Snökristallers tyngd

Författare

Thorvald Steen

Översättare

Staffan Söderblom

Snökristallers tyngd

2008-02-04

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Romaner

Översättare

Staffan Söderblom

Författare

Recensionsdag

2008-02-18

Publiceringsdatum

2008-02-04

Bokinformation

Originaltitel

Vekten av snökrystaller

Originalspråk

Norska

Format

Inbunden

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789113016801

Antal Sidor

213

Vikt (kg)

0.406

Ryggbredd (mm)

19

Höjd (mm)

215

Bredd (mm)

143

Böcker av författaren

Om boken

Som pojke drömde han om att bli en framgångsrik backhoppare. Men en kronisk sjukdom gjorde det omöjligt.

Tjugo år senare bor han i en lägenhet med sin hund Sala. Han har blivit historiker med medeltiden som specialitet, men han isolerar sig i takt med att hans sjukdom gör det allt svårare att få livet att fungera.

Så en dag ringer en kvinna på dörren. Hon heter Nina och är en kärlek från ungdomstiden. Hon forskar numera och frågar om han kan tänka sig att följa med på en studieresa i vikingarnas spår i österled till Konstantinopel. Resan blir ett närmande mellan två individer som båda har haft svårt att släppa någon inpå livet.

Det längsta hoppet är en fristående fortsättning på Snökristallers tyngd, som gick som radioföljetong i P1. Romanen är ett ingående porträtt av en mans försök att acceptera sina fysiska tillkortakommanden, men också en stark skildring av en oväntad kärlek.

Läs mer

Thorvald Steen

Det längsta hoppet

Om boken

Thorvald Steen har hämtat inspiration från sitt eget liv till sin nya roman om en pojke med högtflygande drömmar. Drömmar som släcks av en oväntad och grym sjukdom.

Han drömmer om att bli en stor backhoppare. Det är vintern 1970 och den fjortonårige pojken sätter iväg utför hoppbacken för att försöka sätta nytt personligt rekord. Men benet viker sig på ett illavarslande sätt och ett besök hos läkaren blir en fruktansvärd chock. Han visar sig nämligen lida av en obotlig sjukdom och bara ett enda hopp till kan vara livsfarligt för honom.

Hemma är det som om mor och far lever i en värld för sig och försöker skyla över något. För sin egen skull, och för deras, bestämmer sig pojken för att hålla sin sjukdom hemlig för dem. Men ändå försöka flyga en sista gång ...

Thorvald Steens Snökristallers tyngd är en klok och tankeväckande roman om en ung människas ensamma kamp i ett liv som inte blivit vad han tänkt sig. Särskilt gripande är skildringen av en far och son som på grund av lögner och tystnad riskerar förlora varandra för alltid. Det är en berättelse om ungdomlig hängivenhet och oro, om den första kärleken och om norrmännens känsla för snö.

Läs mer

Snökristallers tyngd

Thorvald Steen

Snökristallers tyngd

Om boken

"Icke skall hugga" blev Snorre Sturlassons sista ord. Men huggen blev han, och den som högg var hans egen före detta svärson Gissur Thorvaldsson. Snorre, en av Islands mäktigaste män och känd som politiker också i Norge där han vistades många år, hade hamnat snett i maktkampen mellan kung Håkon Håkonsson och Skule Bårdsson. Han lämnade Norge för Island och sin hemgård Reykholt, blev stämplad som landsförrädare och fick ett pris på sitt huvud. Snorre dödades i sitt hem en höstdag 1241. Thorvald Steens roman är en berättelse om de sista dagarna i Snorres liv, om en rädd, åldrande man, besatt av att försvara sig och söka upprättelse. Bland annat försöker han skriva en saga om sitt eget liv, där han tänker bemöta alla illasinnade rykten om att han skulle vara maktfullkomlig. Men mot attentatsmännen har han inget försvar. Thorvald Steen porträtterar en man som gjort sig ensam hela sitt liv och som därför också dör ensam. Han är rädd för sin egen son, stöter bort alla i sin närhet, och den enda han känner närhet till är en liten häst med ett stort namn - Sleipner. Den lilla hästen är en säregen blandning av thriller och psykologisk skildring av en själsligt jagad man, fångad i sin skörplighet precis innan han gick in i historien.

Läs mer

Den lilla hästen

Thorvald Steen

Den lilla hästen

Om boken

Konstantinopel är en historisk roman i en ny form. Det handlar om den norske 1100-talskungen Sigurd Jorsalafar. Sigurd var bara 18 år när han med 60 långskepp och 10 000 man år 1107 gav sig ut på sin Jerusalemfärd. Han skulle därifrån föra hem en flisa från Jesu kors för att lägga vid Olof den heliges grav i Trondheim. Steen skriver ingen konventionell historisk roman utan låter ibland berättarrösten kommentera helt nutida företeelser. Det är en fängslande blandning av traditionell äventyrsroman och idéroman om religion och världslig maktutövning skildrat genom en ung mans möte med världen.

Läs mer

Konstantinopel

Thorvald Steen

Konstantinopel