Det grönskande växthuset

Författare

Inger Palmstierna

Det grönskande växthuset

2012-03-06

Svenska

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Författare

Publiceringsdatum

2012-03-06

Recensionsdag

2012-04-04

Kategori

Praktiska handböcker

Bokinformation

Språk

Svenska

Originalspråk

Svenska

Omslagsfotograf

Inger Palmstierna

Format

Kartonnage, Inbunden, Kartonnage

Produktion

Papper

Matt/Silk bestruket

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789113040691

Antal Sidor

192

Vikt (kg)

0.776

Ryggbredd (mm)

19

Höjd (mm)

232

Bredd (mm)

195

Böcker av författaren

Om boken

Äntligen kommer en helt uppdaterad utgåva av en av Sveriges främsta och tyngsta trädgårdsböcker! Vår Trädgårdsbok innehåller allt du som trädgårdsinnehavare kan tänkas behöva veta, speciellt framtagen för svenska förhållanden, med alla klassiska favoriter men också med de senaste trädgårdstrenderna.

Denna åttonde utgåva innehåller det helt nya kapitlet Levande trädgård. Där berättas om hur vi kan främja den biologiska mångfalden genom att välja blommor som är matnyttiga för humlor, vildbin och blomflugor, bjuda in inhemska växter som kan vara värdväxter för fjärilar och andra insekter och låta bli att städa bort övervintringsplatserna. Belysningskapitlet är ersatt med kapitlet Var rädd om mörkret! för fladdermössens, fåglarnas och insekternas skull. Här finns också nya tips om hur vi tar vara på regnvattnet på ett klimatsmart sätt. Det är lätt att göra rätt och göra skillnad - bara man lär sig hur!

Gunnar Kaj, vars blomsterdekorationer blivit världsberömda genom Nobelfesterna, bidrar med ett nytt kapitel om att odla blommor för buketter.

Upplagan är helt reviderad och uppdaterad med nya art- och sortnamn.

Läs mer

Christel Kvant, Inger Palmstierna, Lars-Åke Gustavsson, Philippe Hässlekvist, Gunnel Ginsburg, Clara Lundqvist

Vår trädgårdsbok

Om boken

Ny reviderad upplaga, utökad med 96 sidor och ett stort antal bilder. Uppdaterade växtbeskrivningar och nytillkomna sorter av bland annat buskar, perenner, sommarblommor och klätterväxter. Fakta, inspiration och goda råd förmedlas av landets kunnigaste trädgårdsskribenter.

En heltäckande, genomillustrerad grundbok för svenska förhållanden med alla klassiska favoriter men också de senaste trädgårdstrenderna. Samtliga växtgrupper med skötselanvisningar och växtskydd. Vår trädgårdsbok, som röstades fram till Årets trädgårdsbok 2005, har kommit i flera utgåvor och nu uppdaterats med mängder av nya bilder och beskrivningar. Alla trädgårdsälskares bibel, nu ännu bättre!

Huvudförfattare är Christel Kvant, journalist, som ansvarar för trädgårdsrummet; Inger Palmstierna, hortonom, som står för växtbeskrivningarna och skötselråden. Tillsammans bidrar de med huvuddelen av bokens fotografier. Båda har tidigare skrivit ett stort antal trädgårdsböcker och tidningsartiklar.
Några av landets främsta experter medverkar också med text och bild: Peter Gaunitz, vattenväxter och prydnadsgräs; Lars-Åke Gustavsson, rosor; Ulf Nordfjell, växter för kärvt klimat och Philippe Plöninge, grönsaker. Planritningar av Clara Lundqvist och illustrationer av Gunnel Ginsburg.

Läs mer

Vår Trädgårdsbok

Christel Kvant, Inger Palmstierna

Vår Trädgårdsbok

Om boken

Lättskött, frodigt, roligt - krångla inte till det i onödan, är Inger Palmstiernas paroll. Det grönskande växthuset hjälper till att göra den egna växthusodlingen till ett rent nöje. Inger Palmstierna är en auktoritet på området med stora kunskaper om allt som växer.

Med smittande entusiasm beskriver Inger Palmstierna, van trädgårdsskribent och hortonom, hur man lyckas med sina odlingar. Om växthuset som platsen där drömmar förverkligas och där lusten att odla frodas. Hon säger: "Växthuset ger möjligheter men ställer inte krav".

Det grönskande växthuset är en lättillgänglig bok med många vackra bilder och praktiska bildserier. Stor vikt läggs på hur man förgror, skolar om plantor och planterar ut, odlar och vinterförvarar växter samt skördar grönsaker och örter. Men växthuset presenteras även som lusthus och en plats som kan inredas och användas året om.

Boken inleds med en översikt hur växthuset kan planeras och användas. Därefter följer bokens huvudavsnitt som till största delen tar upp alla växter man kan odla i sitt växthus och hur man gör. Avslutningsvis kommer ett avsnitt med baskunskaper om vad man ska tänka på när man köper, lägger grunden till och inreder sitt växthus. Ett antal växtlistor och ett schema över förkultivering ingår också.
Boken gavs ut första gången 2007.

Läs mer

Det grönskande växthuset

Inger Palmstierna

Det grönskande växthuset

Om boken

Träd och buskar är stommen i varje trädgård och med rätt planering kan du få en vacker och lättskött trädgård. Dessutom fungerar de också som insynsskydd, ljuddämpare, ger doft, färg och form, skapar skugga och lockar till sig fåglar.

Den som planterar träd och buskar räknar oftast med att de ska leva länge i trädgården och med rätt skötsel finns det goda möjligheter till att växterna blir vackrare med åren. För att lyckas med det är valet av rätt växt väsentligt för varje trädgård beroende på läge, härdighet och storlek.

I boken finns både vanliga och mer ovanliga träd och buskar beskrivna, illustrerade med vackra bilder, tagna i svenska trädgårdar.
Här finns också råd och tips hur man beskär och vårdar sina buskar och träd och hur man skyddar dem från skadedjur och insekter.


Läs mer

Träd och buskar

Inger Palmstierna

Träd och buskar

Om boken

Alla älskar sommarblommor och under våren drömmer vi om prunkande rabatter med sommarens alla favoriter, antingen vi väljer att så frön, stoppa ner knölar, odla fram sticklingar eller sätta färdiga plantor.

Inspireras av offentliga rabatter och ta del av stadsträdgårdsmästarnas bästa tips, skapa vackra och hållbara rabatter, få överdådig blomning från vår till höst och välj växter till balkongen i gassande sol eller skugga.
Förutom råd om sommarrabatter och krukor innehåller boken ett stort antal växtpresentationer och beskrivningar av förodling, sådd, omskolning, plantering och lathundar med en mängd förslag på lämpliga växter för olika ändamål.

Boken är rikt illustrerad med författarens fotografier, bland annat nytillskott i sortimetet av bladväxter och dekorativa gräs. Alla bilder är tagna i svenska trädgårdar.

Läs mer

Sommarblommor

Inger Palmstierna

Sommarblommor

Om boken

Nu är det slutklemat med rosorna i trädgården. Inger Palmstierna redogör för nya sorter som klarar sig i vårt klimat utan alltför mycket arbete. Hon presenterar vackra rosenrabatter med stiliga, och tåliga, sällskapsväxter.

I Rosor i vackert sällskap delar Inger Palmstierna med sig av två av sina specialintressen: moderna rosor, där sortimentet hela tiden förändras, och hur man använder rosor i trädgården tillsammans med andra växter. Två intressanta områden som hon behandlar med stor målmedvetenhet och kunskap.
"Det är lätt att förledas när det gäller rosor. Man lockas av fantastiska bilder att välja sorter som kanske inte alls fungerar i den egna trädgården och rabatten. Denna rosbok är skriven för svenska förhållanden och visar bilder på rosor från hela landet, på möjliga rabatter och kombinationer."

Ur innehållet:
1. Rosor är älskade växter: Kort om moderna kontra "gammaldags" rosor.
2. Rosors skötsel: Plantering, beskärning på ett enkelt och lättskött sätt.
3. Rosor för rabatten: Rosporträtt- och miljöbilder. Lathundar med färger. Information om särskilt härdiga sorter.
4. Rosor som täcker marken: Lättskött och vackert för slänter och större ytor. Marktäckande växter för samplantering.
5. Rosor som klättrar: För spaljé, pergola, båge, portal, torn och annan klätterställning.
6. Rosor som buskar: Kraftiga buskrosor samt några gammaldags sorter.
Engångs- och flergångsblommande sorter samt härdiga kanadensiska rosor.
7. Rosor på lätt sätt: Marktäckning med duk, kakaokross, marksten eller grus.
8. Rosor i vackert sällskap: Olika kombinationer för vår-, sommar- och höstplanteringar. Listor med förslag på sällskapsväxter.
9. Rosor i kruka: För balkong, uteplats samt övervintring av dem.
10. Rosor i butik och odling: Inköp och hur man väljer. Odling av plantor samt beskrivning av populära sortgrupper som Austin-, Poulsenrosor m. fl.
11. Rosor med bekymmer: Jordförbättring samt bekämpning av skadegörare. Skydd mot rådjur. Överlevnad och härdighet.

Läs mer

Rosor

Inger Palmstierna

Rosor