Många med gröna fingrar bor i stan och alla drömmer inte om att flytta ut på landet till en liten röd stuga. För dig som vill odla själv finns det alla möjligheter även i staden. På kolonilotter, gårdar, balkonger, terrasstak och i fönster bara fantasin sätter gränserna.

I denna heltäckande och praktiska handbok guidas du till att odla din egen mat i staden. Hur du hittar din plats, vilka grödor du ska plantera och vad du behöver tänka på när det gäller jorden.

Självklart får du goda recept som hjälper dig att äta det som är i säsong. Författarna tipsar även om hur du bär dig åt för att lämna din odling utan vattning ett par sommarveckor - när lusten att resa blir för stor.

Hela boken präglas av ett hållbarhetsfokus och värnande om naturen och våra resurser liksom tankarna på att äta bättre och kunna njuta av egna, nyskördade grönsaker.

Läs mer

Anna Rökaeus, Olof Söderén, Kristin Lidström

Spenat i stan

Om boken

Många drömmer om ett liv på landet. Trädgårdsmästarna André Strömqvist och Andreas Graveleij längtade dessutom efter att få odla mer och större. I Kniva, utanför Falun, hittade de sitt paradis: 1600 kvadratmeter tomt och en intakt gammal lanthandel från 1930-talet.

Lanthandeln är idag en välsorterad trädgårdsbutik och den nästan växtfria tomt de tog över har fyllts med odlande i alla dess former. Här berättar de om hur de skapat en hållbar trädgård, präglad av platsens landskap och historia. Följ med på en odlarresa som går från noll till hundra på bara några år. Det handlar om att så och ta sticklingar, om växthusodling som förlänger säsongen och om den viktiga pollineringen bland frukt och bär.

Lär dig att anlägga en sparrislist och hur du fyller din trädgård med nattdoftande blommor. Läs om måste-ha-växterna och värdefulla rariteter som gått i arv. Men också monsterväxterna som snabbt ger en frodigare känsla, så att du likt en Nils Karlsson Pyssling kan gå runt bland höga solrosor och långa rankor av skogsklematis.

Med stor entusiasm och djup kunskap visar författarna hur man kan ta över en plats, och göra den till sin egen.

Läs mer

Odlarliv

Andreas Graveleij, André Strömqvist

Odlarliv

Relaterade artiklar

Foto: Karolina Brising

7 mars 2024

Nu börjar trädgårdssäsongen