Medan vi brinner

Författare

Amer Sarsour

Medan vi brinner

Svenska

2024-01-31

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Kategori

Romaner

Mediekontakt

Sara Dobareh

Författare

Recensionsdag

2024-02-19

Publiceringsdatum

2024-01-31

Formgivare omslag

Sara R Acedo

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Inbunden, E-bok

Produktion

Papper

Munken Premium Cream

Miljömärkning

Ja

Tryckeri/Producent

ScandBook AB

Produktdetaljer

ISBN

9789113127798

Antal Sidor

191

Vikt (kg)

0.384

Ryggbredd (mm)

18

Höjd (mm)

220

Bredd (mm)

145

Klimatpåverkan

201g CO2e
Papper
ca 159 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 8 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 34 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Medan vi brinner

Recensioner

”Amer Sarsours bildningsroman är gastkramande som ett minfält”

”Migrationens framtid. Palestinas överlevnad. Nationalismens återvändsgränd. Mångkulturens faktum. Motståndets möjlighet. Resan från Catania till Uppsala handlar om ödesfrågorna. Det är länge sedan jag läste en ung författare som så beslutsamt gav kropp åt det tjugoförsta århundradets obarmhärtiga världsteater.”

Dagens Nyheter

”Amer Sarsour är så lätt på handen när han skriver”

”Det är länge sedan jag läste en så självironiskt mänsklig betraktelse av en ung kille, det är en av de saker jag gillar mest med den här boken.

Här sägs en del om identitet, om Sverige, och inte minst om palestiniernas situation. Boken är skriven innan den senaste fruktansvärda utvecklingen på Gazaremsan men skänker på ett obehagligt och förebådande sätt extra tyngd åt Amer Sarsours text.”

Expressen

Böcker av författaren

Om boken

"Detta är en välbalanserad, spännande och angelägen debutbok. /---/ Det är länge sedan jag läste en ung författare som så beslutsamt gav kropp åt det tjugoförsta århundradets obarmhärtiga världsteater." Stefan Jonsson, DN
"Sarsour har skrivit en intensiv, spännande bok /---/ Jag värjer mig för att använda detta slitna ord, men det är, trots allt, en roman skriven med hjärta." David Zimmerman, Sydsvenskan"Amer Sarsour är så lätt på handen när han skriver, resan innehåller flera rätt dråpliga scener och - här skäms jag nästan igen, med tanke på ämnets allvar - det hela är faktiskt dessutom ganska spännande." Annina Rabe, Expressen"Det ska gudarna veta att samtidslitteraturen inte dignar av såna historier, och bara det faktum att Sarsour helt oförblommerat skriver uppbygglig litteratur gör mig på gott humör." Therese Eriksson, SvDTjugotreåriga Omar har tagit på sig ett viktigt uppdrag för att hjälpa sin pappa. Han ska åka ner till södra Italien och hämta sina kusiner. Året är 2013, de har flytt det brinnande Syrien, korsat havet och tagit sig till Europa. Nu ska Omar hjälpa dem den sista biten på vägen, hem till tryggheten i Sverige.Från början är Omar taggad, det här är ett perfekt sätt att visa för pappan att han är vuxen och kan hantera situationen som en man. Men resan visar sig vara svårare än han trott. Inte bara på grund av de väktare, poliser och passkontrollanter som verkar lura bakom varje hörn. Kusinerna är inte riktigt som han minns dem från barndomen, och de verkar ha svårt att lita på honom. Dessutom börjar han tvivla på sig själv. Är han verkligen rätt man för uppdraget?Medan vi brinner är en driven debutroman. På glödande prosa, med både humor och patos, skriver Amer Sarsour om migration i de stängda gränsernas tid. Det är också en berättelse om vänskap och brödraskap. Om att bli vuxen genom att få syn på sig själv.

Läs mer

Amer Sarsour

Medan vi brinner

Nyheter

Foto: Banfa Jawla

2 februari 2024

Amer Sarsour: ”Boken kom till genom drömmen om en bättre värld”

IntervjuerNyheter