Victoria Larm debuterar med historisk spänningsroman

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Datum

23 Mars 2022

Foto

Lina Eidenberg Adamo

Victoria Larms bokdebut Den nionde kretsen är en historisk berättelse i formen av en äventyrsroman. Miljöerna är framförallt Stockholm och Venedig i ett 1930-tal som på samma gång andas framtid och undergång.

– Min bok utspelar sig 1933 och handlar om redarfamiljen Seigel, berättar Victoria Larm. Ett år efter Kreugerkraschen står familjen vid ruinens brant, och som åtgärd börjar den 17-åriga Livia Seigel att leta efter sin förmögna farbror Henrik. För sju år sedan försvann han spårlöst från Stockholm mitt under en middagsbjudning. Är han vid liv? Blev han kidnappad? Och kan han rädda familjen från utplåning?

Livia är född in i en av Sveriges rikaste familjer, men hon är knappast den som ska ta över familjeföretaget. Hennes far ser henne som ett hopplöst fall ända sedan moderns död. Boken börjar på en fest på Riddarholmen där stadens societet är samlad. Ett bombhot skapar panik bland gästerna och ett udda föremål blir stulet, nämligen en pestmask. Masken visar sig höra ihop med Henriks försvinnande och spåren leder vidare till Venedig. Snart står det klart att flera i familjen Seigels krets är beredda att ta till våld för att bevara sina hemligheter.

– Livia Seigel är en antihjälte. Hennes intellektuella kapacitet och målmedvetenhet gör henne beundransvärd, men läsaren inser tidigt att hon är en Machiavelli-karaktär som anser att ändamålen alltid helgar medlen. 

– Familjen Seigel är fylld av komplexfyllda och karismatiska själar som man gör bäst i att inte lita på. Vissa är målmedvetna, andra på drift men inte desto mindre farliga för det. Det som alla Seigels har gemensamt är att de tvingas leva med ryktet om att ett av deras fartyg kom med pesten till Stockholm i slutet av 1800-talet. Och en händelse i det förflutna som hemsöker dem många decennier senare...

Victoria Larm beskriver sig själv som en schackspelande, 38-årig Lidingöbo som kommer från landet i Småland. Hon älskar och inspireras av Thomas Harris roman När lammen tystnar, Beethovens symfonier (nummer 2, 3, 5, 7 och 9, närmare bestämt), 1600-talskonst från Flandern och Christopher Nolans filmer. 

Den nionde kretsen är första delen i en serie som följer familjen Seigels kamp om förmögenhet och makt –  som är fylld av svek, hämnd och brott.

Relaterat

Om boken

”Victoria Larm har berättartalang. Hon målar skickligt upp miljöerna i 30-talets Stockholm och Venedig”- Lotta Olsson, Dagens Nyheter
”Victoria Larm skriver så det sprakar om det, vacker och rasande spännande med ständigt nya vändningar. Jag längtar redan efter fortsättningen!” - David LagercranzDen nionde kretsen är en historisk berättelse i formen av en äventyrsroman. Miljöerna är framförallt Stockholm och Venedig i ett 1930-tal som på samma gång andas framtid och undergång.Livia är sjutton år, född in i en av Sveriges rikaste redarfamiljer, men knappast den som ska ta över företaget. Hennes far ser henne som ett hopplöst fall ända sedan moderns död. På Riddarholmen hålls en fest som är satiriskt hållen till ära av Ivar Kreugers självmord i Paris, en man vars luftslott har ruinerat flera av landets ledande familjer, inte minst Livias egen. Ett bombhot skapar panik bland alla gäster och ett värdefullt föremål försvinner.Föremålet, en pestmask, är nyckeln till att lösa Livias familjs stora gåta: vad var det som hände när hennes farbror Henrik, han som skulle ta över hela företaget, helt plötsligt försvann.Den nionde kretsen är första delen i en serie som följer familjen Seigels kamp om förmögenhet och makt - men som är fylld av svekfulla handlingar, hämnd och onda brott.

Läs mer

Victoria Larm

Den nionde kretsen

Relaterade artiklar

Foto: Anna-Lena Ahlström

30 april 2024

Nya böcker i maj 2024