Pakistan

Författare

Henrik Chetan Aspengren

Pakistan

Svenska

2011-03-18

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Reportage

Författare

Recensionsdag

2011-04-06

Publiceringsdatum

2011-03-18

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Inbunden

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789113023199

Antal Sidor

274

Vikt (kg)

0.508

Ryggbredd (mm)

24

Höjd (mm)

216

Bredd (mm)

142

Böcker av författaren

Om boken

Med utgångspunkt från egna erfarenheter tar Henrik Chetan Aspengren med oss på en resa genom stad och landsbygd, länder och kontinenter, där navet i berättelsen är hans egen nutida vistelse i dagens Delhi. Är det möjligt att finna en hemvist där man kan slå rot, är den universella fråga han ställer sig.

Henrik Chetan Aspengren, född 1975 och adopterad till Sverige som spädbarn, är frilansskribent och historiker. Genom berättelsens rörelse i tid och rum återspeglar han Indiens moderna historia, från kolonialismens dagar genom befrielsekampen med Gandhi i spetsen till den tidiga globaliseringen som författaren själv är en liten del av. Mellan dessa världar, Indien och Sverige, mejslas en identitet fram.

"Jag funderar över vem jag hade blivit om jag hade stannat kvar, vem av alla dem jag mött hade varit jag? Hur skulle jag ha rört mig, talat, vad skulle jag gjort, eller sagt, med vad skulle jag ha fyllt mina dagar, hur skulle jag drömt om framtiden, med vilka skulle jag omgett mig när natten närmade sig?"

"Henrik Chetan Aspengren rör sig, befinner sig konstant, i spännvidden mellan till synes löst sammanhållna historier, sin egen och andras, i Sverige och i Indien, mellan inblickar och utblickar." Astrid Trotzig

Läs mer

Henrik Chetan Aspengren

En dag i Delhi

Om boken

"Utmed vägen strömmar vatten från floden Swat genom handgjorda kanaler in i byarna. Skrattande pojkar kastar sig ner i det bruna vattnet; vi reser genom ett landskap helt utan kvinnor. Talibanernas inlyftande här blir allt starkare."

Pakistan är en berättelse om paradoxer. Här möter toleranta sufi-traditioner militanta islamistiska rörelser. Här bryts den rika litterära urdu-kulturen mot stamkulturer där endast en liten del av befolkningen kan läsa och skriva. I det kärnvapenbestyckade Pakistan lever en tredjedel av befolkningen under fattigdomsgränsen, men statens insatser för de fattiga är små. Förlorar man arbetet, blir sjuk eller tvingas fly undan naturkatastrofer finns liten hjälp att få. Men hur är det egentligen att leva i Pakistan, och vad ligger bakom de händelser vi har sett, läst och hört om?

Henrik Chetan Aspengren söker svaren i såväl historien som i samtal med vanliga människor i de stora städerna och på landsbygden. I Pakistan möter han stor fattigdom, men också stor generositet. Han möter extremism, men också kamp för mänskliga rättigheter, jämställdhet och ett drägligare liv. Han ser hur Pakistan nu kokar av frustration, något som märktes redan då landet bildades för snart 65 år sedan.

"Pakistanier vill att Pakistan ska vara annorlunda än andra länder, och i sina berättelser om livet jämför inte människorna sin vardag med livet i väst. De jämför inte heller livet i Pakistan med livet i andra länder i Sydasien, Centralasien eller Mellanöstern. I stället jämför de det Pakistan som de lever i med det Pakistan som de uppfattar att de har blivit lovade. Och vid denna jämförelse finner de sin vardag komma till korta. De upplever ingen jämlikhet. De känner ingen säkerhet."

Läs mer

Pakistan

Henrik Chetan Aspengren

Pakistan