Andrew McMillan

Foto: Sophie Davidson

Utforska författaren

Andrew McMillan, född 1988, är en prisbelönt engelsk poet och föreläsare. Han debuterade med diktsamlingen physical, den första diktsamling som vunnit The Guardian First Book Award, den har även röstats fram som en av de senaste 25 årens 25 bästa diktsamlingar. Han undervisar i skrivande vid Manchester Metropolitan University och är medlem i The Royal Society of Literature. Synd är hans första roman.

Utgivning

Om boken

"En utsökt elegant roman"
Aftonbladet"Drabbande roman med omedelbar klassikerstatus"Svenska Dagbladet"en underbar skildring av maskulinitet i olika generationer, en kärlekshistoria och en berättelse om tillhörighet och ensamhet"Arbetaren”Briljant och djupt sympatisk. Ömsint och sann.”Douglas Stuart”Magisk”Ocean VuongBröderna Alex och Brian har tillbringat hela sina liv i staden där deras far och farfar växte upp, arbetat i gruvan precis som de. Men nu är gruvan nedlagd, staden är förändrad, och de försöker hitta sin plats i den nya tiden. Simon, Alex son, har inga egna minnen av gruvan. Han jobbar på ett callcenter, har en pojkvän som han döljer för sin familj, samtidigt som han uppträder som dragartist i grannstaden och planerar en Margaret Thatcher-show på den lokala puben.Andrew McMillans förhandrosade debutroman beskriver tre generationer män i en nordengelsk stad som en gång var ett industriellt nav. En plats där män arbetade nere i mörkret, ett hårt och slitsamt arbete, men det betydde något. Det gav mening. Var finns meningen nu?Synd är en vacker och ömsint roman som med jämna mellanrum slår läsaren stenhårt i magen. Den handlar om arbete och manlighet, om klass och sexualitet, om vad man gör med det arv man fått att bära och om att våga bli den man verkligen är.

Läs mer

Andrew McMillan

Synd

Recensioner

”utsökt elegant om det som sjuder under ytan”

”Han ger männen nyans efter nyans, här bildar klass, manlighet och sexualitet borrkärnor av mänskligt liv. Även språket är skiktat, från akademikernas fältrapporter och skvallret på puben till de korta lyriska styckena om arbetet i gruvan. Det är en utsökt elegant roman som påminner om att vad man än försöker täcka över – gruvor, minnen, insikter – så finns det kvar under ytan och fortsätter att påverka.”

Aftonbladet

”Blivande klassiker”

”McMillans text i Eva Åsefeldts översättning är exakt, genomarbetad och ljuvlig att läsa.

McMillans män är reflekterade och känslomässigt kapabla, och långt ifrån den fördomsfulla bild av arbetarklassens män som emotionellt handikappade och våldsamma fyllbultar som alltför ofta presenteras i fiktionen.”

Svenska Dagbladet

Nyheter

Foto: Sophie Davidson

3 april 2024

Hyllad brittisk debutant på Sverigebesök

Nyheter