Grilla för kärlekens skull

Författare

Plura Jonsson

Grilla för kärlekens skull

Svenska

2014-03-24

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Allmänna kokböcker

Författare

Recensionsdag

2014-04-09

Publiceringsdatum

2014-03-24

Formgivare omslag

Pär Wickholm

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Omslagsfotograf

Pepe Nilsson

Format

Halvklot

Produktion

Papper

Matt/Silk bestruket

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789113055503

Antal Sidor

153

Vikt (kg)

0.883

Ryggbredd (mm)

19

Höjd (mm)

255

Bredd (mm)

226

Böcker av författaren

Om boken

God mat är viktigt, och den ska lagas med kärlek. Det vet Plura, inte minst efter att i decennier ha rest genom Sverige på Eldkvarns turnéer och fått äta både fantastisk och mindre fantastisk mat. Intresset för mat har dock alltid funnits; Pluras mamma Magda lagade alltid husmanskost, och det gjorde hon just med mycket kärlek och omsorg.

Det har blivit fem härliga kokböcker genom åren, med favoritmat från Spanien, Frankrike, London, Venedig, New York, Koster och Stockholm. Husmanskost, medelhavsmat, mycket fisk och skaldjur, inälvsmat, julens alla turer och allt tänkbart gott som kan läggas på grillen. Som en röd tråd genom alla böcker går Pluras lugna och underfundiga röst som berättar om stort och smått i livet.

I Pluras bästa presenteras favoriterna från Pluras kokboksskatt, blandat med personliga texter och några av Pluras underbara målningar. Kliv in i den sanna livsnjutarens värld och låt dig förföras av det enkla och det goda. Skål för kärleken till livet och maten!

Läs mer

Plura Jonsson

Pluras bästa

Om boken

"Jag lagar julmat för mitt höga nöjes skull. Jag gör det för alla som förstår vad matlagning handlar om; vår historia, vår kultur, vårt arv, det är vad som är intressant, det är meningen med livet."

Pluras jul och nyår är Pluras femte kokbok. Han har samlat alla de älskade traditionella recepten och kompletterat med egna skapelser och kombinationer. Grunden till Pluras stora kunnande och matintresse las redan vid tidig ålder i köket hemma i Norrköping, där allting var hemlagat av mamma Magda.

"Veckan före jul var förstås själva crescendot på matlagningsåret, då släcktes inte lampan i köket många timmar på dygnet. Mamma stökade i köket till två på nätterna och satte igång igen vid femtiden på morgonen. Ingenting skulle fattas på det Jonssonska julbordet.

Kvällen före julafton kokades skinkan, själva grande finale på veckan, och vi åt ännu varma skivor av skinka med hemgjord senap på vörtbröd och drack julmust."

Läs mer

Pluras jul och nyår

Plura Jonsson

Pluras jul och nyår

Om boken

Pluras tredje bok. Äntligen, säger många, nu kommer kokboken! Pluras mat helt enkelt. Från mamma Magdas husmanskost till internationell festmat och folkmat från 40 år på vägarna. Från medelhavsmaten i Provence, fisk och skaldjur på Koster till husmanskosten hemma på Kungsholmen.

"Det är i min barndom som mitt intresse och min kärlek till mat föds. Jag kunde inte undgå det, från det att jag öppnade ögonen på morgonen tills jag slöt dem på kvällen fylldes min näsa av kökets aromer och luktintryck.
Under åren som gått har jag lagat och provat och ibland kommit på nya vinklingar och kommit underfund med att jag behöver inte så mycket, jag har mina basvaror, jag kan inte ha världens alla kryddor hemma i skåpet, jag har mitt eget kök, lagar min egen mat. En färsk fisk behöver ingen fancy sås, det mår den bara dåligt av, den behöver lite salt och peppar, kanske lite smält smör, tro mig, så enkelt är det.
Här är helt enkelt recept på mat som jag lärt mig att laga och som jag fortfarande lagar från och till. Saker jag lärt av mamma Magda och Tore Wretman, av människor jag träffat i Sverige och utomlands, rätter som serverats mig på restauranger i Spanien, Frankrike, London, New York och Venedig. Mat jag lärt mig under 40 års tid.
Vi började i Frankrike, eftersom det franska köket ju haft stort inflytande på vårt svenska kök, vi fortsatte till Sydkoster på västkusten, den ö som jag tillbringat så mycket tid på de senaste 10 åren, med all fisk och skaldjur som där kan fås. Och vi avslutade hemma hos mig i Stockholm och lagade en del husmanskost, både klassisk svensk och sånt som kanske blir klassiker om 20 år."

Läs mer

Pluras kokbok

Plura Jonsson

Pluras kokbok

Om boken

I Grilla för kärlekens skull har artisten, författaren, levnadskonstnären och tv-kocken Plura samlat sina bästa glödheta grillrecept. Här finns allt gott man kan tänka sig, och mer än det: drinkarna som man behöver när alla väntar på att maten ska bli klar.

"Alla grillar, på allt från små engångsgrillar till stora gasolgrillar på hjul som förser ett helt kompani med blodiga biffar och tillbehör. Jag har under årens lopp samlat på mig en del kunskap i ämnet, samt en hel del recept. Allt från grillspett med kycklinghjärtan, fantastiskt goda, jag lovar, för att inte tala om en tjock skiva hängmörad högrev som grillats till perfektion och efter att ha fått vila en stund skärs upp i rosa skivor framför gästerna. Innan vi serverar högreven har några förkokta bläckfiskarmar fått dansa på gallret, ringlats med chiliolja, beströtts med koriander och burits till bordet i triumf, allt medan vinflaskorna bugar djupt och salt- och pepparkvarnarna står i givakt.

För det är ju festligt att grilla och det smakar ju så gott, det är därför vi älskar detta sätt att laga mat."


Läs mer

Grilla för kärlekens skull

Plura Jonsson

Grilla för kärlekens skull

Om boken

Pluras husman är min tredje kokbok på fyra år. I Pluras kokbok (2009) var vi i Provence, på Sydkoster och Kungsholmen, i Pluras spanska kokbok (2010) begav vi oss till Mallorca och Barcelona. Under de här åren har jag burit tanken på den här boken inom mig, att göra en bok om all den mat som jag växte upp med och älskar så högt, att skriva ett mattestamente till mina barn och mina medmänniskor.

Men det är inte bara barndomens mat här, i hela mitt vuxna liv har jag ju rest omkring på de svenska vägarna med Eldkvarn, ätit mat från Skanör i söder till Kiruna i norr. Ibland har man blivit förskräckt och besviken men många gånger har det varit tvärtom, man har blivit glatt överraskad och dagen och resan lättare att stå ut med. Till exempel glömmer jag aldrig en kväll på Värdshuset i Pajala i början av 90-talet där vi serverades den exotiska rätten ugnsstekt tjäder, sådant kan man leva länge på, och framförallt prata om. För det är ju så att mat spelar en stor roll i människors liv, speciellt när man är på resande fot, mil efter mil av granskog, dag ut och dag in. Då blir måltiden ett välkommet avbrott, en högtid, något man ser fram emot.

Det pratades mycket om mat i mitt föräldrahem, mat var viktigt och min mamma Magda såg till att vi alltid fick det bästa på bordet, hon kunde trolla fram en festmåltid av vad som helst, till mina kompisars och andra besökares stora förvåning. Eldkvarns trummis, som en gång sov över hemma hos oss på Åkaregatan, säger än idag att han aldrig upplevt en sådan frukost som dukades upp på morgonen när han vaknade.

Så se denna bok som en hyllning till min mamma och den svenska husmanskosten, minnen från ett liv vid middagsborden längs vägarna i Sverige.

De levnadsglada gastronauter som har bistått mig i denna bok är (som vanligt) Johan Åkerberg vid spisen, Pepe Nilsson har fotograferat maten och Pär Wickholm har formgivit.

Jag har alltid levt med mat alldeles inpå mig. Från det jag föddes och nästan omedelbart kände dofterna från mammas kök, till denna dag då jag redan i morse började fundera på vad jag skulle laga till middag. Jag vet inte om man kan kalla det kärlek, kärlek till maten och måltiden, umgänget omkring bordet, över tallrikarna och glasen.
Plura


Läs mer

Pluras husman

Plura Jonsson

Pluras husman

Om boken

"Det är hjärtat som är det viktiga i spansk matlagning, ja, i all matlagning om jag får bestämma. Att ha ett hjärta att krydda med, det är allt."
Följ med på Pluras spanska matäventyr. Recept och upplevelser på Mallorca, i Barcelona och om hur han återskapar den spanska matglädjen på Kungsholmen, hemma i Estoccolmo.

"Jag var 36 år gammal och det var julafton 1987 när jag för första gången besteg spansk jord, närmare bestämt Barcelonas gator, torg och gränder. Staden visade sig från sin bästa sida denna dag, solen sken och det var 24 grader varmt. Livet lekte, jag var förälskad och på resa i ett nytt land med föremålet för min kärlek vid min sida. Kan man befinna sig i ett högre tillstånd än detta? Man vandrar från bar till bar i kvarter man aldrig sett förut, upptäcker mat och sedvänjor man inte visste fanns, besöker platser man hört talas om, dricker kaffe på världens äldsta kafé.

Nya dofter och smaker strömmar emot en, nya kryddor, välbekanta kryddor kombinerade med råvaror på ett annat sätt än vad man är van vid. Flamencomusik, en flaska whisky och äldre män som dansar och sjunger en hel natt i en källarlokal i Madrid.

Ja, vi reste vidare, från bord till bord, helstekt spädgris i Madrid, paella i Valencia, tjursvansgryta i Sevilla, grillade sardiner i Cadiz, tapasbarer och sherry i San Lucar de Barameda, grillad kanin och hummersoppa på Menorca, boquerones från ett gatukök utanför medinan i Cordoba.
Minnen av maträtter som ett pärlband, en vintergata genom åren som gått.

Sedan den dagen, julaftonen 1987, har jag besökt Spanien många gånger och lärt mig mer och mer om landets sedvänjor och matkultur. Jag hoppas av hela mitt hjärta att jag kunnat förmedla lite av detta i denna kokbok. För det är hjärtat som är det viktiga i spansk matlagning, ja, i all matlagning om jag får bestämma. Att ha ett hjärta att krydda med, det är allt."

Detta är Pluras andra kokbok. Till sin hjälp har han åter samma team av hängivna gastronauter; Johan Åkerberg, kock; Pepe Nilsson, foto; och Pär Wickholm, formgivning.

Läs mer

Pluras spanska kokbok

Plura Jonsson

Pluras spanska kokbok

Om boken

"I trettio år har jag rest på vägarna i Sverige och sjungit och spelat mina sånger. Rest till platser där jag satte samman ord och gitarrackord till låtar. Vägarna blev min värld, min arbetsplats, mitt universitet. Dagarna och nätterna flöt samman, skogarna och sjöarna passerade revy utanför turnébussens fönsterrutor. De faluröda gårdarna, de små städerna, bruksorterna, hotellbarerna, om jag blundar kan jag se dem alla, för evigt lyser dom, exponerade på väggarna i mitt hjärtas blodröda kammare. För alltid finns dom där, som en del av mig, vägarna, orden, skärvor av samtal vid en bensinstation på västgötaslätten, en middag en sommarkväll på stadshotellet i Malmköping, öarna och tystnaden och havets dån någonstans i mörkret, någonstans i Sverige, där dessa sånger kom till.

För det är det denna bok innehåller, ett hundra sånger, ett hundra texter, som jag valt ut, sånger som var och är viktiga för mig. Ett hundra sånger, historier, minnen och fotografier ifrån den stora landsvägen. Mitt liv som vävdes in i sångerna, sångerna som blev mitt liv."
Plura

Läs mer

Texter & historier från den stora landsvägen

Plura Jonsson

Texter & historier från den stora landsvägen

Om boken

"Under många år har folk sagt till mig att jag borde skriva en bok, eftersom de tycker att mina låttexter är så bra, men ärligt talat har jag aldrig haft nån längtan efter att bli författare, det är ensamt nog att skriva en text på en eller två sidor till en låt, hur ensamt skulle det inte vara att skriva en bok på 500 sidor.

När jag så vintern 2007 blev uppmanad att skriva en blogg som en del i marknadsföringen av Eldkvarns skiva Svart Blogg och blåögt tackade ja till detta, upptäckte jag hur skönt det var att skriva utan att det skulle rimma hela tiden, det var befriande på något sätt, och tydligen tyckte folk som läste det jag skrev samma sak, så nu sitter jag här och jobbar med min första bok.

Det här är en sammanställning av olika saker jag skrivit tidigare och nyskrivna texter. Eldkvarn, bandet som blev mitt liv, går som en röd tråd genom boken, en resa genom den dånande ensamheten, vägarna, hotellen, kärlekarna. Titta aldrig ner, eller åt sidan, fortsätt bara rakt fram genom ensamheten."

Plura

Läs mer

Resa genom ensamheten

Plura Jonsson

Resa genom ensamheten

Nyheter

Foto: Sima Korenivski

22 mars 2017

Plura, Lotta Kühlhorn och Lilla Ego kan få prestigefyllt pris

Nyheter