Det andra könet

Författare

Simone de Beauvoir

Simone de Beauvoir

Översättare

Åsa Moberg

Adam Inczèdy-Gombos

Anna Pyk

Eva Gothlin

Inger Bjurström

Det andra könet

2002-04-16

Svenska

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Författare

Simone de Beauvoir

,  

Simone de Beauvoir

Publiceringsdatum

2002-04-16

Översättare

Åsa Moberg, Adam Inczèdy-Gombos, Anna Pyk, Eva Gothlin, Inger Bjurström

Kategori

Filosofi

Bokinformation

Språk

Svenska

Originaltitel

Le deuxième sexe

Originalspråk

Franska

Format

Inbunden, Storpocket, Pocket, Häftad, Pocket

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789113003061

Antal Sidor

881

Vikt (kg)

1.382

Höjd (mm)

240

Böcker av författaren

Om boken

Läs mer

Simone de Beauvoir, Simone de Beauvoir

Mandarinerna

Om boken

Simone de Beauvoirs litterära debut från 1943 föreligger för första gången i svensk översättning av Cecilia Franklin och Suzanne Skeppström. Redan i debutromanen tar de Beauvoir upp alla de teman som skulle prägla hennes omfattande författarskap.

Françoise Miquel driver tillsammans med sin livskamrat, den kände teatermannen Pierre Lebrousse, en teaterensemble i 40-talets Paris. De delar i princip allt; livet, kärleken, hemligheterna, passionen för teatern. Deras gemensamma motto är: Du och jag är ett. Ingen av oss går att beskriva utan den andre.
Françoises och Pierres förhållande bygger på fullständig frihet och respekt för den andres behov och lustar. Ingen har hittills kunnat rubba den tillit de hyser för varandra.
Men en dag dyker den unga studentskan Xavière upp i deras liv. Françoise har bjudit in henne till Paris för att hon ska komma ifrån den trista landsortstillvaron i Rouen, där hon vuxit upp. Françoise ordnar så att Xavière får ett rum på samma hotell som hon själv och försöker fylla den unga kvinnans liv med mål och mening. Detta visar sig snart omöjligt. Xavière är lat och nyckfull, självupptagen och nonchalant på samma gång som hon är osäker och sökande. Hon är inget mindre än en tonårsrebell som medvetet ser till att bryta sig in mellan Françoise och Pierre.
Françoise finner att rollerna nu blivit ombytta. Nu är det hon själv som är den svagare parten; "en individ bland andra individer, en vem som helst". Hennes förhållande till Pierre sviktar i grunden och svartsjukan hotar att ta överhanden. Françoise upplever att Xavière tillskansat sig makten över henne och att hon måste slå sig fri, även om det får förödande konsekvenser för bådas frihet.

Läs mer

Den inbjudna

Simone de Beauvoir

Den inbjudna

Om boken

Simone de Beauvoirs sakliga, tankeväckande och roliga uppgörelse med manssamhällets alla myter om kvinnan utkom 1949. Idag har hennes bok om kampen för kvinnlig frigörelse och likaberättigande blivit en efterfrågad klassiker, en ständig inspirationskälla för den moderna feminismen och för alla som reflekterar över frågor om kön och könsskillnader.

Denna utgåva presenterar den oavkortade texten på svenska. Den nya, fullständiga översättningen är frukten av ett intensivt samarbete mellan översättarna Dam Inczèdy-Gombos och Åsa Moberg och fackgranskaren Eva Gothlin, internationellt erkänd expert på Beauvoirs tankevärld, som också skrivit ett belysande förord.

Läs mer

Det andra könet

Simone de Beauvoir, Simone de Beauvoir

Det andra könet