Atlantis hemlighet

Författare

David Gibbins

Översättare

Björn Linné

Atlantis hemlighet

2007-06-13

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Romaner

Översättare

Björn Linné

Författare

Publiceringsdatum

2007-06-13

Bokinformation

Originaltitel

Atlantis

Originalspråk

Engelska

Format

Inbunden, Kartonnage, Storpocket, Pocket

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789113017914

Antal Sidor

380

Vikt (kg)

0.484

Böcker av författaren

Om boken

Det här är den tredje boken av författaren till Atlantis och Heligt guld. Huvudpersonerma är desamma, det vill säga Jack Howard, Costas Kazantzakis, Maria di Montijo, Maurice Hiebermeyer och de övriga.

Jack och Costas dyker utanför Siciliens ostkust för att hitta vraket efter skeppet som förde aposteln Paulus på hans sista resa … den som slutade med att han togs till Rom och avrättades av Nero.
Samtidigt gräver Hiebermeyer och Maria vid Villa di Papyri i Herculaneum och stöter då på ett hemligt rum när de följer en gång som tidigare hållits avspärrad på grund av rasrisk. De kallar till sig Jack och Costas och tillsammans tar de sig in i det hemliga rummet där de dels hittar ett förkolnat lik och dels stöter på behållare med papyrusrullar.
Det förkolnade liket tillhör en frigiven slav som levt tillsammans med Claudius under hans sista år. Och i papyrusrullarna finns uppgifter om att Claudius har sammanträffat med Jesus. Mötet ska ha ägt rum år 23 och vid det tillfället samtalar Claudius och Jesus på tu man hand och då får Claudius texten till "Det sista evangeliet".
I Vatikanen har man med oro följt utgrävningarna och det finns sedan länge ett hemligt consilium (en parallell till felag-brödraskapet i Heligt guld) vars uppgift är att skydda kyrkan mot allt som kan hota dess maktställning. Och det är just folk från detta consilium som hela tiden finns i bakgrunden.
När fynden för Jack och de andra till olika platser - resterna efter romartidens Londonium i dagen finanskvarter, Gettymuseet i Kalifornien med kopian av Villa di Papyri och slutligen Den heliga gravens kyrka i Jerusalem - blir de alltmer övertygade om att någon vill sätta stopp för deras verksamhet.
Då de i Den heliga gravens kyrka hittar dokumentet i en förseglad behållare blir de övermannade av ledaren för Vatikanens consilium och hans medhjälpare. Dessa är fast beslutna att röja Jack och de andra ur vägen bara för att bevara hemligheten med "Det sista evangeliet".

Läs mer

David Gibbins

Sista evangeliet

Om boken

Den heligaste av skatter - menoran, den judiska sjuarmade guldljusstaken - fördes ut ur Jerusalems tempel år 70 e Kr och bars i triumf som krigsbyte till Rom under kejsar Vespasianus. Den finns avbildad på Titusbågen och följde med när romarrikets centrum flyttade till Konstantinopel närmare 300 år senare. Men där slutar spåren. Den fanns inte kvar när korsfarare plundrade staden 1204.

Fram till idag har dess öde varit höljt i dunkel, men Jack Howard, som vi känner från Atlantis hemlighet, och hans medhjälpare har kommit guldmenoran på spåret. Bakom en lönnvägg i en engelsk katedral på landsbygden hittas en karta från tidig medeltid. Kartan blir en avgörande pusselbit i jakten på det heliga guldet - en jakt som tar Jack och hans besättning på en resa i vikingarnas spår, genom Grönlandsisen, över Atlanten, till det gamla mayariket och tillbaka igen.

Självfallet är de inte ensamma om att försöka finna skatten. En grupp hänsynslösa nazister är också ute efter det heliga guldet - och inte bara för dess värde i pengar värde utan lika mycket för dess symbolvärde. Vad mer kan sägas? Det är bara att spänna fast säkerhetsbältet och följa med.

Läs mer

Heligt guld

David Gibbins

Heligt guld

Om boken

Marinarkeologen David Gibbins debuterar med en rafflande äventyrsroman i bästa Indiana Jones-stil där gamla pergamentskrifter och symboler på en guldskiva visar vägen till det sjunkna Atlantis.

Vid utgrävningsplatsen ute i Nineveöknen, i skuggan av pyramiderna, trampar en kamel igenom taket på en gömd gravkammare. I graven finner Dr Hiebermeyer de 6000 år gamla kvarlevorna av en skrivare som verkade i Faraos tjänst. I handen håller den begravde ett pergament, där något står skrivet på den äldsta formen av grekiska. Det handlar om en kultplats som sjönk i havet för tusentals år sedan.
Samtidigt, i havet utanför Kretas kust, gör marinarkeologen Jack Howard ett sagolikt fynd: en skiva av guld från den tidigaste Minoiska kulturen med tecken och ett budskap till den som kan tyda det. Pergamentskriften och symbolerna på skivan ser ut att visa vägen mot det sjunkna Atlantis. Howard och hans team är dock inte ensamma om att bli varse den väg som de fantastiska fynden pekar ut. De skuggas av det bestyckade piratfartyget Vultura, som styrs av den internationelle terroristen Aslan, Lejonet från Kazachstan. Aslan vill lägga beslag på de oskattbara fynden för sin egen kamp. Kapplöpningen om Atlantis hemlighet kan börja. Det blir ett fantastisk äventyr i bästa Indiana Jones-stil, där många gåtor ur vår allra tidigaste historia sätts i nytt ljus och får nya skuggor.

David Gibbins har arbetat som undervattensarkeolog i hela sitt liv. Han har en PhD från Cambridge i marinarkeologi och har specialiserat sig på gamla skeppsvrak och undervattensstäder. Han har lett ett antal undervattensexpeditioner i Medelhavet. Det här är hans första roman.

Läs mer

Atlantis hemlighet

David Gibbins

Atlantis hemlighet