Minnen av infraröd

Författare

Iman Mohammed

Minnen av infraröd

Svenska

2022-08-04

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Kategori

Lyrik

Mediekontakt

Lina Sjögren

Författare

Recensionsdag

2022-08-22

Publiceringsdatum

2022-08-04

Formgivare omslag

Sara R. Acedo

Bokinformation

Originaltitel

Minnen av infraröd

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Inbunden, E-bok

Produktion

Papper

Bokpapper träfritt

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789113118420

Antal Sidor

73

Vikt (kg)

0.231

Ryggbredd (mm)

11

Höjd (mm)

220

Bredd (mm)

155

Klimatpåverkan

242g CO2e
Papper
ca 146 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 3 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 93 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Minnen av infraröd

Recensioner

”Det förflutna läcker in i nuet, det upplevda i det utlevda”

”... mot slutet av boken ställer dikten plötsligt en rad frågor om förhållandet mellan språk, minne och kropp. Som: ”går det att begära en obduktion där man undersöker erfarenhetens verkan på det invändiga?”

Jag vet inte. Men jag tror att det är en sådan Iman Mohammed har utfört, med sin sällsynt avancerade poetiska apparatur.”

”Hon skriver oförliknelig dikt”

”Jag var övertygad redan 2013 efter att ha läst några få sidor i Blå blixt-antologin, och kan nu konstatera att det här redan är ett betydande tillskott i svensk samtidslitteratur. Mohammeds dikter bildar en allians mot samtidens krav på det explicita och visar en mänsklig erfarenhet av diffus oro. Tidigare har hon jämförts med bland andra Ann Jäderlund och Gunnar Björling. Mitt intryck är att hon skriver oförliknelig dikt: genuint originell och egenartad, och allt mer värd att ta del av.”

”lämnar läsaren allt annat än oberörd”

”Någonstans i mitten av boken börjar jag – precis som Anna Hallberg skrev om Bakom träden ryggar – gråta utan att förstå varför.”

”Det här är en bok jag vet att jag kommer återkomma till, gång på gång. Men med långa mellanrum, för att andas mellan varven. Och jag glädjs åt att få 74 sidor till av Iman Mohammed, att få gå och längta efter nästa bok medan jag håller denna hårt.”

Böcker av författaren

Om boken

“månen lockar mig att dra ut och härja komma nära, sminket i plastpåse
gulbleka strumpor höga klackar vid perrongen, doft av aska under skallen ochkäkarna, det som var tänder nu vassa rötter, jag gör hål i bildenöppnar upp världen som en fasansfull ros”Iman Mohammeds nya diktsamling Minnen av infraröd är både klarsynt och mystisk. Poeten fortsätter skriva fram bilder på det säregna sätt hon utvecklat sedan hennes dikter först publicerades i Brombergs poesiantologi Blå Blixt 2013.Dikterna i Minnen av infraröd återger en vardag där förlust och våld läcker in i det förväntat trygga. Dess visuella språk angriper våra sinnen, förvränger men synliggör samtidigt detaljerna i en mörkt skimrande verklighet. Mohammed skriver fram ett surrealistiskt drömlandskap som visar sig i ögonen, om händer som tillagar tillblivelsens mat, om händer som håller i varandra för sista gången. Ögonen är nya och de är tusentals år.

Läs mer

Iman Mohammed

Minnen av infraröd

Om boken

Hur ser ett minne ut? Hur arbetar ett minne? Vad är det dikten minns? Den minns barndom, den minns flykt. Den minns glömska som strategi. Den minns omvägarna till skolan. Den minns våldets omgestaltningar. Att det kollektiva minnet är kort trots insatser för att minnas. Den minns jaget i oändligheten.

Iman Mohammed har redan gjort sig känd som en ung lovande poet. Hennes diktsamling Bakom trädet ryggar går att läsa som en enda lång minnesdikt utifrån en logik eller en ordning som är drömmens.

Läs mer

Bakom trädet ryggar

Iman Mohammed

Bakom trädet ryggar

Nyheter

Foto: Magnus Liam Karlsson

24 oktober 2022

Augustpriset: Nomineringsregn över Norstedtsförfattare

NyheterAugustpriset