Stalins dotter

Författare

Rosemary Sullivan

Översättare

Hans O Sjöström

Stalins dotter

2016-04-11

Svenska

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Författare

Publiceringsdatum

2016-04-11

Översättare

Hans O Sjöström

Recensionsdag

2016-04-06

Formgivare omslag

Carl Åkesson

Kategori

Historiska memoarer/biografier

Bokinformation

Språk

Svenska

Originaltitel

Stalin´s Daughter

Originalspråk

Engelska

Format

Inbunden, E-bok, Ljudbok

Produktion

Papper

Bokpapper träfritt

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

ScandBook AB

Produktdetaljer

ISBN

9789113046532

Antal Sidor

516

Vikt (kg)

0.851

Ryggbredd (mm)

38

Höjd (mm)

232

Bredd (mm)

162

Miljöpåverkan

459g CO2e
Papper
ca 359 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar med utsläpp från deras inköpta el och utsläpp skogsbruk och transporter.

Tryck
ca 66 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el och fjärrvärme per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 34 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. Vi beräknar att en genomsnittlig lastbil med dieselmotor används och olika fartyg vid t ex långväga frakt (container) eller frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen utifrån genomsnittstal från alla transporter och genomsnittliga utsläpp från tryckeri och pappersval. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut mycket mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Stalins dotter

Recensioner

” Om denna kvinnas tragiska liv har Sullivan skrivit en initierad biografi …” /Norrländska Socialdemokraten

”Medryckande river professor emerita Sullivan läsaren med sig.” /Östgöta Correspondenten

”I Rosemary Sullivans gripande biografi över Svetlana Stalin porträtteras en kvinna som försökte skapa sig ett eget liv i USA men som aldrig lyckades ta sig ur faderns mörka skugga.” /Fokus

Böcker av författaren

Om boken

Inkännande och fängslande beskriver Rosemary Sullivan inlevelsefullt den innersta, tragiska livshistorien för en kvinna som var Stalins enda dotter i all dess märklighet, från hennes mors självmord i Kreml till hennes eget avhopp och hennes kärleksaffärer från Oxford i England och Princeton i USA till döden som utblottad i Wisconsin - alltid hemsökt av Stalin.

"Ett så oerhört gripande öde och så vackert skriven. Stalins dotter är den bästa biografin jag läst på mycket länge."
David Lagercrantz

"Det här är inte en politisk berättelse utan en strävan efter kärlek i mörkrets hjärta."
Simon Sebag Montefiore

"Hade man inte haft alla sidor med noggranna fotnoter och alla intervjuer som Rosemary Sullivan gjort skulle man vara säker på att det här är en roman. Men det är en sann historia, spännande och berättad i högt tempo i denna fascinerande biografi."
Cokie Roberts

"Författaren klarar både spänning och intriger rakt igenom."
Kirkus Reviews

Läs mer

Rosemary Sullivan

Stalins dotter

Om boken

Hur kan en ung kvinna som tillbringat större delen av sina tidiga år i vildmarken utvecklas till en författare som så förkroppsligar samtidslitteraturen för flera generationer? Hur lyckades hon (långt före feminismens frammarsch) finna det mod och den självtillit som behövdes? Sullivan fokuserar på de år och händelser under sena 70-talet som kom att forma författaren Margaret Atwood: den lyckliga relationen med författaren Graeme Gibson, publiceringen av Upp till ytan och Den ätbara kvinnan och inte minst en dotters födelse. Boken är fylld av rika exempel ur Atwoods författarskap, kontroversiella politiska uttalanden och anekdoter.

Läs mer

De röda skorna

Rosemary Sullivan

De röda skorna