Mörkermannen

Författare

Willi Winkler

Översättare

Karin Andrae

Mörkermannen

2012-08-10

Svenska

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Författare

Publiceringsdatum

2012-08-10

Översättare

Karin Andrae

Recensionsdag

2012-09-05

Formgivare

Ingemar Karlsson

Formgivare omslag

Alexandre Deplanck

Kategori

Historiska memoarer/biografier

Bokinformation

Språk

Svenska

Originaltitel

Der Schattenmann - von Goebbels zu Carlos: Das mysteriöse Leben des Francoi

Originalspråk

Tyska

Formgivare

Ingemar Karlsson

Format

Inbunden, E-bok

Produktion

Papper

Bokpapper träfritt

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

ScandBook AB

Produktdetaljer

ISBN

9789113039114

Antal Sidor

328

Vikt (kg)

0.714

Ryggbredd (mm)

28

Höjd (mm)

234

Bredd (mm)

160

Miljöpåverkan

385g CO2e
Papper
ca 301 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar med utsläpp från deras inköpta el och utsläpp skogsbruk och transporter.

Tryck
ca 55 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el och fjärrvärme per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 29 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. Vi beräknar att en genomsnittlig lastbil med dieselmotor används och olika fartyg vid t ex långväga frakt (container) eller frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen utifrån genomsnittstal från alla transporter och genomsnittliga utsläpp från tryckeri och pappersval. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut mycket mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Böcker av författaren

Om boken

Det här är historien om en man som ingen kände. Den schweiziske bankiren och nazisten François Genoud är en av det förra seklets stora gåtor. Vem var denne man, som i sin person förenade de mest extrema åsikterna och uttrycken under 1900-talet? Själv sa han: "Mina uppfattningar har inte ändrats sedan jag var en ung man. Hitler var en stor ledare och om han vunnit kriget hade världen varit en bättre plats att leva på."

François Genoud föddes 1915 och växte upp i Schweiz. Sjutton år gammal, 1932, skakade han Adolf Hitlers hand. För den unge Genoud blev detta början på en livslång och hängiven lojalitet med nazismen. Efter Nazitysklands sammanbrott förvärvade Genoud publiceringsrättigheterna till Goebbels dagböcker och Martin Bormanns brev. Dessa brev och dagböcker gjorde honom förmögen. Pengarna finansierade bland annat försvaret i rättegångarna mot Adolf Eichmann och Klaus Barbie. När Genoud insåg att kampen för att återupprätta nazismen gått förlorad satsade han på den arabiska nationalismen. Hans hat mot judar var glödande och han skaffade sig nya vänner: i Jerusalems mufti, bland algeriska frihetskämpar, de palestinska terrorgruppernas ledare Wadi Haddad, den ökände terroristen Illich Ramírez Sánchez, Carlos (känd under namnet Schakalen) och terroristerna i tyska RAF.

Hur kan det då komma sig att denne mörkerman gick fri? Svaret är nog att många behövde honom och än mer hans pengar. Enligt Willi Winkler samarbetade Genoud såväl med den schweiziska som tyska säkerhetspolisen, indirekt med CIA, och troligtvis även med israeliska Mossad och den franska säkerhetstjänsten. Hans mytomspunna gestalt är hela spionromangenren personifierad. Hos Genoud förenas nazismen med vänsterextremismen och den muslimska fundamentalismen. Den gemensamma nämnaren är hatet mot Israel och judendomen. François Genoud tog sitt liv 1996, vid 81 års ålder, genom att följa några av sina gamla naziidolers exempel och tömma en bägare gift.

Läs mer

Willi Winkler

Mörkermannen