Amer Sarsour

Foto: Banfa Jawla

Utforska författaren

Amer Sarsour har framträtt på den nationella och internationella poesiscenen under de senaste tio åren. Han har gått på Biskop Arnös författarskola och har en master i retorik från Uppsala universitet. För sitt arbete som workshopledare i kreativt skrivande tilldelades Amer Uppsala kommuns stipendium till Gösta Knutssons minne. Medan vi brinner är hans debutroman.

Utgivning

Om boken

"Detta är en välbalanserad, spännande och angelägen debutbok. /---/ Det är länge sedan jag läste en ung författare som så beslutsamt gav kropp åt det tjugoförsta århundradets obarmhärtiga världsteater." Stefan Jonsson, DN
"Sarsour har skrivit en intensiv, spännande bok /---/ Jag värjer mig för att använda detta slitna ord, men det är, trots allt, en roman skriven med hjärta." David Zimmerman, Sydsvenskan"Amer Sarsour är så lätt på handen när han skriver, resan innehåller flera rätt dråpliga scener och - här skäms jag nästan igen, med tanke på ämnets allvar - det hela är faktiskt dessutom ganska spännande." Annina Rabe, Expressen"Det ska gudarna veta att samtidslitteraturen inte dignar av såna historier, och bara det faktum att Sarsour helt oförblommerat skriver uppbygglig litteratur gör mig på gott humör." Therese Eriksson, SvDTjugotreåriga Omar har tagit på sig ett viktigt uppdrag för att hjälpa sin pappa. Han ska åka ner till södra Italien och hämta sina kusiner. Året är 2013, de har flytt det brinnande Syrien, korsat havet och tagit sig till Europa. Nu ska Omar hjälpa dem den sista biten på vägen, hem till tryggheten i Sverige.Från början är Omar taggad, det här är ett perfekt sätt att visa för pappan att han är vuxen och kan hantera situationen som en man. Men resan visar sig vara svårare än han trott. Inte bara på grund av de väktare, poliser och passkontrollanter som verkar lura bakom varje hörn. Kusinerna är inte riktigt som han minns dem från barndomen, och de verkar ha svårt att lita på honom. Dessutom börjar han tvivla på sig själv. Är han verkligen rätt man för uppdraget?Medan vi brinner är en driven debutroman. På glödande prosa, med både humor och patos, skriver Amer Sarsour om migration i de stängda gränsernas tid. Det är också en berättelse om vänskap och brödraskap. Om att bli vuxen genom att få syn på sig själv.

Läs mer

Amer Sarsour

Medan vi brinner

Recensioner

”Amer Sarsours bildningsroman är gastkramande som ett minfält”

”Migrationens framtid. Palestinas överlevnad. Nationalismens återvändsgränd. Mångkulturens faktum. Motståndets möjlighet. Resan från Catania till Uppsala handlar om ödesfrågorna. Det är länge sedan jag läste en ung författare som så beslutsamt gav kropp åt det tjugoförsta århundradets obarmhärtiga världsteater.”

Dagens Nyheter

”Amer Sarsour är så lätt på handen när han skriver”

”Det är länge sedan jag läste en så självironiskt mänsklig betraktelse av en ung kille, det är en av de saker jag gillar mest med den här boken.

Här sägs en del om identitet, om Sverige, och inte minst om palestiniernas situation. Boken är skriven innan den senaste fruktansvärda utvecklingen på Gazaremsan men skänker på ett obehagligt och förebådande sätt extra tyngd åt Amer Sarsours text.”

Expressen

Nyheter

Foto: Banfa Jawla

2 februari 2024

Amer Sarsour: ”Boken kom till genom drömmen om en bättre värld”

IntervjuerNyheter