Aisha

Författare

Kamran Pasha

Översättare

Niclas Nilsson

Aisha

Svenska

2011-05-23

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Romaner

Översättare

Niclas Nilsson

Författare

Recensionsdag

2011-06-06

Publiceringsdatum

2011-05-23

Bokinformation

Originaltitel

Mothers of the Believers

Originalspråk

Engelska

Språk

Svenska

Format

Inbunden

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789113021553

Antal Sidor

600

Vikt (kg)

0.942

Ryggbredd (mm)

41

Höjd (mm)

231

Bredd (mm)

163

Böcker av författaren

Om boken

En häpnadsväckande debutroman som berättar historien om islams tillkomst ur en ung kvinnas perspektiv. Hennes namn är Aisha och hon är profeten Muhammeds tolfte och yngsta hustru.

I ett slag förändras Aishas barndomsvärld när hon gifts bort med den betydligt äldre Muhammed, en visionär som hävdar att han är Guds profet och som på kort tid förändrar den kända världen genom sin starka gudstro, islam. Aishas framåtanda och skarpa intellekt gör henne snabbt till Muhammeds favorithustru.

Aisha råkar illa ut när hon går vilse i en ökenstorm och räddas av en ung soldat. Ryktet sprids snabbt med ökenvinden och gör gällande att hon och soldaten haft ett kärleksförhållande. Därmed riskerar Aisha att dömas till döden som äktenskapsbryterska.
Maken Muhammed får en uppenbarelse och blir varse hennes oskuld, och Aisha kan räddas. Men Aisha är grundligt sårad av det faktum att hennes man behövde hjälp av himlen för att tro på hennes ord. Hon fortsätter att utmärka sig på olika sätt, inte minst på slagfältet när deras bosättning i Medina attackeras, då hon spelar en avgörande roll och sätter sig i respekt hos de troende. Muslimernas skara växer där Muhammeds religiösa rörelse drar fram över den arabiska öknen, och enar de stammar som krigat med varandra. Slutligen erövras också den heliga staden Mekka, men kort därefter blir Muhammed sjuk och dör.

Den nittonåriga änkan Aisha blir Kalifens rådgivare, stiftar lagar och kämpar för kvinnornas rättigheter. Hon blir en läromästare och till sist krigare och befälhavare - den mest inflytelserika kvinnan i Mellanöstern.
Aisha - de troendes moder är en storslagen och fängslande historisk roman som porträtterar en färgstark muslimsk kvinna som genom sin dådkraft var med om att skapa en världsreligion - och historia.

Läs mer

Kamran Pasha

Aisha