Det grönskande växthuset

Författare

Inger Palmstierna

Det grönskande växthuset

Svenska

2012-03-09

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Praktiska handböcker

Författare

Recensionsdag

2012-04-04

Publiceringsdatum

2012-03-09

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Omslagsfotograf

Inger Palmstierna

Format

Kartonnage, Inbunden, Kartonnage

Produktion

Papper

Matt/Silk bestruket

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789113040691

Antal Sidor

192

Vikt (kg)

0.776

Ryggbredd (mm)

19

Höjd (mm)

232

Bredd (mm)

195

Böcker av författaren

Om boken

Äntligen kommer en helt uppdaterad utgåva av en av Sveriges främsta och tyngsta trädgårdsböcker! Vår Trädgårdsbok innehåller allt du som trädgårdsinnehavare kan tänkas behöva veta, speciellt framtagen för svenska förhållanden, med alla klassiska favoriter men också med de senaste trädgårdstrenderna.

Denna åttonde utgåva innehåller det helt nya kapitlet Levande trädgård. Där berättas om hur vi kan främja den biologiska mångfalden genom att välja blommor som är matnyttiga för humlor, vildbin och blomflugor, bjuda in inhemska växter som kan vara värdväxter för fjärilar och andra insekter och låta bli att städa bort övervintringsplatserna. Belysningskapitlet är ersatt med kapitlet Var rädd om mörkret! för fladdermössens, fåglarnas och insekternas skull. Här finns också nya tips om hur vi tar vara på regnvattnet på ett klimatsmart sätt. Det är lätt att göra rätt och göra skillnad - bara man lär sig hur!

Gunnar Kaj, vars blomsterdekorationer blivit världsberömda genom Nobelfesterna, bidrar med ett nytt kapitel om att odla blommor för buketter.

Upplagan är helt reviderad och uppdaterad med nya art- och sortnamn.

Läs mer

Christel Kvant, Inger Palmstierna, Lars-Åke Gustavsson, Philippe Hässlekvist, Gunnel Ginsburg, Clara Lundqvist

Vår trädgårdsbok

Om boken

Detta är det stora standardverket för trädgården! Boken är uppbyggd av fem delar. Den första, Våra trädgårdar, förklarar det allra svåraste - och roligaste - när det gäller trädgården, att få till en bra grundplan. Här hittar du många inspirerande lösningar för olika typer av tomter. Och du kan också se hur en och samma tomt kan få helt olika uttryck med ganska enkla förändringar av planen. Växterna är dock huvudaktörerna i trädgården. De är levande varelser. De behöver planteras i jord som passar dem. En del trivs i sol, andra i skugga. För att de ska utvecklas och bli vackra måste du lära dig vad de behöver. Det är när du förstår vilka förutsättningar din trädgård har att erbjuda som du kan välja rätt växter. Del två handlar om Trädgårdens växter. Här presenteras 250 träd och buskar, 50 klätterväxter, 60 lökväxter, 110 sommarblommor, 300 perenner, 63 rosor. Alla växter som presenteras i boken går att få tag på i svenska plantskolor och är anpassade för svenska förhållanden. Här hittar du givetvis alla välkända trädgårdsväxter men också nya spännande bekantskaper. I anslutning till alla växtgrupper kommer ett avsnitt om skötsel och växtskydd. Del tre heter Trädgårdsrummet och här koncentrerar vi oss på det som skapar helheten i trädgården, exempelvis gräsmattan, stenläggningar och sittplatser. Vi får också veta hur man flätar en kon, gjuter ett fågelbad i betong och anlägger en damm samt hur man kan bjuda in fåglar och djur i sin trädgård. Dessutom presenteras ett 50-tal vattenväxter. Därefter kliver vi in i Nyttoträdgården. Här presenteras 56 fruktträd, 24 bärbuskar, 100 grönsaker och 40 kryddväxter. Skötsel och växtvård ingår givetvis. Här finns också ett speciellt avsnitt om växtföljd vid trädgårdsodling. Hur mycket man än anstränger sig så kan man råka ut för bakslag. Verklighetens trädgård bjuder också på bladlöss och mjöldagg. I bokens sista del, Växtvård, finner du sakliga råd om hur du handskas med problemen utan att göra våld på miljön. Dessutom råd om övervintring. I boken finns 1300 färgfoton, 15 trädgårdsritningar i färg, ca 65 teckningar i färg och svart/vitt samt utförligt svenskt och latinskt register.

Läs mer

Vår Trädgårdsbok

Christel Kvant, Inger Palmstierna

Vår Trädgårdsbok

Om boken

"Växthuset ger möjligheter men ställer inte krav", skriver Inger Palmstierna som med smittande entusiasm beskriver hur man lyckas i sitt växthus. I växthuset ges möjlighet att odla nästan året om, och det behöver inte vara vare sig krångligt eller dyrt.

I denna reviderade utgåva beskriver hon fler moderna växthusstilar, förändringar i bygglovslag, nya hjälpmedel och de nya blommor och grönsaker som lanserats på senare år. En perfekt guide för alla som vill njuta av egenodlat och giftfritt!

Läs mer

Det grönskande växthuset

Inger Palmstierna

Det grönskande växthuset

Om boken

Träd och buskar är stommen i varje trädgård och med rätt planering kan du få en vacker och lättskött trädgård. Dessutom fungerar de också som insynsskydd, ljuddämpare, ger doft, färg och form, skapar skugga och lockar till sig fåglar.

Den som planterar träd och buskar räknar oftast med att de ska leva länge i trädgården och med rätt skötsel finns det goda möjligheter till att växterna blir vackrare med åren. För att lyckas med det är valet av rätt växt väsentligt för varje trädgård beroende på läge, härdighet och storlek.

I boken finns både vanliga och mer ovanliga träd och buskar beskrivna, illustrerade med vackra bilder, tagna i svenska trädgårdar.
Här finns också råd och tips hur man beskär och vårdar sina buskar och träd och hur man skyddar dem från skadedjur och insekter.


Läs mer

Träd och buskar

Inger Palmstierna

Träd och buskar

Om boken

Alla älskar sommarblommor och under våren drömmer vi om prunkande rabatter med sommarens alla favoriter, antingen vi väljer att så frön, stoppa ner knölar, odla fram sticklingar eller sätta färdiga plantor.

Inspireras av offentliga rabatter och ta del av stadsträdgårdsmästarnas bästa tips, skapa vackra och hållbara rabatter, få överdådig blomning från vår till höst och välj växter till balkongen i gassande sol eller skugga.
Förutom råd om sommarrabatter och krukor innehåller boken ett stort antal växtpresentationer och beskrivningar av förodling, sådd, omskolning, plantering och lathundar med en mängd förslag på lämpliga växter för olika ändamål.

Boken är rikt illustrerad med författarens fotografier, bland annat nytillskott i sortimetet av bladväxter och dekorativa gräs. Alla bilder är tagna i svenska trädgårdar.

Läs mer

Sommarblommor

Inger Palmstierna

Sommarblommor

Om boken

Nu är det slutklemat med rosorna i trädgården. Inger Palmstierna redogör för nya sorter som klarar sig i vårt klimat utan alltför mycket arbete. Hon presenterar vackra rosenrabatter med stiliga, och tåliga, sällskapsväxter.

I Rosor i vackert sällskap delar Inger Palmstierna med sig av två av sina specialintressen: moderna rosor, där sortimentet hela tiden förändras, och hur man använder rosor i trädgården tillsammans med andra växter. Två intressanta områden som hon behandlar med stor målmedvetenhet och kunskap.
"Det är lätt att förledas när det gäller rosor. Man lockas av fantastiska bilder att välja sorter som kanske inte alls fungerar i den egna trädgården och rabatten. Denna rosbok är skriven för svenska förhållanden och visar bilder på rosor från hela landet, på möjliga rabatter och kombinationer."

Ur innehållet:
1. Rosor är älskade växter: Kort om moderna kontra "gammaldags" rosor.
2. Rosors skötsel: Plantering, beskärning på ett enkelt och lättskött sätt.
3. Rosor för rabatten: Rosporträtt- och miljöbilder. Lathundar med färger. Information om särskilt härdiga sorter.
4. Rosor som täcker marken: Lättskött och vackert för slänter och större ytor. Marktäckande växter för samplantering.
5. Rosor som klättrar: För spaljé, pergola, båge, portal, torn och annan klätterställning.
6. Rosor som buskar: Kraftiga buskrosor samt några gammaldags sorter.
Engångs- och flergångsblommande sorter samt härdiga kanadensiska rosor.
7. Rosor på lätt sätt: Marktäckning med duk, kakaokross, marksten eller grus.
8. Rosor i vackert sällskap: Olika kombinationer för vår-, sommar- och höstplanteringar. Listor med förslag på sällskapsväxter.
9. Rosor i kruka: För balkong, uteplats samt övervintring av dem.
10. Rosor i butik och odling: Inköp och hur man väljer. Odling av plantor samt beskrivning av populära sortgrupper som Austin-, Poulsenrosor m. fl.
11. Rosor med bekymmer: Jordförbättring samt bekämpning av skadegörare. Skydd mot rådjur. Överlevnad och härdighet.

Läs mer

Rosor

Inger Palmstierna

Rosor

Om boken

Perenner - även när de inte blommar finns de där. De är som kära vänner som man inte träffar så ofta. Man längtar efter dem, ser fram emot att ses igen och gläds när det äntligen är dags.
Oavsett om man bara är nyfiken på, fascinerad eller rent besatt av perenner är detta en mycket spännande bok.

Inger Palmstierna, hortonom och författare, är välkänd i trädgårdskretsar och har ett antal trädgårdsböcker bakom sig. Här ger hon läsaren inspiration, utförlig information och praktisk vägledning för att den egna trädgårdssatsningen ska ha alla chanser att lyckas.
Här presenteras grundligt ett stort urval av hennes egna favoritperenner, indelade efter växtplats. Dessutom finns här råd och tips om växtval, plantering, frösådd, delning, jord, bevattning och skötsel.

Läs mer

Perenner

Inger Palmstierna

Perenner