Borg mot McEnroe

Författare

Malcolm Folley

Översättare

Johan Erséus

Borg mot McEnroe

Svenska

2006-05-16

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Reportage

Översättare

Johan Erséus

Författare

Publiceringsdatum

2006-05-16

Bokinformation

Originaltitel

Borg vs McEnroe: The Greatest Rivalry The Greatest Match

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Kartonnage

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789113015552

Antal Sidor

237

Vikt (kg)

0.39

Höjd (mm)

210

Bredd (mm)

135

Böcker av författaren

Om boken

I början av 1980-talet dominerades världstennisen av Björn Borg och John McEnroe. Rivaliteten dem emellan stod i centrum för hela idrottsvärldens intresse, inte minst i de oförglömliga Wimbledonfinalerna 1980 och 1981.

Under några år runt 1980 var Björn Borg världens obestridde tenniskung, med fem raka Wimbledon-segrar och totalt sex i Franska öppna. Amerikanen McEnroe var den unge uppkäftige utmanaren som så småningom skulle ta över kronan. Borg var det iskalla träningsfenomenet som från baslinjen kontrollerade både spelet och sina känslor, medan McEnroe var den elegante, oberäknelige serve- och volleyspecialisten som när som helst kunde få ett ohämmat vredesutbrott. Med sina olika spelstilar och helt olika kynnen stod de i centrum för hela idrottsvärldens intresse, särskilt med de två Wimbledonfinalerna 1980 och 1981: Borg vann den första efter en oerhört dramatisk femsetare, McEnroe besegrade honom året därpå. Kort därefter bestämde sig Borg för att sluta med tennis, knappt 26 år gammal, vilket förbluffade hela tennisvärlden, inte minst McEnroe. Den brittiske journalisten Malcolm Folley följde tennistouren på den tiden och har i dubbelbiografin Borg mot McEnroe återvänt till denna proffstennisens guldålder. Här följer han de båda stjärnornas väg från de tidiga åren fram till de stora turneringarna, och försöker reda ut vad det var som gjorde Borg--McEnroe till sådana rivaler. Och särskilt försöker han förstå varför Borg så abrupt lade av med tennisen.
Folley har talat med både Borg och McEnroe, men också med många andra som var med: Borgs dåvarande fru Mariana, hans legendariske tränare Lennart Bergelin och en lång rad samtida spelare, Borg mot McEnroe ger en intressant inblick bakom kulisserna: spelarhotellen, träningsplanerna och omklädningsrummen.

Malcolm Folley är sportchef på Mail on Sunday och har bevakat internationell tennis i över 30 år. Han bor i Surrey.

Läs mer

Malcolm Folley

Borg mot McEnroe