Urban Safari.2

Författare

Bobo Karlsson

Urban Safari.2

Svenska

2013-04-22

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Kategori

Resor

Författare

Recensionsdag

2013-05-15

Publiceringsdatum

2013-04-22

Formgivare omslag

Bo Ljungström

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Omslagsfotograf

Bruno Ehrs

Format

Danskt band, Pocket

Produktion

Papper

Bokpapper träfritt

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789113039565

Antal Sidor

403

Vikt (kg)

0.631

Ryggbredd (mm)

27

Höjd (mm)

226

Bredd (mm)

155

Klimatpåverkan

401g CO2e
Papper
ca 199 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 40 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 162 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Böcker av författaren

Om boken

Uppföljaren till Bobo Karlssons kritikerrosade bok Urban safari. Sveriges meste storstadsskildrare bjuder på en ny samling porträtt av internationella metropoler.

Den här gången möter vi Barcelona, Hamburg, Las Vegas, Lissabon, Madrid, Marrakech, Mexico City, Miami, New Orleans, Paris, San Francisco och Tanger. Som bonus bjuds på ett uppdaterat kapitel om Berlin, svenskarnas nya älsklingsresmål.

Med aldrig sinande nyfikenhet och energi beskriver Bobo Karlsson städernas innersta väsen och ofta lite smutsiga själ. Många är de som inspirerats av Bobos mustiga resereportage och med dem bakom örat vågat sig på helt nya äventyr. Boken är kryddad med mängder av personliga tips på de allra originellaste restaurangerna, de mest obskyra nattklubbarna, sirligt romantiska caféer, men också alldeles vanliga syltor som charmar just genom sin genuina enkelhet.

Boken innehåller även ett collage av Bruno Ehrs magnifika bilder som illustrerar storstadens olika sidor högt och lågt, natt som dag.

Läs mer

Bobo Karlsson

Urban Safari.2

Om boken

Ett måste för storstadsälskaren, som vill ladda sina batterier. Följ med Bobo Karlsson på en "tour de force" genom tolv världsstäder.

AMSTERDAM "Den så krasst gosiga". Den kanske mest sympatiska lilla stadskompisen, präglad av köpmän och global smidighet långt före alla andra. BANGKOK "Det brinner min sköna". Vårt klots varmaste metropol. Kokande, klibbig, prunkande grön, har bråttom, växer vilt. BEIRUT "Ett charmfullt helvete". Denna världens mest extrema kombination av 'bad boy' och 'good guy'. Förförisk, dynamisk, entusiastisk, nöjeslysten. BERLIN "Send in the clowns". Här har en ny generation råd att rita Europas nya coola kreativa karta. Närliggande nostalgi kittlar med fanatism och dekadens. BUENOS AIRES "Kärlek, fotboll och politik". Basunerar brutalt ut sin storhet. Här får man både skratta och gråta, gräla och smöra, i bra eller dåligt sällskap, ända tills solen går upp. CHICAGO "Busig, bussig, bossig". Knutpunkt och mittpunkt i hjärtat av Amerikas hjärta. Muskler och munväder alltid först eller störst, bäst eller värst. ISTANBUL "Cool melankoli". Här i den tunga historien grips man av ett inre lätt sorgset men harmoniskt lugn, samtidigt som det nymodiga ogenerat tar för sig. LOS ANGELES "En bedårande stad av sin tid". Det är inte verkligheten Los Angeles lämnat bakom sig. Det är bara Europa. NEW YORK "Medveten, mänsklig, modig". Alla faller vi pladask för städernas stad. Vaggan för en hel urban värld. RIO DE JANEIRO "Mitt livs novell". Det oanständiga busfröet bland storstäder. SAO PAULO "Doldisen bland megastäder". Få bjuder på ett så brutalt stadslandskap. En magnet för den som inte kan få nog av urban puls och energi. Vänder ofta avigsidan utåt. STOCKHOLM "Du nya du fria, du stora lilla". Onödigt vackert, tidigare så förnumstigt. Kanske är hysteriskt ängsliga Stockholm en av de få som har kollen. Vårt eget brokiga ego, plus alla genom åren lånta fjädrar, börjar bli hårdvaluta.
Bobo Karlsson, vår kanske mesta och bästa reseskribent, har i drygt trettio år haft de stora städerna som inspirationskälla och arbetsfält. I Urban Safari återvänder han till några av sina älskade städer. Knyter ihop trådarna, bjuder läsarna på blod, svett och skratt.

Läs mer

Urban Safari

Bobo Karlsson

Urban Safari

Nyheter

8 mars 2017

Bobo Karlsson har avlidit

Nyheter