Uno Palmström

Utforska författaren

Utgivning

Om boken

Det är de första, grå dagarna i Stockholm efter nyårshelgen. Ett larm till SOS-centralen tycks inte vara något särskilt, tills det visar sig att larmet kommer från en avliden person. Om en människa dör i sin egen lägenhet, med dörren reglad från insidan. Och dödsfallet ej inträffat av naturliga orsaker och ej skett för egen hand. Ar det då mord? Och vem är i så fall mördaren? Kommissarie Sven Thorén och hans kollegor på polisen ställs inför ett gåtfullt och mycket obehagligt fall.
Uno Palmström (1947-2003) var författare, journalist och översättare, samt ledamot i Svenska Deckarakademin. Han debuterade med deckarserien om journalisten Olle Lyck och kriminalkommissarie Sven Thorén 1976 och skulle komma att bli en av Sveriges mest betydelsefulla deckarförfattare under 80-talet. Detta är del 9 av 9.

Läs mer

Uno Palmström

Bara till graven

Om boken

Det är november i Stockholm. En äldre man med till synes fläckfri bakgrund hittas brutalt mördad. Samtidigt har en yngre kvinna försvunnit från sin arbetsplats. Poliserna vid våldsroteln i huvudstaden, med bland andra Sven Thorén och Leonard Bergström, ställs inför en rad komplicerade fakta. Och journalisten Olle Lyck är som vanligt inte långt ifrån händelsernas centrum. I sammanhanget figurerar också ett antal små personer. Barn kallas dom.

Läs mer

Hundarna yla för lik

Uno Palmström

Hundarna yla för lik

Om boken

Stockholm i december. Mörker och kyla råder. Ett sprängattentat med dödlig utgång, ett strypmord på Östermalm, en man som hittas dödsskjuten på Söder. Är det tre länkar i samma kedja? Och så inträffar ännu ett mord...

Som vanligt i Uno Palmströms romaner är det kommissarie Sven Thorén och hans kollegor vid våldsroteln i Stockholm som har hand om det mödosamma utredningsarbetet. Och av olika skäl anstränger de sig för att hålla journalisten Olle Lyck utanför händelserna. Uno Palmström skildrar ett samhällsklimat som är grogrund för missbruk och fientlighet och ett samhälle som tvingas möta våld med våld.

Läs mer

Om någon är född eller död

Uno Palmström

Om någon är född eller död

Om boken

I duggregnet väller tusen och åter tusen löpare fram i Stockholm Marathon. En man segnar ner, livlös. Han förs omedelbart till sjukhus men avlider. Ett tragiskt dödsfall? Nej, mannen har blivit mördad mitt under pågående tävling. Kriminalkommissarie Sven Thorén tar sig håglöst an fallet. En stor bankboxsprängning mitt under loppet medför dessutom att hans avdelning har fullt upp.

Olle Lyck, DN-journalisten som börjat ett nytt liv utan sprit och tobak, springer själv loppet och dras in i händelseutvecklingen...

Läs mer

Maratonmannen

Uno Palmström

Maratonmannen

Om boken

Hösten visar sina första vackras dagar i Stockholm och en stilla förväntan omger människorna.
Men storstaden är pervers, den avlar obarmhärtiga människor som parasiterar på de hederliga, vanliga medborgarna.

En ung man får plötsligt svarta pengar i sin hand och hamnar i narkotikaberoende. Bakom knarkleveranserna ligger en organisation som inte ens drar sig för mord - något som journalisten Olle Lyck blir påtagligt medveten om.

Och till slut når det blodiga våldet också den inre kretsen av de poliser som Olle Lyck räknar till sina vänner.

Läs mer

Slutstation Stockholm

Uno Palmström

Slutstation Stockholm

Om boken

Sensommarmorgon. Fågelsången ska strax brista ut och blommorna börja sträcka sig mot solen. Men detta är i landet där kanonen blommar. Det ljud som hinner först är en kort, svårlokaliserad smäll. Och de blommor som strax därpå slår ut är av eld och har dödlig verkan. Vad hände egentligen vid vapenförrådet vid den gamla slåtterängen och varför blev det så fort tyst om inbrottet? Och vad är det som plötsligt gör det möjligt för en elegant klädd man att promenera in på SE-bankens paradkontor och bara hämta den ena miljonen efter den andra? Kommissarie Thorén hann åka iväg på semester. Men sommaren i Stockholm blev desto hetare för hans vikarie, Leonard Bergström, och för journalisten Olle Lyck, som även i vanliga fall blir lätt törstig.

Läs mer

Där kanonen blommar

Uno Palmström

Där kanonen blommar

Om boken

Mördaren var på väg. Efter sig hade han lämnat spår. Han hade skickat brev till en journalist, Olle Lyck, och till en kriminalkommissarie, Sven Thorén. De två tog tillsammans med Thoréns ständiga hjälpreda, kriminalinspektör Leonard Bergström, upp jakten genom Sverige. Jakten för att försöka hejda den man som en gång blivit känd som "Yxmördaren".

Läs mer

Mördare! Mördare!

Uno Palmström

Mördare! Mördare!

Om boken

En död man hittas i en papperskorg och snart följer flera dödsfall. Kommissarie Sven Thorén är trött på lik. Olle Lycka är trött på det mesta. Män med makt blir deras motståndare. Och så System 84...

Läs mer

System 84

Uno Palmström

System 84

Om boken

Titeln syftar på en planerad statskupp. Planen för denna var så enkel: statskuppen skulle genomföras medan sju miljoner människor tittade på en ishockeymatch på TV. Hela Sverige ligger öde. Gatorna är tomma. Då slår kuppmännen till! Bland tv-tittarna fanns även landets statsminister som satt hemma i sin villa på Värmdö och trodde att han tittade på matchen. I själva verket sov han framför tv-n. Men han lär omsider vakna...

Läs mer

Kuppen

Uno Palmström

Kuppen