Älskade terrorist

Författare

Anna Sundberg

Jesper Huor

Älskade terrorist

2016-03-01

Svenska

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Författare

Publiceringsdatum

2016-03-01

Recensionsdag

2015-11-04

Formgivare omslag

Niklas Lindblad

Kategori

Sann berättelse

Bokinformation

Språk

Svenska

Originalspråk

Svenska

Omslagsfotograf

Eva Lindblad

Format

Inbunden, E-bok, Pocket, Ljudbok

Produktion

Papper

Bokpapper träfritt

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

ScandBook AB

Produktdetaljer

ISBN

9789113059136

Antal Sidor

279

Vikt (kg)

0.508

Ryggbredd (mm)

24

Höjd (mm)

218

Bredd (mm)

145

Klimatpåverkan

449g CO2e
Papper
ca 384 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 8 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 58 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Älskade terrorist

Recensioner

”Brutalt ärlig skildring inifrån jihadrörelsen” /DN

"Sundberg har skrivit en brutalt ärlig och uppriktig skildring inifrån jihadrörelsen. Det är sannerligen inte vackert, och min beundran för Sundbergs mod att se sitt eget agerande med friska och kritiska ögon är stort. Min önskan är att Sundbergs helt unika erfarenheter från lejonets kula tas till vara. Sundberg borde genast knytas till Mona Sahlins expertgrupp för att motverka våldsbejakande extremism."Ann Heberlein

”Fascinerande och vämjeligt” /Tidningen Vi

"Anna från Halmstad berättar själv i denna bok med varsamt stöd av journalisten och författaren Jesper Huor - vars lätta hand knappt anas, vilket är högsta beröm. /.../Boken är fri från allt litterärt raffinemang. Historien är rakt och enkelt berättad. Konstlös, i ordets bästa bemärkelse. Hennes berättelse är hela tiden fascinerande; ibland går det inte att låta bli att känna nästan ett slags vämjelse inför människosynen hon skildrar. Men framför allt känner jag beundran för hennes mod. Detta är en berättelse om hur den jihadistiska miljön fungerar inifrån. Kunskap som tyvärr är viktig idag." Torbjörn Elensky

”… ett viktigt vittnesmål från en av världens mest stängda kulturer …” /Borås Tidning

"Journalisten Jesper Huor bryter av hennes vittnesmål med uppdateringar från nyhetsrapporteringen, och de kanske mest brännande texterna är när Annas äldste son redogör för sina minnen; en barndom där han red på hästar, som femåring fick testa att skjuta med riktiga vapen och alltid förväntades tänka på Allah. "Älskade terrorist" väcker många frågor som inte enbart handlar om, ursäkta nu, söndagsbilage-sensationalism över "det här sjuka hände mig, can you believe it!" Anna Sundbergs raka text, sammanhanget vi alla känner till och salafisternas envetenhet - det är viktigt att ta in och kanske, lära något av."Rebecka Åhlund

”Jag sluter boken med dubbla känslor av att ha tagit del av en mycket obehaglig berättelse, och en tragedi som berör mig.” /Aftonbladet

Böcker av författaren

Om boken

"När barnen somnat satte jag på vattnet i badrummet, så att de skulle tro att jag duschade om de vaknade. Sedan kontrollerade jag från fönstret när poliserna gjorde sin runda. Precis när de passerat min port gick jag med snabba steg nerför trappan och ut på Damaskus gator."

Älskade terrorist är berättelsen om en ung kvinna från de välbärgade villakvarteren i Halmstad som går med i den internationella jihadrörelsen och stannar där i 16 år. Från slutna grupper i Sverige tar hon sig över Berlin till mujahedins hemliga träningsläger vid gränsen till Tjetjenien. Vid sin sida har hon sin man, idag efterlyst som global terrorist. I Damaskus grips Anna och hennes tre barn av diktatorn Bashar al-Assads säkerhetstjänst och fängslas.

Anna Sundbergs vittnesmål är unikt, också internationellt sett. Få män - och nästan inga kvinnor - har vågat eller kunnat berätta inifrån jihadismens vardag.

Läs mer

Anna Sundberg, Jesper Huor

Älskade terrorist