Djurliv i havet

Författare

Frank Emil Moen

Översättare

Fredrik Pleijel

Djurliv i havet

Svenska

2009-11-02

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Fälthandböcker

Översättare

Fredrik Pleijel

Författare

Recensionsdag

2009-11-02

Publiceringsdatum

2009-11-02

Bokinformation

Originaltitel

Dyreliv i havet

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Omslagsfotograf

Erling Svensen

Format

Kartonnage

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789113023557

Antal Sidor

768

Vikt (kg)

2.015

Ryggbredd (mm)

48

Höjd (mm)

246

Bredd (mm)

178

Böcker av författaren

Om boken

En unik och efterlängtad guide till norra Europas marina fauna. Här presenteras närmare 700 arter och över 1 200 fotografier visar djuren i deras naturliga miljö. Ett måste för marinbiologer, dykare, fiskare och andra som fascineras av livet i våra hav.

Havet bjuder på en enorm artrikedom, viktiga naturresurser och en mängd spännande överraskningar. Trots all vår moderna teknologi sägs det att ytan på planeten Mars är bättre kartlagd än våra havs- och sjöbottnar. Forskare finner ofta nya arter, men detta snarare ökar än minskar insikten om våra bristande kunskaper. Fascinationen inför det liv som finns i våra hav är därför lätt att förstå.
I Djurliv i havet beskrivs 692 arter med fakta om utseende, biologi och levnadssätt, miljö och utbredning. Vi får läsa om fascinerande beteenden hos arter som hajar, rockor och sjöhästar, men även lära oss mer om våra vanligaste arter som sill, torsk och lax - hur de vandrar och utvecklas, hur och var de fiskas, vad de äter och hur de kan bete sig när de stöter på en dykare. Här beskrivs även en mängd fascinerande små och tämligen okända djur som man kan stöta på: primitiva svampdjur och mossdjurskolonier, bottenlevande sjögurkor och färggranna maneter, snäckor, musslor och hoppkräftor. Djuren presenteras i systematisk ordning med de mest primitiva först och de högst utvecklade sist.
Sammantaget får man en bild av den fantastiska biologiska mångfald som finns i havet. Att behålla denna mångfald är en av våra största utmaningar. Ekosystemen är sårbara och utsatta. En art som dör ut kan aldrig ersättas. Blir människans miljöpåverkan för stor utarmas den marina miljön, och detta slår till slut tillbaka på oss själva.

Läs mer

Frank Emil Moen

Djurliv i havet