Skarv

Författare

Lina Josefina Lindqvist

Skarv

Svenska

2016-03-14

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Romaner

Författare

Publiceringsdatum

2016-03-14

Formgivare omslag

Håkan Liljemärker

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Inbunden, E-bok

Produktdetaljer

ISBN

9789113072494

Skarv

Recensioner

”Drabbande melankoli ur grå och naken vardag” /Västerbottens-Kuriren

"Skarv är en ytligt sett stillastående roman. Mig drabbade den med melankoli inför människorna, havet, och den kärva naturen. Men den ger prov på vilken intrikat väv en språkbegåvad människa kan få till av naknaste, grå vardag." Inger Dahlman

”Debutant att ta på allvar” /Borås Tidning

"Lindqvist tar temat och sina karaktärer på allvar och ger skildringen av en omskakande tid och en ödslig plats både liv och eftertanke med sitt knivskarpa men lättflytande språk."Lisa Jagemark

”Stark och stillsam debut”

”Skarv är en sällsam, och riktigt lovande romandebut.”

”.. en rik debutroman”

”Det är insiktsfullt och vackert.”

”Stilsäker romandebut i Lindqvists ‘Skarv'”

Böcker av författaren

Om boken

Den fjärilsformade ön ligger i Norra ishavet, med en åttkantig fästning i stjärnmönster och hus för människor och deras knapert inkomstbringande näringar. Turisterna hittar hit, mest tack vare naturen och de häckande fåglarna. Ett hotell finns och utflyktsleder men också en beskhet över svikare som lämnar det ärvda för fastlandets säkrare och överlägsna tillvaro.

Maren jobbar som hotellportier och utfodrar byns katter som i sin tur tagit över släktens ödehus. Själv bor hon tillsammans med sin mor som fastnat i långvarig sysslolöshet framför tv:n. Tillsammans med bästa vännen Bodile när hon en längtan bort - Maren och hon planerar att tillsammans se världen, bara för att tvingas ställa in när Bodile ångrar sig. Kort därefter ska ett minnesmonument invigas, en åminnelse av 1600-talets sällsynt många häxprocesser på ön. Sonen till den berömda och excentriska skulptören till konstverket anländer och flyttar in på hotellet. På något besynnerligt vis har kanske denna åldrande man som ständigt levt i sin ryktbara mors skugga något att säga till Maren. Det handlar om att bryta upp eller inte. Om att styra sitt eget öde.

Lina Josefina Lindqvists romandebut Skarv är en skildring av en utsatt plats mitt i havet där fåtalet invånare är dömda att påverkas in i själen. Där finns en grymhet och en alldeles särskild form av tidlöshet, men också en hoppingivande längtan efter något bättre än flykten till det andra redan kända.

Läs mer

Lina Josefina Lindqvist

Skarv

Nyheter

Foto: Karin Björkqvist

3 juli 2017

Lina Josefina Lindqvist får Norrlands litteraturpris 2017

Nyheter