Fira den goda gröna julen!

Datum

7 December 2017

”Min kanske enda måsterätt på julbordet är Janssons frestelse, fast när jag gör den på mitt vegovis byter den magiskt nog namn till Jönssons frestelse! Jag ersätter smaken av ansjovis genom att smaksätta havregrädden med ansjoviskryddor”, berättar Karoline Jönsson som skrivit boken Den goda gröna julen.

Jönssons frestelse

Skala potatisen och strimla den fint med mandolin. Skala och hacka löken fint.

Sjud grädde, lagerblad, kryddpeppar, kryddnejlika, ingefära och vitpeppar i 10 minuter under lock. Plocka bort lagerbladen och rör ner senapen.

Varva potatis och lök i en smord ugnsform. Salta efter varje lager potatis. Häll över gräddblandningen, strö på lite ströbröd och avsluta med att hyvla margarinet över gratängen.

Grädda på 200 grader i ca 1 timme eller tills potatisen är mjuk.

6 portioner

15 potatisar
2 stora gula lökar
5 dl havregrädde
3 lagerblad
2 krm malen kryddpeppar
1 krm malen kryddnejlika
1 krm malen ingefära
1 krm vitpeppar
1–2 msk mild senap
salt
2 msk ströbröd
50 g mjölkfritt margarin

Relaterat

Om boken

Våga sätta frön, se något växa, vårda, skörda och laga! Efter årtionden av snabbmat och halvfabrikat längtar vi efter hela, rena råvaror och mat lagad från grunden.

I den här boken kombinerar Karoline Jönsson sina två hjärtefrågor; växtbaserad mat och hemodling. Från sin skånska gård bjuder hon på handfasta tips om kompostering och jordförbättring, om frösamling och hur man torkar örter - allt varvat med recept som får det att vattnas i munnen. Hon beskriver målande lyckan i att kunna bjuda på husets eget myntate eller att mitt i februari baka en äppelkaka med frukt från det egna trädet. Här finns även de vilda växterna från naturens eget skafferi: bären, svampen, rölleka, björkblad och blåklint.

Boken är indelad i fem kapitel: trädgårdslandet, växthuset, fruktträdgården, örtagården och den vilda trädgården, med härliga recept i varje kapitel. Primörsallad med ramslök och sparris, kantarellklämma med pepparrotsslaw & syrad rödlök, och Eton mess med rabarberkompott, men också recept på örtteer, salvor och egen kroppsskrubb.

Läs mer

Karoline Jönsson

Den goda gröna julen

Relaterade artiklar

22 oktober 2019

Värmande vegetarisk mat!