Björn Frantzén får tre Michelinstjärnor

Foto: Fotograf: Tobias Björkgren

Datum

20 Februari 2018

Foto

Fotograf: Tobias Björkgren

”Jag är jätteglad och jättestolt, särskilt över teamet. De har presterat fantastiskt bra sedan flytten till vår nya lokal. Min familj och alla som är involverade i Frantzén, vi är ett team”, sa krögaren från scenen på Michelins gala i Köpenhamn.

– Björn Frantzén har skapat en unik vision för nordisk mat, som kombinerar sublima ingredienser med häpnadsväckande kulinariska tekniker, sa Michael Ellis från Michelinguiden.

Björn Frantzén, född 1977, tillhör den unga generationen framgångsrika kockar som är helt hängivna uppgiften. Som tolvåring fick Björn Frantzén en dag en perfekt stekt bit kött, pommes och bea. Det blev avgörande, det var det godaste han smakat.

År 2008 öppnades den egna restauranten på Lilla Nygatan 21 i Gamla Stan i Stockholm. På två år tilldelades han två Michelinstjärnor. Idag driver Björn, förutom Restaurant Frantzén, även The Flying Elk, Catering Frantzén, Studio Frantzén, Corner Club och Gaston vin.

Han har utöver tre stjärnor i Guide Michelin fått utmärkelser i White Guide, tilldelats Gulddraken, Gästdraken och Kockarnas Krog.

Björn har skrivit flera kokböcker, senast Björn Frantzén lagar mat för sugna diabetiker och annat folk. – Vi hade önskat en liknande bok när vår dotter diagnostiserades med diabetes typ 1, att ha något greppbart att förhålla sig till trots en extremt föränderlig och nyckfull sjukdom.

Relaterat

Om boken

Min dotter fick diabetes när hon var tre år, 2013. Hela vårt familjeliv kastades omkull. Vi fick omvärdera allt. Inte minst maten. Nu har det gått några år. Det tar tid att vänja sig, om man gör det någonsin? Barndiabetes är en allvarlig sjukdom som obehandlad leder till döden.

Idag finns hjälpmedel, men inget botemedel. Forskning pågår. Sjukdomen kan balanseras med rätt mat. Vår situation hemma har gjort mig kostmedveten. Plötsligt har jag insett vad det är som vi äter av gammal vana, av tradition eller bara för att vi är sugna, mat som fördärvar och bryter ner. Det är ett chockerande uppvaknande. Jag har aldrig tidigare tänk om mat som hälsa, eller som nytta. Jag har tänkt att mat ska vara gott, eller som jag brukar säga; mat ska smälla i käften av smaker. Hemma har vi anpassat kosten efter vår diabetessjuka dotter. Upptäckte att den maten, den nyttiga maten, var god och att vi alla mår bättre av den. Visst, jag är en kock som äger en rad framgångsrika restauranger och jag har blivit belönad med stjärnor i Guide Michelin för mat som är svingod och som smäller i käften. Man kan ju tycka att det här med att laga anpassad vardagsmat skulle vara enkelt för mig. Ändå kände jag mig handfallen när min dotter blev sjuk.

Läs mer

Björn Frantzén

Björn Frantzén lagar mat för sugna diabetiker och annat folk

Relaterade artiklar

Foto: Sveriges Radio

13 juni 2019

En rad Norstedtsförfattare bland årets sommarvärdar!