Hr Haffners flykt

Författare

Adam Thirlwell

Hr Haffners flykt

Svenska

2011-02-28

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Romaner

Författare

Recensionsdag

2010-03-14

Publiceringsdatum

2011-02-28

Bokinformation

Originaltitel

The escape

Originalspråk

Engelska

Språk

Svenska

Format

Inbunden

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789113021997

Antal Sidor

351

Vikt (kg)

0.508

Ryggbredd (mm)

28

Höjd (mm)

216

Bredd (mm)

144

Böcker av författaren

Om boken

Raphael Haffner, 78 år, befinner sig i Alperna för att ta hand om sin frus arv, ett sommarhus i utkanten av en gammal kurort. Snart är han förföljd av kvinnor, jagad av sin familj, hotad av byråkrater och i konflikt med den lokala maffian. En på en gång storslagen och lättsam fars.

Herr Haffner står gömd i en sovrumsgarderob, på ett hotellrum, i en liten kurort i Alperna. I dörrspringan smygtittar han på den unga yogainstruktören Zinkas sexlekar med sin pojkvän.

Det är typiskt för Raphael Haffner att hamna i en sådan situation.
Han är 78 år, pensionerad engelsk bankman, jude och änkling. Han har rest till en bortglömd kurort för att ta hand om sin frus arv, ett gammalt sommarhus. (Eller: för att fly från sin familj, sitt förflutna, sin historia.) Men knappt har han anlänt innan han har inlett två kärleksaffärer: en ganska framgångsrik med en medelålders kvinna med en överdådig byst, och en mycket mindre framgångsrik med en alltför ung kvinna, vars bröst är de minsta han någonsin sett.

Under alla turer för att återta ett sommarhus han aldrig velat ha finner han sig jagad av sin familj, förföljd av sina kvinnor, hotad av byråkrater och i konflikt med den lokala maffian. Men Haffner utstår alla förödmjukelser och iscensätter sin allra sista flykt i centrum av ett förlorat Europa.

En storslagen fars om Haffners 1900-tal, om stormakters fall och nederlagets skönhet.

Läs mer

Adam Thirlwell

Hr Haffners flykt

Om boken

Politik handlar inte om politik, utan om sex. Moshe och Nanas sexuella förhållande består till stor del av en vilja att ställa upp på det de tror att den andre önskar. Vilket oftast bara leder till stora missförstånd. Thirlwell skriver om sex och relationer på ett sätt som vi aldrig sett förut. Moshe, som är en arbetslös skådespelare, och Nana, som är en ung arkitekturstuderande, älskar varandra. Men kärlek är svårt. Speciellt om man vill vara snäll och hänsynsfull mot varandra, och det vill både Moshe och Nana. Deras sexliv präglas av en vilja att ställa upp på allt det de tror att den andre kan tänkas önska. Till exempel bindas vid sängstolparna med rosafluffiga handklovar, eller pröva en trekant. Ofta blir det bara fumligt och pinsamt. Det här en väldigt frispråkig berättelse om sex. Men egentligen handlar den mest om att vara snäll. Dessutom gör Thirlwell flera intelligenta och överraskande utvikningar om Maos personliga hygien, Drottningmodern, Hitlers sexuella fetischer, shopping, Milan Kundera och ett telefonsamtal från Stalin till Bulgakov. Bland mycket annat. Några presscitat: "Thirlwell skriver om sex och relationer på ett sätt som vi aldrig sett förut. Politik är på samma gång fräck och söt och klok och rolig, en blandning av Milan Kundera och Woody Allen. Och lite Sex and the City. "Politik är en fascinerande debutroman, den förtjänar er omedelbara uppmärksamhet". Enjoyment "Dåligt sex har aldrig varit roligare". Village Voice Adam Thirlwell är född 1978 och uppvuxen i London. Han är invald i det fina sällskapet Fellow of All Souls College i Oxford, där han definitivt är den yngste medlemmen. Han är också redaktör för den litterära tidskriften Areté. Politik är hans debutroman. En roman som blev vida omtalad redan innan den hade kommit ut. Den kommer ut i ett tjugotal länder. Orig titel Politics Översättning Ninni Holmqvist Omslag Lotta Kühlhorn

Läs mer

Politik

Adam Thirlwell

Politik