Aslak Nore

Foto: Agnete Brun

Utforska författaren

Aslak Nore (född 1978) är en norsk journalist, förläggare och författare. Han föddes i Norge och är son till författaren Kjartan Fløgstad. Han debuterade 2007 med romanen Gud är norsk. Sedan dess har han gett ut flera böcker, bland annat spionthrillern Ulvefellen (2017) som belönades med The Riverton Prize.

Aslak Nore bor i södra Frankrike med sin familj.

Utgivning

Om boken

Det är advent på Rederhaugen. Sasha Falck, SAGA:s nyutnämnda vd, skänker bort räddningsfartyget Falck 3 till Räddningssällskapet och lanserar idén om en forskningsexpedition till Svalbard. På ett sjukhus i Bodö ligger läkaren Hans Falck svårt skadad efter en olycka med 330-skvadronen. I Oslo får Johnny Berg information om att främmande makt har en infiltratör hos SAGA-koncernen. Och snart är det dags för familjen Falcks traditionsenliga julfirande. När Falck 3 stävar mot Kirkenes och Svalbard möts de gamla fienderna från det kalla kriget i en ny konfrontation – med stora konsekvenser för den rika och mäktiga familjen Falcks affärer.
Det arktiska arvet är en storslagen roman om förbjuden kärlek, farliga politiska idéer och bitter maktkamp. Det är en historia som tar med läsaren på en resa från överdådig rikedom i Bergen på 1950-talet till studentuppror och kommunism på 1970-talet ända fram till våra dagar. Men inte minst är det en berättelse om hur tillfälliga möten kan förändra ett helt liv.

Läs mer

Aslak Nore

Det arktiska arvet

Om boken

Hösten 1940 förliser Hurtigrut-skeppet Prinsesse Ragnhild utanför Bodö i Norge. Författaren Vera Lind och nyfödde sonen Olav överlever, men hennes make, skeppsredaren Thor Falck, och hundratals andra omkommer.
Sjuttiofem år senare begår Vera självmord. Hennes författarskap fick ett abrupt slut då hon var på väg att berätta sanningen om vad som egentligen hände den där ödesdigra dagen under kriget, men istället tvingades till tystnad. Sonen Olav driver numera den mäktiga SAGA-stiftelsen, som byggts upp med hjälp av pengarna från försäljningen av faderns rederi. Efter Veras bortgång börjar Olavs dotter Sasha gräva i sin farmors historia. Vad var det egentligen som hände dagen då skeppet förliste?Havets kyrkogård är en storslagen roman om en norsk familjedynasti och maktkampen som uppstår i dödens kölvatten. Det är en romantisk och tragisk resa längs den norska kusten i dåtid och nutid, och en berättelse där sanningen står mot familjelojaliteten, med konsekvenser så stora att de kan leda till familjens undergång.

Läs mer

Havets kyrkogård

Aslak Nore

Havets kyrkogård