Iman Mohammed

Foto: Robin Rådenman

Utforska författaren

Iman Mohammed är född 1987 och bor i Malmö. Hennes första diktsamling på Norstedts, Bakom trädet ryggar, kritikerhyllades och valdes till en av 10-talets bästa debuter av Borås debutantprisjury. Den har översatts till ett flertal språk och nyligen utkommit på engelska (översättning Jennifer Hayashida) på Ugly Duckling Presse, ett av de viktigaste poesiförlagen i New York. Iman Mohammed har publicerat chapbooksen Fermata (Chateaux) och Auerola (Anti) och medverkat i flera antologier och tidskrifter, både i Sverige och internationellt. Hon har också översatt poesi, bland annat av den libanesisk-amerikanska poeten och konstnären Etel Adnan.

Röster om Bakom trädet ryggar:

”Den här diktsamlingen är så bra att jag till en början blir helt stum. Jag vet inte vad jag ska säga. Läs den. Svälj diktraderna som lena halspastiller och känn hur de exploderar i kroppen: hårt, mjukt, hemskt, vackert, sällsynt, vardagligt, enormt, fult, exakt, grönskande, mänskligt.” Dagens Nyheter

”Ett urstarkt inträde på poesiscenen. Det handlar om krig. Diktsamlingens första mening är gruvlig: "Hjärnsubstanserna som ofrivilligt besmyckade det gröna: / hortensian, ambraträdet, hibiskusen, dahlian." Iman Mohammed hade tidigare publicerat sig men inte i bokform. I Bakom trädet ryggar visar hon upp en oerhörd poetisk kraft.” Borås Tidning

Utgivning

Om boken

“månen lockar mig att dra ut och härja komma nära, sminket i plastpåse
gulbleka strumpor höga klackar vid perrongen, doft av aska under skallen ochkäkarna, det som var tänder nu vassa rötter, jag gör hål i bildenöppnar upp världen som en fasansfull ros”Iman Mohammeds nya diktsamling Minnen av infraröd är både klarsynt och mystisk. Poeten fortsätter skriva fram bilder på det säregna sätt hon utvecklat sedan hennes dikter först publicerades i Brombergs poesiantologi Blå Blixt 2013.Dikterna i Minnen av infraröd återger en vardag där förlust och våld läcker in i det förväntat trygga. Dess visuella språk angriper våra sinnen, förvränger men synliggör samtidigt detaljerna i en mörkt skimrande verklighet. Mohammed skriver fram ett surrealistiskt drömlandskap som visar sig i ögonen, om händer som tillagar tillblivelsens mat, om händer som håller i varandra för sista gången. Ögonen är nya och de är tusentals år.

Läs mer

Iman Mohammed

Minnen av infraröd

Om boken

Hur ser ett minne ut? Hur arbetar ett minne? Vad är det dikten minns? Den minns barndom, den minns flykt. Den minns glömska som strategi. Den minns omvägarna till skolan. Den minns våldets omgestaltningar. Att det kollektiva minnet är kort trots insatser för att minnas. Den minns jaget i oändligheten.

Iman Mohammed har redan gjort sig känd som en ung lovande poet. Hennes diktsamling Bakom trädet ryggar går att läsa som en enda lång minnesdikt utifrån en logik eller en ordning som är drömmens.

Läs mer

Bakom trädet ryggar

Iman Mohammed

Bakom trädet ryggar

Recensioner

”Det förflutna läcker in i nuet, det upplevda i det utlevda”

”... mot slutet av boken ställer dikten plötsligt en rad frågor om förhållandet mellan språk, minne och kropp. Som: ”går det att begära en obduktion där man undersöker erfarenhetens verkan på det invändiga?”

Jag vet inte. Men jag tror att det är en sådan Iman Mohammed har utfört, med sin sällsynt avancerade poetiska apparatur.”

”Hon skriver oförliknelig dikt”

”Jag var övertygad redan 2013 efter att ha läst några få sidor i Blå blixt-antologin, och kan nu konstatera att det här redan är ett betydande tillskott i svensk samtidslitteratur. Mohammeds dikter bildar en allians mot samtidens krav på det explicita och visar en mänsklig erfarenhet av diffus oro. Tidigare har hon jämförts med bland andra Ann Jäderlund och Gunnar Björling. Mitt intryck är att hon skriver oförliknelig dikt: genuint originell och egenartad, och allt mer värd att ta del av.”

”lämnar läsaren allt annat än oberörd”

”Någonstans i mitten av boken börjar jag – precis som Anna Hallberg skrev om Bakom träden ryggar – gråta utan att förstå varför.”

”Det här är en bok jag vet att jag kommer återkomma till, gång på gång. Men med långa mellanrum, för att andas mellan varven. Och jag glädjs åt att få 74 sidor till av Iman Mohammed, att få gå och längta efter nästa bok medan jag håller denna hårt.”

”Missiler och våtservetter samsas i lovandet debut”

”Av Mohammed läser jag gärna mer.”

”Den här diktsamlingen är så bra att jag till en början blir helt stum”

Nyheter

Foto: Magnus Liam Karlsson

24 oktober 2022

Augustpriset: Nomineringsregn över Norstedtsförfattare

NyheterAugustpriset