Minnets eko

Författare

Richard Powers

Översättare

Hans-Jacob Nilsson

Minnets eko

Svenska

2009-05-04

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Romaner

Översättare

Hans-Jacob Nilsson

Författare

Recensionsdag

2009-05-18

Publiceringsdatum

2009-05-04

Bokinformation

Originaltitel

The Echo Maker

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Inbunden

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789113018218

Antal Sidor

536

Vikt (kg)

0.866

Ryggbredd (mm)

39

Höjd (mm)

234

Bredd (mm)

160

Böcker av författaren

Om boken

Minnets eko inleds med en bilolycka i ett vintrigt Nebraska. Föraren, Mark Schluter, överlever med en hårsmån men hamnar i koma. För att hjälpa honom tillbaka till livet tvingas hans syster Karin återvända till platsen där hon växte upp, den som hon alltid velat fly ifrån.

Det visar sig att Mark drabbats av ett fenomen som gör det omöjligt för honom att koppla samman visuella impulser med känslor. Följaktligen tror han att hans syster är någon annan, en främling som spionerar på honom.

Förkrossad vänder Karin sig till doktor Gerald Weber som är expert på neurologiska fenomen. Denne har emellertid attackerats hårt i pressen på grund av sin senaste bok. Dessutom ter sig flera saker som mystiska: vem är till exempel Marks sköterska Barbara Gillespie och vilka hemligheter bär hon på? Och vad betyder det kryptiska meddelandet som ligger på Marks nattygsbord? På varsitt håll bestämmer sig Karin och Mark för att ta reda på vad som egentligen hände den kvällen han körde av vägen.

Minnets eko går att läsa som en psykologisk thriller och understryker det faktum som gjort Rickard Powers till en av de ledande amerikanska romanförfattarna.

Läs mer

Richard Powers

Minnets eko

Om boken

När vi sjöng är en brett anlagd amerikansk familjeroman som sträcker sig från 1930-talet och fram till vår tid. Framför allt är det en roman om ras och musik. Syskonen Jonah och Joseph Strom är födda under andra världskriget och uppfostras i en värld av musik.
Deras mor, som är svart, är sångerska, som på grund av sin hudfärg aldrig fått en chans. Detta till trots vill hon och deras far David Strom, en vit judisk fysiker från Tyskland, uppfostra sina barn till att se bortom hudfärgen. De försöker leva sitt liv som de lär, men när hon går bort i en brand blir de utlämnade åt sina egna identitetsgrubbel och åt sin förvirring.
Jonah blir en uppburen sångare och Joseph en skicklig pianoackompanjatör, dömd att leva i skuggan av sin bror. Deras lillasyster söker sig bort från familjen eftersom hon uppfattar deras rasblindhet som förljugen.
Detta är kort och gott historien om deras liv, deras musik och karriärer, deras tankar, förhoppningar och besvikelser mot en fond av de rasbråk och den fördomsfullhet som präglat deras liv. När vi sjöng är en jättelik idéroman med ovanligt utmejslade karaktärer, en sann berättelse utan litterära tricks, skriven på en böljande prosa. Man brukar ju säga att en del böcker är som musik. I detta fall är det verkligen sant.

Läs mer

När vi sjöng

Richard Powers

När vi sjöng