Amer Sarsour: ”Boken kom till genom drömmen om en bättre värld”

Foto: Banfa Jawla

Datum

2 Februari 2024

Foto

Banfa Jawla

Debuten Medan vi brinner är en roman om migration i de stängda gränsernas tid.

Amer Sarsours Medan vi brinner är en driven debutroman. På glödande prosa, med både humor och patos, skriver han fram en berättelse om vänskap och brödraskap. Om att bli vuxen genom att få syn på sig själv.

Vem är du?

– Jag är en nybliven pappa, en person som försöker älska och förstå livet så gott jag kan. Jag gillar att vara ute och träffa folk i mitt arbete som poet, författare och workshopledare i kreativt skrivande.

Berätta om din bok!

Medan vi brinner är en berättelse om svensk-palestiniern Omar som via sin livshistoria manifesterar miljontals människors erfarenheter. Han åker från Sverige till Italien för att hämta sina två kusiner som är på flykt från ett brinnande krig i Syrien. Jag tror romanen har flera beröringspunkter och teman, såsom statslöshet, passets betydelse, kriminalitet, vänskap, släktskap, manlighet, livslust, plikt och hoppfullhet. Det är svårt, särskilt som debutant, att prata om en text som skrivits på i tio år och äntligen blir till verklighet. Men det är med spänning, nervositet och glädje som jag ser fram emot att bli läst.

Hur kom den här berättelsen till dig?

– Genom livet, sorgen, döden, hoppet och drömmen om en bättre värld. Genom behovet av att re-humanisera de dehumaniserande.

Vem hoppas du ska läsa boken?

– Jag tror att de som gillar att läsa romaner som har en språklig spännvidd, som är drastiskt berättande, humoristiska och allvarliga, kommer tycka om den. Jag hoppas också att de som fortfarande tror på medmänskligheten, oavsett vilka, läser Medan vi brinner.

Relaterat

Om boken

"Detta är en välbalanserad, spännande och angelägen debutbok. /---/ Det är länge sedan jag läste en ung författare som så beslutsamt gav kropp åt det tjugoförsta århundradets obarmhärtiga världsteater." Stefan Jonsson, DN
"Sarsour har skrivit en intensiv, spännande bok /---/ Jag värjer mig för att använda detta slitna ord, men det är, trots allt, en roman skriven med hjärta." David Zimmerman, Sydsvenskan"Amer Sarsour är så lätt på handen när han skriver, resan innehåller flera rätt dråpliga scener och - här skäms jag nästan igen, med tanke på ämnets allvar - det hela är faktiskt dessutom ganska spännande." Annina Rabe, Expressen"Det ska gudarna veta att samtidslitteraturen inte dignar av såna historier, och bara det faktum att Sarsour helt oförblommerat skriver uppbygglig litteratur gör mig på gott humör." Therese Eriksson, SvDTjugotreåriga Omar har tagit på sig ett viktigt uppdrag för att hjälpa sin pappa. Han ska åka ner till södra Italien och hämta sina kusiner. Året är 2013, de har flytt det brinnande Syrien, korsat havet och tagit sig till Europa. Nu ska Omar hjälpa dem den sista biten på vägen, hem till tryggheten i Sverige.Från början är Omar taggad, det här är ett perfekt sätt att visa för pappan att han är vuxen och kan hantera situationen som en man. Men resan visar sig vara svårare än han trott. Inte bara på grund av de väktare, poliser och passkontrollanter som verkar lura bakom varje hörn. Kusinerna är inte riktigt som han minns dem från barndomen, och de verkar ha svårt att lita på honom. Dessutom börjar han tvivla på sig själv. Är han verkligen rätt man för uppdraget?Medan vi brinner är en driven debutroman. På glödande prosa, med både humor och patos, skriver Amer Sarsour om migration i de stängda gränsernas tid. Det är också en berättelse om vänskap och brödraskap. Om att bli vuxen genom att få syn på sig själv.

Läs mer

Amer Sarsour

Medan vi brinner

Relaterade artiklar

Foto: Banfa Jawla

2 februari 2024

Amer Sarsour: ”Boken kom till genom drömmen om en bättre värld”