Ett välsignat barn

Författare

Linn Ullmann

Översättare

Ann-Marie Ljungberg

Ett välsignat barn

Svenska

2006-07-18

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Romaner

Översättare

Ann-Marie Ljungberg

Författare

Publiceringsdatum

2006-07-18

Bokinformation

Originaltitel

Et velsignet barn

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Inbunden

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789113015910

Antal Sidor

336

Vikt (kg)

0.486

Ryggbredd (mm)

26

Höjd (mm)

210

Bredd (mm)

135

Böcker av författaren

Om boken

Linn Ullmanns Ett välsignat barn är ett familjedrama med starka spänningar mellan syskon och föräldrar. En av Norges främsta och mest uppmärksammade författare, med läsare inte bara i Sverige utan hela världen, har skrivit sin hittills största roman.

Detta är en berättelse om tre systrar - Erika, Laura och Molly - som gör en resa från Norge till en ö i Östersjön, till barndomens sommarö. Det är också en berättelse om deras grandiose far, den världsberömde experten på kvinnosjukdomar och ultraljudspionjären Isak, som härskar över detta Hammarsö. Och till sist är det berättelsen om en stackars pojke som försvann där, en dag för ganska länge sedan.
Linn Ullmann klipper skickligt och med stark känsla för rytm ihop en berättelse som pendlar mellan resans nu och barndomssomrarnas då, alldeles särskilt sommaren 1979, då pojken Ragnar försvinner. Ragnar
och Erika har hittat varandra på ett nytt sätt denna sommar. Men deras trevande förälskelse är inget skydd
mot de andra sommarbarnens hån, och en dag går en lek överstyr. Ragnar jagas ut i vattnet, de andra
kastar sten på honom och det går så illa att han dör.
Sommaridyllen är spräckt för alltid. Isak överger sin ö och barnen med honom. Det tar 25 år tills de alla ses där igen, och resan dit blir en resa i tiden, genom skulden, minnena och glömskan.
Linn Ullmann bodde en stor del av sin barndom på Fårö, och det är det särpräglade ljuset som vilar över ön, som ger återsken i denna hennes nya roman. De småväxta, vindpinade träden, smultronställena, stenstränderna och kalkstenshusen utgör den både vackra och samtidigt stränga fonden till denna historia, som är både arketypiskt dramatisk och vardagligt sorgsen. Framför allt är det ett nyanserat porträtt av en far, som är både storslagen, temperamentsfull och valhänt.

Läs mer

Linn Ullmann

Ett välsignat barn

Om boken

Ingen ålder ansluter tematiskt till den samling berättelser som Lars Ardelius publicerade i boken Lilla sockerstunden för ett par år sen. Då handlade det mycket om kroppens stilla förfall. I de nya berättelserna skildras de själsliga defekterna. En farfar tappar bort sina barnbarn på Skansen. En kvinna gömmer sin förföriske vuxne son undan två av hans avlagda damer, samtidigt som hon får veta att en av dem har ett förhållande med hennes man. Det är dramatik, ofta med farsartade inslag, men alltid med ett stråk av sorg. Ofta slås man som läsare av hur sällan dessa röster hörs i den svenska litteraturen.

Läs mer

Nåd

Linn Ullmann

Nåd

Om boken

Sjuksköterskan Stella, romanens huvudperson, dör redan i början av boken. Hon faller ned från ett tak, men trots att en rad vittnen ser henne störta till marken är det inget som riktigt vet vad som hänt. Är det en olycka eller har hon blivit knuffad av sin man Martin, som är på taket? Med utgångspunkt från fallet återberättas Stellas liv av en rad personer: en före detta patient, polisen som utreder fallet, Stellas äldsta dotter, Martin, Stella själv, nära och avlägsna bekanta. Dessa berättelser växer till en mångskiktad historia inte bara om Stella och Martin, deras såriga äktenskap och respektive familjer, utan lika mycket om berättarna själva, om strutsfarmer, trollkonstnärer och barnsliga skräckgestalter. När jag är hos dig rör sig med lätthet mellan den komiska anekdoten och det hudnära psykologiska porträttet. I romanen växer bilden fram av en helt vanlig ung kvinna med en ovanlig förmåga att gripa in i andra människors liv även efter sin död.

Läs mer

När jag är hos dig

Linn Ullmann

När jag är hos dig

Om boken

Det börjar med bröllop: Julie Blom ska gifta sig med sin långe, stilige Alexander. Hennes syster Karin betraktar det hela med en blandning av skepsis och avund. Runt dem samlas medlemmarna av en märklig familj, storslagen och sönderfallande på en gång. Det är Karin som i Linn Ullmanns roman berättar om sig själv, systern och deras familj och deras olika försök att finna kärlek och trygghet. Karin, som försöker och misslyckas med många män, Julie som misslyckas med sin ende. Modern Annie, hon med de oemotståndliga ögonen, som aldrig riktigt velat ge plats åt sina döttrar. Julies och Alexanders lille son, som måste bli tröstad. Men vem tröstar Karin? Linn Ullmann skildrar kärlekens komedi, kärlekens tragedi. Hon skildrar vår samtids kärlek. Linn Ullmann är född 1966, lever i Oslo och är verksam som litteraturkritiker. Innan du somnar är hennes första roman och den översätts just nu till en lång rad språk. Boken blev omedelbart en stor succé när den förra året utgavs i Norge.

Läs mer

Innan du somnar

Linn Ullmann

Innan du somnar