Hundhuvud

Författare

Morten Ramsland

Översättare

Urban Andersson

Hundhuvud

2007-01-05

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Romaner

Översättare

Urban Andersson

Författare

Publiceringsdatum

2007-01-05

Bokinformation

Originaltitel

Hundehoved

Originalspråk

Danska

Format

Inbunden, Pocket,

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789113015729

Antal Sidor

368

Vikt (kg)

0.646

Ryggbredd (mm)

28

Höjd (mm)

228

Bredd (mm)

150

Böcker av författaren

Om boken

Sumobröder handlar om att vara pojke i en värld som inte alltid är så lätt att förstå. Med humor och inlevelse tecknas en bild av en sumobroders brutala och samtidigt oskyldiga tillvaro.

Året är 1981 och platsen är Paradishaven, ett radhusområde i Odense. Där bor den elvaårige Lars med sin familj. Mestadels tillbringar han sin tid med kompisarna. Namnet kanske antyder att det är en idyll men under ytan är det i själva verket en värld full av förtryck och grymhet.
När Lars börjar få syn på tillvaron kommer frågorna: Varför får han inte träffa sina mor- och farföräldrar? Varför ligger hans pappa ibland på golvet och bara stirrar rätt upp i taket? Sakta men säkert kommer saker upp till ytan och Lars blir tvungen att konfronteras med det som egentligen pågår i Paradishaven.

Sumobröder är den danske författaren Morten Ramslands första bok efter succén Hundhuvud. Den nya boken har flera beröringspunkter med den föregående och även här blandas svärta med humor och högt tempo.

Läs mer

Morten Ramsland

Sumobröder

Om boken

Efter att Morten Ramslands släktroman Hundhuvud kom ut i Danmark förra året och blev en kritikersuccé av stora mått har den gått som en löpeld över världen. Den har översatts till tolv språk, däribland engelska, och har sålt i över 100 000 exemplar i Danmark.

Hundhuvud är historien om hur Asger, romanens berättare, återvänder till Danmark efter flera års vistelse i Amsterdam, för att ta avsked av sin döende farmor. Hon är den enda som kan lära honom alla släktens historier från Danmark och hennes hemstad Bergen i Norge, och kanske också ge honom några ledtrådar om den skatt som farfadern Askild gömde någon gång under kriget men som aldrig återfanns.
Likt en sentida Blecktrumman eller Juloratoriet eller Hundra år av ensamhet är Hundhuvud en berättelse som vindlar sig fram genom släkt och geografi på jakt efter familjens kollektiva minnen, stora och små, sorgliga och dråpliga.
Hundhuvud tar sin början i trettiotalet, där vi i släktens ena gren finner den färgstarke men inte helt sympatiske farfadern Askild (framstående smugglare och målare) och på den endra en änglalik mormoder på motorcykel. Via Askilds äldste son Niels med de stora öronen som tillbringar större delen av sin barndom i ett skåp under diskhon når vi fram till våra dagar och romanens nu. Där förbereder sig berättaren Asger inte bara inför sin farmors död utan också för att konfrontera sina egna skräckminnen från barndomen som tagit formen av ett stort, farligt hundhuvud.

Morten Ramsland är född 1971. Han har studerat konsthistoria och har tidigare givit ut en diktsamling, "Når fuglene driver bort" (1993), och en roman, "Akaciedrömme" (1998). Han har dessutom givit ut barnböcker.

Läs mer

Hundhuvud

Morten Ramsland

Hundhuvud