Blackwater

Författare

Jeremy Scahill

Översättare

Tomas Håkanson

Blackwater

Svenska

2008-08-14

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Reportage

Översättare

Tomas Håkanson

Författare

Recensionsdag

2008-09-01

Publiceringsdatum

2008-08-14

Bokinformation

Originaltitel

Blackwater The rise of the world's most powerful mecenary army

Originalspråk

Engelska

Språk

Svenska

Format

Inbunden, Pocket

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789113018683

Antal Sidor

491

Vikt (kg)

0.792

Ryggbredd (mm)

35

Höjd (mm)

233

Bredd (mm)

159

Böcker av författaren

Om boken

Nya företag har växt fram på grund av USA:s krig mot terrorismen men inget annat har fått uppleva samma raketsnabba uppstigning mot makt, rikedom och berömmelse som Blackwater. På mindre än ett decennium har det växt från sin blygsamma begynnelse i North Carolinas träskmarker till att bli ett slags "hedersvakt" för Bushadministrationens "globala krig mot terrorismen".

Blackwater har kontrakt med USA:s regering på militära uppdrag för mer än 500 miljoner dollar - och då ingår inte de hemliga uppdrag (med hemlig budget) man åtagit sig för amerikanska underrättelseorganisationer, privatpersoner eller utländska regeringar. Som en amerikansk kongressledamot anmärkt, har Blackwater tillräcklig militär styrka för att kunna störta många av världens regeringar.

Blackwaters framgångssaga är en berättelse i det militärindustriella komplexets historia. I grunden är det också historien om krigets, demokratins och statsskickets framtid. Berättelsen börjar 1996, när Blackwaters visionära skapare öppnade ett privat militärt träningsläger för att "uppfylla den framtida efterfrågan på privatisering av vapenträning och liknande säkerhetsutbildning", fortsätter med de många guldkantade kontrakten efter 11 september, en räd i det orkanhärjade New Orleans, och leder fram till Bagdads blodbestänkta gator där Blackwatersoldaternas lik hängdes upp under en bro.

I maktens boningar i Washington välkomnas Blackwaters ledning som de nya hjältarna i kriget mot terrorismen. Men historien om världens mäktigaste legoarmé börjar långt bort från dagens slagfält, i den sömniga småstaden Holland i Michigan, där Erik Prince föddes i en högerkristen familj.

Jeremy Scahill är journalist och vinnare av Polk Award. Han skriver bland annat i The Nation magazine och medverkar i radio och tv-programmet Democrazy Now!

Läs mer

Jeremy Scahill

Blackwater