Mathias Dahlgrens bästa

Författare

Mathias Dahlgren

Mathias Dahlgrens bästa

Svenska

2011-09-23

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Allmänna kokböcker

Författare

Recensionsdag

2011-10-12

Publiceringsdatum

2011-09-23

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Inbunden

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789113035413

Antal Sidor

120

Vikt (kg)

0.446

Ryggbredd (mm)

12

Höjd (mm)

231

Bredd (mm)

177

Böcker av författaren

Om boken

Att vårda, förnya och experimentera fram nya smaker - det är Mathias Dahlgrens melodi. I hans skapande finns alltid en tanke bakom. Fast det är alltid maten som är det viktigaste, maten och upplevelsen av måltiden.

Den svenska matrevolutionen rullar vidare. I Sverige äter vi bättre än någonsin. Svenska kockar uppmärksammas allt oftare internationellt och tar hem prestigefulla priser. Vi har valt ut några av våra bästsäljande kockar och kokboksförfattare för en fin liten reprintserie med ett sextiotal recept i varje volym. Ett utmärkt tillfälle för alla kokboksälskare att hitta nya bekantskaper, eller när du vill ge bort din favoritkock i present!

Mathias Dahlgren är den ende svensk som vunnit guld i Bocuse d'Or, en prestigefylld tävling som ibland kallas mat-OS. Han är professor vid Restauranghögskolan i Umeå sedan 2008, och hans restaurang Mathias Dahlgren har förärats med sammanlagt tre Guide Michelin-stjärnor: Matsalen har två stjärnor, Matbaren en.
Mathias Dahlgren är inte bara en fullfjädrad stjärnkock, han har också idéer och visioner om mat vilket visar sig både på hans restaurang och i hans kokböcker. Bra råvaror och perfekt tillagning, javisst - men det gäller också att vårda, förnya och experimentera fram nya smaker, nya upplevelser. Mathias Dahlgren vill att måltiden ska vara en helhetsupplevelse där sinnrika detaljer är delarna som skapar helheten.
Samlingen tar recept från Kokbok, Bon Lloc och Det naturliga köket.

Läs mer

Mathias Dahlgren

Mathias Dahlgrens bästa

Om boken

"Naturliga råvaror och naturlig smak är en förutsättning för det naturliga köket." Så uttrycker sig Sveriges ledande kock och restauratör - Mathias Dahlgren.
Hans restaurang i Grand Hôtel i Stockholm har tre stjärnor i Guide Michelin. Matsalen har två stjärnor, Matbaren en stjärna.

Restaurang Mathias Dahlgren är Sveriges bästa och mest uppmärksammade restaurang. Mathias ideologi med nyskapade rätter med svenska smaker och våra yppersta råvaror presenteras på två olika sätt i restaurangen.
I den rustika och spontana Matbaren kan man slinka in, äta improviserat och enkelt (men med fantastiska smaker). Gästerna är en del av stämningen och atmosfären.
I Matsalen planeras besöket. Detta är den yppersta matsalen i Sverige, den traditionella inramningen till trots är menyn nyskapande på absolut internationell toppnivå.

Boken skildrar dessa två helt olika kök och miljöer, men allt sammanhållet av Mathias matideologi och filosofi om krogen som en mötesplats, en plats för upplevelser, gemenskap, äventyr och njutning.
Även om boken beskriver Mathias restaurang (och dess två inriktningar) är detta en kokbok, där Sveriges mest renommerade kock delar med sig av sina unika recept.
Mathias Dahlgren är Sveriges ledande kock och restauratör; han har som ende svensk stjärnkock vunnit guld i Bocuse d'Or, han drev tidigare uppmärksammade restaurang Bon Lloc, och nu Restaurang Mathias Dahlgren i Grand Hôtel i Stockholm.
Han har fått många internationella utmärkelser och är mycket uppmärksammad utomlands. På listan The S. Pellegrino World's 50 Best Restaurants placerar sig Restaurang Mathias Dahlgren tillsammans med världens bästa restauranger: El Bulli i Spanien, The Fat Duck i England och The French Laundry, USA.
Mathias Dahlgren är med andra ord en fullfjädrad stjärnkock.

Läs mer

Det naturliga köket

Mathias Dahlgren, Magnus Skoglöf

Det naturliga köket

Om boken

Mathias Dahlgren är en av Sveriges ledande kockar. Han är den ende svensk som vunnit guld i Bocuse d'Or,"mat-OS". Hans restaurang har en stjärna i Guide Rouge. Hans förra bok fick pris som årets bästa kokbok alla kategorier. I boken Bon Lloc beskriver han teorin bakom sitt skapande, och delar med sig av ca 200 recept. Så här säger han själv: "Med inspiration av det gastronomiska arvet, de bästa råvarorna och egna idéer vill vi presentera ett europeiskt kök, där vi vårdar, förnyar och innoverar utan att försvåra eller förstöra. Stor vikt läggs vid måltidens uppbyggnad, vi ska överraska i många små väl valda detaljer. På Bon Lloc ska maten vara i fokus, servering, drycker, miljö ska bidra till att göra ett restaurangbesök hos oss till stor underhållning för samtidens människor. Vad vi vill med den här boken är att förtydliga vår idé och tankarna bakom." Att laga mat är ett klassiskt hantverk. Så här skriver Mathias om kockens roll: "Ett klassiskt hantverk kräver människor av kött och blod som alla arbetar för att göra något bra tillsammans. Visst har utvecklingen gått framåt men vi köper fortfarande benknotor vi omsorgsfullt rostar i ugnen, sjuder med vatten och grönsaker och kryddor i 36 timmar under tålmodigt skummande, det silas och reduceras i ytterligare många timmar och allt det blev var början till en sås. I ett klassiskt hantverk är arbetaren fortfarande viktigast." Ur innehållet: Samtidens människor - Det gastronomiska arvet - De bästa råvarorna - Egna idéer - Att skapa en rätt - Desserter - Tanken med en meny - Rytmen i måltiden - Inspiration - Jämnhet - En kreativ mall - En teknisk rekonstruktion - Kocken - Basrecept - Tekniska rekonstruktioner - Fria tolkningar - Snacks - Ett begrepp med ny råvara eller smak mm.

Läs mer

Bon Lloc

Mathias Dahlgren

Bon Lloc

Om boken

Mathias Dahlgren är Sveriges enda "världsmästare" i matlagning. Hans kokbok fick strålande recensioner när den utkom första gången 2001 och utsågs också av Matakademien till "Årets bästa måltidsbok alla kategorier". Nu finns den i pocketformat. Låt dig inspireras i köket av mästerkocken Mathias Dahlgren. Ta till dig hans personliga råd och tips om hur du bäst hanterar råvaror och tar fram smaker, och - fram för allt - testa hans egna favoritrecept på allt ifrån gazpacho granité och rostad kalvbringa till Crema Barcelona. Mathias kokkonst är inget hokus pokus utan bygger helt enkelt på ingående kunskap och kärleksfull omsdorg om råvarorna, sunt förnuft och eget tycke och smak. Det handlar också om att våga improvisera, pröva nya idéer och utmana. "Årets bästa måltidsbok alla kategorier." Måltidsakademien, Grythyttan 2001 "...ett måste för alla med ett genuint matintresse." Expressen "...alla de rätter som jag har provlagat har blivit fantastiskt goda." Ingrid Eriksson/SvD

Läs mer

Kokbok

Mathias Dahlgren

Kokbok

Om boken

Mathias Dahlgren är Sveriges enda "världsmästare" i matlagning! 1993-1996 var han medlem i ett framgångsrikt svenskt kocklandslag och blev utsedd att representera Sverige i Bocuse d'Or 1997. I konkurrens med de främsta kockarna från världens stora matnationer vann han tävlingen. Idag driver han sin egen krog, Bon Lloc, i Stockholm. Det här är dock inte Bon Llocs kokbok - även om det finns inslag av Estilo Nuevo Euro Latino - utan snarare Mathias egen, personliga kokbok. Kokkonst är inget hokus pokus utan bygger helt enkelt på ingående kunskap och kärleksfull omsorg om råvarorna, sunt förnuft och en egen utvecklad smak. Det handlar också om att våga improvisera, pröva nya idéer och utmana. Här hittar du några ganska komplicerade recept som kräver tid och precision i hantverket, men framför allt många enklare, för att inte säga självklara, recept på hur man utvinner det allra bästa ur sina råvaror. Gemensamt för dem alla är att resultatet blir mycket gott!

Läs mer

Mathias Dahlgren kokbok

Mathias Dahlgren

Mathias Dahlgren kokbok