Fredagsreceptet: Saltigt och sött i kombination

Datum

20 Januari 2017

Varje fredag bjuder vi på ett recept ur en av alla våra kokböcker. Först ut är Björn Frantzéns tolkning av en sticky toffee pudding, ur boken The Flying Elk. Saltigt och sött i kombination i vad som kan beskrivas som en glaserad sockerkaka. Sticky toffee pudding är en klassisk dessert från Kanada, där den serveras som en amerikansk muffin. Idéerna till rätten fick två kanadensiska flygofficerare redan under andra världskriget. Puddingen vänds i salt kolasås och serveras med glass.

Nedan följer ingredienser och tillagningsmetod. Observera att tillagningen av denna efterrätt delas upp på två dagar. Lycka till!

Pudding

Dag 1
1 1/2 dl vatten
80 g gula russin
1 tsk bikarbonat

Dag 2
40 g råsocker
40 g mörkt muscovadosocker
1 ägg
60 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 g malen kryddnejlika
25 g smör, brynt

Glass

1/2 vaniljstång
250 g vispgrädde
250 g mjölk
5 äggulor
90 g strösocker

Sås

80 g syltad ingefära och lag
100 g smör, brynt
50 g råsocker
50 g mörkt muscovadosocker
200 g vispgrädde
flingsalt

***

Tillagning:

Pudding

Koka upp vattnet och häll det över russin och bikarbonat. Låt vila i kyl till nästa dag.
Vispa socker och ägg fluffigt. Sikta ned mjöl, bakpulver och nejlika. Vänd ned smör och russinblandning. Smöra 4 portionsformar och fyll dem med smeten, baka på 185 grader i ca 15-20 minuter. 

Glass

Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp grädde, mjölk, vaniljstång och vaniljfrön, låt dra i 10 minuter.
Vispa ihop äggulor och socker. Slå den varma blandningen försiktigt över äggsmeten under konstant vispning. Häll tillbaka i kastrullen och sjud försiktigt under omrörning till 83 grader. Kyl ned och låt smeten mogna i kyl över natten med vaniljstången i. Sila och kör i glassmaskin. 

Sås

Mixa ingefära och lag till en sirap. Koka alla ingredienser utom saltet tills det blir simmigt, reducera med ungefär 1/4. Smaka av såsen med flingsalt. Vid serveringen värms puddingen lite av såsen och resten serveras vid sidan om.


Björn Frantzén är född 1977 och tillhör den unga generationen framgångsrika kockar som är helt hängivna uppgiften. Han driver, förutom Restaurant Frantzén, även The Flying Elk, Catering Frantzén, Studio Frantzén, Corner Club och Gaston vin. Han har utöver två stjärnor i Guide Michelin fått utmärkelser i White Guide, tilldelats Gulddraken, Gästdraken och Kockarnas Krog. The Flying Elk av Björn Frantzén (med bilder av Martin Botvidsson) finns ute nu. 

Relaterat

Om boken

Gastropuben The Flying Elk är döpt efter en gammal skröna. I de jämtländska skogarna har människan ända sedan 1600-talet pratat om en älg med en mankhöjd vars like aldrig tidigare skådats och en krona prydd med oräkneliga taggar. Genom tiderna har jägare försökt fälla denna skogens sanna konung, men varje gång har älgen lyckats undkomma i sista sekund.

Den flygande älgen har inte bara landat, den har verkligen funnit sig till rätta i hörnlokalen i Gamla stan där maten har nått nya höjder. På The Flying Elk serveras det mat med som är både klassisk, stabil och fantasifull, ofta med en nordisk touch. Synbart enkla rätter tillreds med perfekt smakgehör och förhöjande accenter. Här kommer nu kokboken med rätterna och matfilosofin bakom restaurangen. Allt anpassat för hemmakocken. Vi får dessutom veta mer om den där mytomspunna flygande älgen.

Läs mer

Björn Frantzén

The Flying Elk

Relaterade artiklar

Foto: Sveriges Radio

13 juni 2019

En rad Norstedtsförfattare bland årets sommarvärdar!