Synd

Författare

Andrew McMillan

Översättare

Eva Åsefeldt

Synd

Svenska

2024-04-02

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Kategori

Romaner

Översättare

Eva Åsefeldt

Mediekontakt

Fanny Birath

Författare

Recensionsdag

2024-04-22

Publiceringsdatum

2024-04-02

Formgivare omslag

gray318 null

Bokinformation

Originaltitel

Pity - notes from a town

Originalspråk

Engelska

Språk

Svenska

Format

Inbunden, E-bok

Produktion

Papper

Munken Print Cream

Miljömärkning

Ja

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789113127668

Antal Sidor

224

Vikt (kg)

0.298

Ryggbredd (mm)

19

Höjd (mm)

195

Bredd (mm)

126

Klimatpåverkan

312g CO2e
Papper
ca 189 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 3 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 120 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Böcker av författaren

Om boken

”Briljant och djupt sympatisk. Ömsint och sann.”
Douglas Stuart”Magisk”Ocean VuongBröderna Alex och Brian har tillbringat hela sina liv i staden där deras far och farfar växte upp, arbetat i gruvan precis som de. Men nu är gruvan nedlagd, staden är förändrad, och de försöker hitta sin plats i den nya tiden. Simon, Alex son, har inga egna minnen av gruvan. Han jobbar på ett callcenter, har en pojkvän som han döljer för sin familj, samtidigt som han uppträder som dragartist i grannstaden och planerar en Margaret Thatcher-show på den lokala puben.Andrew McMillans förhandrosade debutroman beskriver tre generationer män i en nordengelsk stad som en gång var ett industriellt nav. En plats där män arbetade nere i mörkret, ett hårt och slitsamt arbete, men det betydde något. Det gav mening. Var finns meningen nu?Synd är en vacker och ömsint roman som med jämna mellanrum slår läsaren stenhårt i magen. Den handlar om arbete och manlighet, om klass och sexualitet, om vad man gör med det arv man fått att bära och om att våga bli den man verkligen är.

Läs mer

Andrew McMillan

Synd

Nyheter

Foto: Sophie Davidson

3 april 2024

Hyllad brittisk debutant på Sverigebesök

Nyheter