Familjen Corleone

Författare

Mario Puzo

Ed Falco

Översättare

Jan Risheden

Familjen Corleone

2013-01-03

Svenska

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Författare

Publiceringsdatum

2013-01-03

Översättare

Jan Risheden

Recensionsdag

2013-01-21

Formgivare omslag

Anna Davison

Kategori

Kriminalromaner

Bokinformation

Språk

Svenska

Originaltitel

The Family Corleone

Originalspråk

Engelska

Format

Inbunden, E-bok, Pocket

Produktion

Papper

Bokpapper träfritt

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

ScandBook AB

Produktdetaljer

ISBN

9789113043142

Antal Sidor

423

Vikt (kg)

0.728

Ryggbredd (mm)

32

Höjd (mm)

230

Bredd (mm)

165

Klimatpåverkan

644g CO2e
Papper
ca 550 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 11 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 83 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Böcker av författaren

Om boken

Gudfadern är tidernas främsta maffiaskildring. Familjen Corleone bygger på ett manus Mario Puzo skrev, omarbetat till bok av Ed Falco.

New York, 1933. Staden och nationen är mitt inne i den stora depressionen. De stora maffiafamiljernas affärer i New York har blomstrat under denna tid. Men slutet av spritförbudet väntar, och med det en kamp som kommer att avgöra flera av de stora familjernas öden.

För Vito Corleone är inget viktigare än hans familjs framtid. Hans yngsta barn, Michael, Fredo och Connie, går i skolan, omedvetna om sin fars verkliga yrke. Familjens adopterade son Tom Hagen går på college. Det barn som oroar honom mest är äldste sonen Sonny.

Vito försöker övertyga Sonny att bli en seriös affärsman. Den otålige och hänsynslöse 17-åringen har andra planer: han vill följa i sin fars fotspår och bli en del av det verkliga familjeföretaget.

En spännande roman om traditioner och våld, lojalitet och svek.

Familjen Corleone är en bok för de legioner av fans som aldrig kan få nog av Gudfadern och den legendariska maffiafamiljen.

Läs mer

Mario Puzo, Ed Falco

Familjen Corleone

Om boken

Patriarken Vito Corleone (italienska för lejonhjärta) leder en av de fem stora maffiafamiljerna i New York, med tonvikt på att kontrollera spelmarknaden och fackföreningar.

Näst på tur i familjen står sönerna Sonny och Michael, men även den på många sätt adopterade sonen Tom Hagen som blivit familjens consigliere, närmaste rådgivare. Santino är en hetsporre som inte drar sig för att gå i direkt konflikt med de andra familjerna, medan Michael väljer att leva ett mer vanligt liv med sin flickvän. Till sist står familjen på randen till ett fullskaligt krig i den undre världen.

Mario Puzo (1920-1999) debuterade med Mörk arena (1955) men fick sitt stora genombrott 1969 med romanen Gudfadern, som sedermera filmades av Francis Ford Coppola. Den kom att bli helt stilbildande för den alldeles egna genren maffiaroman.
Gudfadern presenteras nu i Norstedts klassikerserie med ett nyskrivet förord av Maja Lundgren.

Läs mer

Gudfadern

Mario Puzo

Gudfadern

Om boken

De gamla maffiafamiljerna i New York har nästan utplånats av FBI. Kvar finns egentligen bara familjen Aprile, ledd av gudfadern Raymonde, som dragit sig tillbaka och lever ett stilla hederligt liv. Änklingen Raymonde har tre egna barn som han nogsamt hållit utanför sin maffiaverksamhet. Den som Raymonde har tänkt skall ta över efter honom är hans unge skyddsling Astorre Viola ? egentligen son till en nu död maffiagudfader på Sicilien. Astorre lever till synes ett lättingsliv men i hemlighet har Raymonde tränat honom för det krävande uppdraget att bli den nye gudfadern. När Raymonde skjuts ner på öppen gata mitt på Femte avenyn på Manhattan inser hans tre barn att det är Astorre som är Raymondes verklige arvtagare. Nu börjar striden om makten över familjens affärsbanker som är skälet till mordet på Raymonde. Sydamerikanska knarkintressen med förgreningar till maffian behöver bankerna för att tvätta sina pengar. Omertà är sicilianskt kodord för tystnad och heder. Mario Puzo avled 78 år gammal kort efter att han färdigställt manuskriptet sommaren 1999. Boken utkommer i USA och England på försommaren i år.

Läs mer

Omertà

Mario Puzo

Omertà