Vilda Sverige

Författare

Staffan Widstrand

Vilda Sverige

Svenska

2007-09-21

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Större naturböcker

Författare

Publiceringsdatum

2007-09-21

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Omslagsfotograf

Staffan Widstrand

Format

Inbunden

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789113017389

Antal Sidor

216

Vikt (kg)

1.404

Ryggbredd (mm)

23

Höjd (mm)

290

Bredd (mm)

243

Böcker av författaren

Om boken

Följ med på en expedition till Arktis! Vindar från Arktis är en tidlös och samtidigt högaktuell bok om den fascinerande världen längst i norr. Möt ändlösa vidder av snö och is, karismatiska djurarter, inuiter och samer och förstå varför Arktis är en angelägenhet för oss alla.

När Staffan Widstrand och Magnus Elander började resa till Arktis, för mer än 30 år sedan, var trakterna norr om Polcirkeln i stort sett opåverkade av människohand. Men snart började forskningen registrera smältande havsisar och krympande glaciärer. Man hittade farliga miljögifter i näringskedjorna och radioaktiva utsläpp i havet.
Med den globala uppvärmningens nuvarande takt blir Arktis isfritt på sommaren redan om fem till tio år. Det får förödande konsekvenser för både djurliv och ursprungsbefolkning. Arktis påverkar dessutom hela jordens klimat. 2007-2009 genomförs därför det Internationella polaråret, en forskningsinsats i multimiljardklassen.
I Vindar från Arktis möter vi vad som fortfarande är en av världens mest fantastiska vildmarker. Här fortsätter inuiterna att dra upp pälsbrämade anorakhuvor till skydd mot vinterkölden. Mäktiga isberg gnistrar som ädelstenar i kallrosa polarljus och valrossarna bökar efter musslor på havsbotten. Guidade av två naturfotografer i toppklass får vi möta ett landskap där permafrosten täcker en yta större än Sydamerika och där arter som isbjörn, polarvarg, fjällräv och myskoxe anpassat sig till att leva i extremt klimat.
Det fantastiska och rikliga bildmaterialet är resultatet av sammantaget 50 expeditioner.
Texten rymmer mängder av fascinerande fakta och förklaringar som fördjupar vår kunskap om polarområdet och ökar vår förståelse för hotbilden. För research och fakta svarar de danska polarforskarna Poul-Erik Philbert och Henning Thing.

Vindar från Arktis valdes till Årets Pandabok 2009!

Juryns motivering:
"Vindar från Arktis tar upp ett ämne som är mer aktuellt än någonsin: livet allra längst i norr på vår jord. Från att ha varit en för allmänheten ganska okänd, frusen kontinent, har Arktis blivit en stark och framträdande symbol för klimatförändringen på jorden.
Tillsammans med fotograferna/författarna tas läsaren med på en resa genom denna kontinents fascinerande och mångfacetterade värld. Med många starka bilder och initierade texter om is, snö och karismatiska djur är detta ett gripande samtidsdokument som visar varför Arktis en angelänghet för oss alla." Ur recensioner: "En suverän bok! Bildtexterna och sammanställningen av bilderna på de olika uppslagen gjorde mig så glad."
Friluftsliv i alla väder "Den här boken är mer än läsvärd enbart för de vansinnigt vackra bilderna på ett landskap få har sett. /../ Perfekt present! /.../ Unika bilder /.../ Blivande klassiker."
Expressen "Det är i den andan som man kan se den här vackra boken, men också njuta av den för de vackra fotografierna, ackompanjerade med en sparsmakad, men helt adekvat text."
Frykdalsbygden "En bedövande vacker, tankeväckande och lärorik bok om norra halvklotets största vildmark i ett av världens tuffaste klimat."
Ljuva Livet "Vackra bilder och intressanta texter om växt- och djurlivet i det än så länge kalla Arktis."
Allers

Läs mer

Staffan Widstrand, Magnus Elander

Vindar från Arktis

Om boken

Följ med den internationellt prisbelönte fotografen Staffan Widstrand på en fantastisk bildodyssé genom det mesta av det bästa man kan se och uppleva i Sveriges natur. Här samlas landets femstjärniga utomhusfrestelser i en stor praktbok!

Hundspann i vildmark, renrajd med samer i Lappland, vargspårning, flugfiske efter öring och röding, skärgårdskajakpaddling, fjällridning, forsränning, rensläde, sälsafari, kanotpaddling, örnskådning, flottfärd, långfärdsskridsko, familjeäventyr, älgsafari, björnskådning, bouldering, topptur, älgjakt och vandring är alla exempel på förstaklassiga naturäventyr i vårt eget land.

Vilda Sverige är en kärleksförklaring till naturupplevelselandet Sverige. Följ med på en färd genom några av norra Europas mest unika områden, till möten med dess mest karismatiska vilda väsen och ett antal av de främsta naturresearrangemangen, från Skåne till Lappland. Resan går genom mytomspunna trollskogar, vilda bergsområden, unika skärgårdar och anrika kulturlandskap.

Alla upplevelser som skildras är möjliga att själv få vara med om. De flesta är bokningsbara och märkta med Naturens Bästa, kvalitetsmärket för upplevelseturism i den svenska naturen (internationellt ofta kallat ekoturism).

Budskapet är enkelt: Kom med ut och njut av det bästa i den svenska naturen. Visar du samtidigt hänsyn och respekt, och betalar ett rättvist pris för det du är med om, är du med och bevarar och skyddar dessa naturskatter för framtiden.

Här finns även basfakta om naturupplevelselandet Sverige, författarens tio-i-topplista över landets bästa naturresearrangemang och en del praktiska tips om hur du lyckas ännu bättre med ditt eget fotograferande därute.

Läs mer

Vilda Sverige

Staffan Widstrand

Vilda Sverige