Pär Hansson och Lina Josefina Lindqvist nominerade till Norrlands litteraturpris

Datum

7 Februari 2017

Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr har den tillkännagivit de nominerade till Norrlands litteraturpris 2016 – och bland de nominerade i kategorin vuxenlitteratur finns Pär Hanssons Kajak och Lina Josefina Lindqvists Skarv.

Norrlands litteraturpris är ett litterärt pris som utdelas av Norrländska litteratursällskapet (tidigare Norrländska författarsällskapet). Priset instiftades 1973, kallades fram till 2008 för Rörlingstipendiet och delades ut till ett lovande norrländskt författarskap. Därefter har kriterierna förändrats och priset delas numera ut till en bok där boken eller författaren har en stark norrländsk koppling. Sedan 2014 delas priset ut i två kategorier: vuxen samt barn- och ungdom. Prissumman på 10 000 kronor utdelas vid sällskapets årliga sommarmöte och juryn utgörs av Norrländska litteratursällskapets styrelse.

De övriga nominerade är: Svinn (Lars Berge, Wahlström & Widstrand), Stenen i grunden (Gunilla Johansson, Förlag 404), Gånglåt (Elin Olofsson, Wahlström & Widstrand).

Relaterat

Om boken

Pär Hansson fick Norrlands litteraturpris 2013 och för pengarna köpte han en kajak. I den nya diktsamlingen befinner vi oss bland annat i denna kajak, en kropp infälld i ett redskap och i ett landskap där författaren närmar sig naturen och ett Du.

Kajak avslutar Bärplockartrilogin med Motorsågsminne (2009) och Vi plockar bär i civilisationen (2012).

Läs mer

Pär Hansson

Kajak

Om boken

Den fjärilsformade ön ligger i Norra ishavet, med en åttkantig fästning i stjärnmönster och hus för människor och deras knapert inkomstbringande näringar. Turisterna hittar hit, mest tack vare naturen och de häckande fåglarna. Ett hotell finns och utflyktsleder men också en beskhet över svikare som lämnar det ärvda för fastlandets säkrare och överlägsna tillvaro.

Maren jobbar som hotellportier och utfodrar byns katter som i sin tur tagit över släktens ödehus. Själv bor hon tillsammans med sin mor som fastnat i långvarig sysslolöshet framför tv:n. Tillsammans med bästa vännen Bodile när hon en längtan bort - Maren och hon planerar att tillsammans se världen, bara för att tvingas ställa in när Bodile ångrar sig. Kort därefter ska ett minnesmonument invigas, en åminnelse av 1600-talets sällsynt många häxprocesser på ön. Sonen till den berömda och excentriska skulptören till konstverket anländer och flyttar in på hotellet. På något besynnerligt vis har kanske denna åldrande man som ständigt levt i sin ryktbara mors skugga något att säga till Maren. Det handlar om att bryta upp eller inte. Om att styra sitt eget öde.

Lina Josefina Lindqvists romandebut Skarv är en skildring av en utsatt plats mitt i havet där fåtalet invånare är dömda att påverkas in i själen. Där finns en grymhet och en alldeles särskild form av tidlöshet, men också en hoppingivande längtan efter något bättre än flykten till det andra redan kända.

Läs mer

Skarv

Lina Josefina Lindqvist

Skarv

Relaterade artiklar

Foto: Elvira Glänte

9 februari 2024

Ida Linde och Pär Hansson nominerade till Norrlands litteraturpris