Fågelkalender 2012

Författare

Brutus Östling

Susanne Åkesson

Fågelkalender 2012

Svenska

2011-09-06

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Övriga naturaktiviteter

Författare

Publiceringsdatum

2011-09-06

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Spiral

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789113038735

Antal Sidor

28

Vikt (kg)

0.528

Ryggbredd (mm)

5

Höjd (mm)

453

Bredd (mm)

332

Böcker av författaren

Om boken

Brutus Östling är en svensk fågelfotograf i världsklass. Hans bilder har tillfört naturfotografin något helt nytt. Med åtta storsäljande fotoböcker bakom sig delar han nu generöst med sig av sina erfarenheter, ger värdefulla tips och handfasta råd.

Konsten att fotografera fåglar och andra djur är den kompletta handboken för alla som vill utveckla sitt fotograferande. Här hittar du allt du behöver veta för att förbättra dina bilder maximalt och kunna sälja dem till tidskrifter och magasin. Boken är en genväg till kunskaper det annars skulle ta dig många år att inhämta. Oavsett om du fotograferar fåglar och djur på den egna tomten, i skogen eller reser till andra världsdelar för att fotografera exotiska arter så vill du alltid få så bra bilder som möjligt.

Boken ger råd om allt: hur du skaffar dig just den utrustning som bäst passar dina behov, hur du får skarpa bilder även i svåra situationer, av till exempel fåglar i flykt, hur du komponerar effektivt och undviker att missa just de där bilderna du helst av allt vill ha.
Läs mer

Brutus Östling

Konsten att fotografera fåglar och andra djur

Om boken

"För första gången är det Östlings röst som hörs och det är en sympatisk bekantskap. Chosefritt och lågmält berättar han om albatrosserna, deras liv och om hur hotade de är av allt plastavfall i haven och av det storskaliga industrifisket som skördar enorma offer bland fåglarna varje år. Men det handlar inte bara om fåglarna. Midway är en speciell plats med en speciell historia och även den berättar han.
/.../ Trots allt är det bilderna som är huvudsaken. Här visar Östling åter att han håller världsklass. Ledorden är teknisk perfektion, tuff beskärning, närhet och ögonkontakt."
Eskil Quiding, Sydsvenska Dagbladet

"För första gången skriver Brutus Östling själv och han gör det bra: engagerat, kunnigt och medryckande... Brutus Östling fotograferar inte bara fåglar; han porträtterar dem. De får nästan mänskliga karaktärsdrag i hans bilder... Brutus Östling har skapat en av årets bästa fackböcker."
Nils Granberg, Norrköpings Tidningar

"Brutus Östling är tillbaka. Denna gång med en mångbottnad bok om mötet mellan en förfallen mänsklig kultur med sina söndervittrade fasader och krackelerade landningsbanor och fåglars nyfikenhet och styrka. Det är en bok som berör och fängslar läsaren."
Daniel Alsarve, Nerikes Allehanda

2 100 kilometer nordväst om Honolulu ligger Midwayöarna, ett av naturens underverk. Två små öar, knappt tre och fyra kilometer långa, som rymmer ett fantastiskt fågelliv. I dag finner vi över en miljon albatrosser på öarna. Men så har det inte alltid varit.

Den lilla atollen ligger strategiskt placerad mellan Hawaii och Japan. På öarna hade amerikanerna en viktig marinbas under andra världskriget. I juni 1942 utkämpades vid Midway ett för andra världskriget avgörande slag. Det var här japanernas krigslycka vände till det första större nederlaget. Under Korea- och Vietnamkrigen användes atollen som bas för de amerikanska flygplanen. Men då var albatrosserna ett störningsmoment. Ibland användes eldkastare för att få bort dem från start- och landningsbanor.

I dag tar naturen sin revansch. Gräset spränger asfalten, och på de gamla söndersprickande landningsbanorna häckar fåglarna. Utanför gamla sönderrostade hangarer spatserar grupper av obekymrade albatrosser. Naturen är på väg att återerövra atollen. Och albatrosserna finns överallt - minst en miljon laysanalbatrosser och två- till trehundra tusen svartfotade albatrosser.

År 2010 kom Brutus Östling till Midway, som då varit helt stängd i sju år. I mötet med albatrosserna uppstod gnistrande kärlek. "Att anlända till Midway är som att landa i en overklig värld. Ett paradis för fåglar."
Mötet resulterade i fantastiska bilder. Mer än det kanske var tänkt. Motorproblem på vägen tillbaka tvingade det lilla flygplanet Brutus Östling färdades i att återvända till ön och nödlanda. I stället för sju dagar blev det femton, fyllda av fotograferande från gryning till skymning. Resultatet är Under asfalten vilar en strand.


Läs mer

Under asfalten vilar en strand

Brutus Östling

Under asfalten vilar en strand

Om boken

Brutus Östling har efter ett flertal stora fotoböcker av en enig kritikerkår utnämnts till mästare och fotograf i världsklass. Nu kommer årets fågelkalender med pärlor ur Brutus Östlings bildskatt.

2009 mottog Brutus Östling Augustpriset i faktakategorin för boken Att överleva dagen. Hans fågelbilder är oefterhärmliga och enastående. Hösten 2011 utger Norstedts Under asfalten vilar en strand - om albatrosserna på Midway mitt i Stilla Havet. Då kommer också hans Fågelkalender för 2012 i stort format (330 X 450 mm) med fakta om fågelåret och bildtexter av Susanne Åkeson.

Läs mer

Fågelkalender 2012

Brutus Östling, Susanne Åkesson

Fågelkalender 2012

Om boken

På kort tid har Brutus Östling etablerat sig som naturfotograf i absolut världsklass. Hans tidigare två böcker, Mellan vingspetsarna (2005) och Pingvinliv (2006), finns idag också utgivna i England och USA.
Den här gången har Brutus Östling valt att besöka örnarnas rike. I första hand möter vi havsörn och kungsörn, men även en del andra fåglar - fiskmåsarna, ejdrarna, skogshönsen - som hör hemma i dessa mäktiga rovfåglars biotoper, där örnarna är de självklara majestäten.

Det makalösa flödet av enastående bilder med Brutus Östlings omisskännliga, alldeles unika signatur interfolieras med reflexioner kring örnen i naturen och i vårt medvetande genom historien. Så nära, så nära kommer vi.

Staffan Söderblom, författare och välkänd naturlyriker (tillika professor i litterär gestaltning vid Göteborgs universitet) har skrivit texterna, som ibland kommenterar bilderna, ibland vidgar perspektivet och fördjupar tolkningen.

Här finns betraktelser över örnen som symbol, hämtade ur Bibeln och Homeros Illiaden men också naturhistoriska och biologiska hänvisningar till böcker som Sven Nilssons Skandinavisk fauna och 1900-talets fälthandböcker liksom citat ur Gustaf Kolthoffs Ur djurens lif från 1899.

Människans ofta självbespeglande syn på dessa magnifika rovfåglar har förändrats genom tiderna. Under 1900-talet höll först olaga jakt och sedan miljögifter på att utrota dem. Idag tackar vi det lyckade "Projekt havsörn" för att vi över huvud taget har havsörnar kvar i Sverige.

På en av bokens sidor flyger örnen som ett gudomligt tecken i skyn, på en annan upplyses vi lakoniskt om att havsörnen mäter 195-245 centimeter mellan vingspetsarna eller att den genomsnittliga åldern för fågelns botallar på östkusten är 160 år och i lappmarken 350 år! På åter andra sidor möter vi ögonblicksbilder från någon fotoexpedition och får veta en del om fotograferingens villkor. Eller hur just den här bilden kom till.

Läs mer

Örnarnas rike

Brutus Östling

Örnarnas rike

Om boken

Det amerikanska förlag som köpte rätttigheterna till Brutus Östlings succébok Mellan vingspetsarna, undrade om de också kunde få en pingvinbok till i höst (vilket skulle ge fotografen och förlaget endast tre månader i produktionstid). "Omöjligt, tänkte jag och tackade givetvis ja", berättade Brutus i en intervju nyligen. Nu utkommer Pingvinliv också i Sverige redan i höst.

Pingviner finns bara på södra halvklotet. Idag finns 17 arter, varav du möter de allra flesta i den här boken.
De minsta arterna håller till närmast ekvatorn, till exempel på Galapagos, de största arterna, som kejsarpingvinen, lever närmast Sydpolen på Antarktis. Fåglar brukar förknippas med förmågan att flyga.
Pingvinerna är i stället extremt väl anpassade till ett liv i havet. På land känns de igen på sin vaggande gångstil, vilken beror på att en av lederna i benet rationaliserats bort av evolutionen.
De flesta pingviner är nästan uteslutande svarta och vita på kroppen, med viss variation i teckningen samt med några kraftigt färgade fjädrar på huvudet eller fläckar på näbben. Att buken är ljus och ryggen mörk är en vanlig anpassning hos djur som simmar i vatten genom att individen blir mindre synlig för ett rovdjur från ovan eller undersidan.
Visste du att kungspingviner ruvar stående med ägget förvarat på fötterna under en hudflik på magen i flera veckor i taget? De båda föräldrarna turas om att dels söka föda i havet. Lär dig mer om pingvinernas liv, och - framför allt - se och förundras över de fantastiska bilderna tagna av en svensk fotograf i absolut världsklass!

Läs mer

Pingvinliv

Brutus Östling, Susanne Åkesson

Pingvinliv

Om boken

I Mellan vingspetsarna ges svaret på många av fåglarnas hemligheter; en lika läcker som unik fågelbok som går fåglarna in på livet, vardagsdjur vi trots allt vet väldigt lite om. Det är inget försök till en heltäckande genomgång, snarare ett antal betraktelser i bild och ord av speciellt intressanta, tankeväckande eller roande aspekter på fåglarnas liv.

Mängder av fåglar och fågelmiljöer finns avbildade på närmare 250 foton från Svalbard och Antarktis till de djupa skogarna i Kanada och Sverige, våtmarker i USA och Spanien, Mexikos öken och savannen i Tanzania, för att bara nämna några. Innehållet i texterna spänner över de mest skiftande områden av fåglarnas värld: flyttning, häckning, matvanor, miljöhot.

Texten är skriven av landets ledande ornitolog, Magnus Ullman. För fotot svarar Brutus Östling, som fått stort genombrott som naturfotograf de senaste åren. Hans unika känsla för komposition, ljus och fågelns personlighet gör honom till en fågelfotograf utöver det vanliga.

Läs mer

Mellan vingspetsarna

Magnus Ullman, Brutus Östling

Mellan vingspetsarna