Almayers dårskap

Författare

Joseph Conrad

Översättare

Vera Dahlstedt

Stig Dahlstedt

Almayers dårskap

Svenska

2015-06-04

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Klassiker

Översättare

Vera Dahlstedt, Stig Dahlstedt

Författare

Publiceringsdatum

2015-06-04

Bokinformation

Originalspråk

Engelska

Språk

Svenska

Serie

Norstedts klassiker

Format

E-bok, Häftad

Produktdetaljer

ISBN

9789113061870

Böcker av författaren

Om boken

"Böcker kan skrivas på alla möjliga ställen. Verbal inspiration kan komma till en sjömans koj ombord i ett fartyg som ligger fastfruset i flodisen mitt inne i en stad; och eftersom det sägs att helgon ser med välvilja på ödmjuka troende, så hänger jag mig åt den behagliga tanken att den gamle Flauberts vålnad han som (bland allt annat) trodde sig vara en avkomling till vikingarna med roat intresse kan ha svävat över däcket på tvåtusentonnaren s/s Adowa, som av den stränga vintern låsts fast vid en kaj i Rouen och ombord i vilken det tionde kapitlet av Almayers dårskap påbörjades."

Joseph Conrad (1857-1924) föddes som Józef Konrad Korzeniowski i en polsk adelsfamilj men gick som sjuttonåring till sjöss, först på franska och sedan på engelska fartyg. Trots att han inte lärde sig engelska förrän som vuxen räknas han bland de största engelskspråkiga författarna.

Konfidentiellt (1912) är en sällsam minnesbok i vilken Conrad ömsint och kvickt berättar bland annat om återkomsten till sin barndoms Ukraina där den snöblåsta stäppen långt borta möter en stjärnströdd himmel.

Läs mer

Joseph Conrad

Konfidentiellt

Om boken

"När mr Verloc gick ut på morgonen överlämnade han nominellt sin butik i svågerns händer."

I slutet av 1800-talet genomförde en grupp anarkister ett bombattentat mot Greenwichobservatoriet utanför London. Den händelsen utgör den yttre handlingen i Anarkisten (1907). Men romanens egentliga handling är kollisionen mellan två helt olika livsnormer. Verloc, anarkisten och provokatören, lever ett stilla familjeliv och hans hustru vet ingenting om hans politiska verksamhet.

Läs mer

Anarkisten

Joseph Conrad

Anarkisten

Om boken

"Kaspar! Makan! Den välkända gälla rösten väckte Almayer ur drömmen om en lysande framtid till nuets motbjudande verklighet."

Almayers dårskap (1895) som är Joseph Conrads debutroman utspelar sig på Borneo och kretsar kring den holländske köpmannen Almayer. Både hos Almayers kapten Lingard och sedermera även hos honom själv växer jakten efter att hitta guld i det inre av landet till besatthet.

Läs mer

Almayers dårskap

Joseph Conrad

Almayers dårskap

Om boken

"Så snart hans lilla utflykt från dygdens stig lett till önskat resultat, skulle han återvända till hederns raka och smala väg."

En fredlös på öarna (1896) är en berättelse om girighet efter rikedomar och ensamhet: hos huvudpersonen Willems, en avsigkommen handelsman som förvisats till detta nedbrytande och isolerade område efter att ha begått en ohederlighet, kommer drömmen om en framtida förmögenhet i konflikt med lidelsen för den arabiska skönheten Aïssa. Han blir ett ärelöst verktyg i maktkampen mellan europeiska handelsmän, de malajiska invånarna och de arabiska sultaner som sedan århundraden härskade på öarna.

Läs mer

En fredlös på öarna

Joseph Conrad

En fredlös på öarna