Colorado Avenue

Författare

Lars Sund

Colorado Avenue

Svenska

1998-08-05

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Romaner

Författare

Publiceringsdatum

1998-08-05

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Kartonnage

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789113005034

Antal Sidor

383

Vikt (kg)

0.34

Böcker av författaren

Om boken

Året är 1948. Karg efterkrigstid råder med varubrist, ransonering och osäkra framtidsutsikter. I en liten cellulosadoftande hamnstad vid Bottenvikens kust beslutar sig det lokala amatörteatersällskapet för en djärv satsning - man ska sätta upp Anton Tjechovs pjäs Tre systrar.

De tre unga kvinnor som får huvudrollerna som Olga, Masja och Irina har inte mycket annat än sin ungdom och sitt teaterintresse gemensamt. Den nyblivna folkskollärarinnan Ulla-Maj, som spelar Olga, har flytt undan sin uppväxt och en förbittrad mor i Sydösterbotten. Margit (pjäsens Masja) förväntas av sin borgerliga omgivning gifta sig och bli hemmafru, och intalar sig att det är vad hon vill. Irinas roll spelas av den drömmande Iris, som är dotter till stadens latrinkusk. Amatörerna regisseras av ett verkligt fullblodsproffs, konstnärsprofessor Mirjam Bergbom är utbildad i Moskva och före detta teaterchef från Helsingfors. Med bestämd hand driver hon sina oerfarna adepter.

En tragedi drabbar teaterensemblen minuterna innan ridån går upp för Tre systrar. Det som sker kastar också sin skugga över huvudrollsinnehavarna Ulla-Maj, Margit och Iris liv.

Med Tre systrar och en berättare inleder Lars Sund en planerad trilogi om Finland under 1900-talets senare hälft och 2000-talets första decennium.

Läs mer

Lars Sund

Tre systrar och en berättare

Om boken

På Fagerö i skärgården börjar det ena liket efter det andra flyta i land. Ingen vet var de kommer ifrån, men de begravs i god ordning i Fagerös jord. Men när de till slut blir närmare hundra höjs till sist röster på att de ska grävas upp och "skickas tillbaka varifrån de har kommit". Uppmärksamheten stör turismen, och näringslivet blir lidande, heter det. Samtidigt ger sig radioreportern Ghita ut på en resa för att ta reda på varifrån de döda kommer, och får så småningom syn på en obehaglig verklighet.

Läs mer

En lycklig liten ö

Lars Sund

En lycklig liten ö

Om boken

Lars Sund har äntligen kommit med den efterlängtade tredje romanen i berättelsesviten om några familjer i Österbotten, där de tidigare var Colorado Avenue och Lanthandlerskans son.

Det är en mustig, fantastisk och överdådig berättelse om några färgstarka österbottniska livsöden från tiden för finska vinterkriget fram till våra dagar. Erik Smeds, som egentligen skulle ha övertagit släktgården Smedsas, har på grund av en mycket hemlig operation under fortsättningskriget i Finland blivit tvungen att gå i landsflykt. Efter ett långt liv i CIA:s tjänst kan han äntligen, sedan Sovjetstaten fallit, återvända till hembygden Siklax.
Återkomsten till bygden och släkten väcker många minnen till liv.

Läs mer

Eriks bok

Lars Sund

Eriks bok